Temppuilupaikka pohdinnassa

Pyhäjärvellä ei tällä hetkellä ole skeittiramppia, jossa voisi taituroida scooteilla eli potkulaudoilla, skeittilaudoilla tai temppupyörillä. Ensi vuodelle investointi on kuitenkin vahvasti tuloillaan. Innokkaita harrastajia paikkakunnalla riittää.

Kun Keskuskoululla tehtiin piharemonttia muutama vuosi sitten, sai paikoitusalueen tieltä väistyä skeittiparkki. Alueen suorituspaikoista ramppi siirrettiin urheilukentän parkkipaikalle, jossa se makasi vielä muutama viikko sitten. Nyt ramppikin on tullut tiensä päähän – ja hyvä niin, sillä olihan sen keskelle jo ilmaantunut reikä.

Pyhäjärven kaupungin tekninen johtaja Sami Laukkanen kertoo, että jo koulun piharemontin aikoihin suunniteltiin skeittaajille korvaavaa paikkaa.

– Alun perin tarkoitus on ollut tehdä perinteisellä menetelmällä paikallaan oleva skeittiparkki ja liikennepuisto, jonka kustannusarvio olisi 100 000 euroa, Laukkanen avaa.

Perinteisellä menetelmällä tehty, paikallaan oleva skeittipaikka tarkoittaisi käytännössä betonista valua, jonka päälle asennettaisiin esimerkiksi kaiteita eli reilejä, joilla skeittaajat ja scoottaajat voivat liukua ja temppuilla.

Kaupungin budjettiin rahoitusta ei ole uudelle suoritusalueelle aiempina vuosina saatu.

Nyt markkinoille on kuitenkin tullut kevytrakenteisia skeittipuistoja, jotka ovat hinnaltaan selvästi perinteisiä betonimöhkäleitä huokeampia.

– Ne ovat nopeampia kasata ja kustannustehokkaampia. Kevytrakenteisten skeittipuistojen suorituspaikat on aseteltu pinnoitteen päälle ja sen loppuhinta määräytyy suorituspaikkojen mukaan, mietiskelee Laukkanen.

Skeittipaikkaan on tarkoitus suunnitelman mukaan investoida ensi vuonna.

– Kun tiedossa on, minkälaiset suorituspaikat ovat ideaaleja, teemme hintatiedusteluja toimittajille, jolloin meillä olisi esittää kaupunginhallituksen seminaariin skeittiparkkia sellaisella hinnalla, ettei rakentamista tarvitse siirtää. 

– Skeittipaikka olisi hyvä saada takaisin ja mielellään vielä parempana, Laukkanen linjaa.

Silloin kun skeittialue sijaitsi Keskuskoulun takana, oli scoottaus lajina vielä varsin tuntematon. Scoottauksella tarkoitetaan temppuilua potkulaudalla. Laji on haastanut – ellei jo syrjäyttänyt – useassa paikassa skeittauksen harrastajamäärissä.

Myös Pyhäjärven katukuvassa scootteja osuu silmiin päivittäin.

Skeittipaikat palvelevat nykyään niin scoottaajia, skeittaajia kuin temppu- eli BMX-pyöräilijöitä.

Ensi vuodelle valmistuvaksi suunniteltua skeittialuetta on ollut suunnittelemassa lajiin vihkiytyneitä aikuisia ja päättäjiä. 

Kysyimme myös muutamalta innokkaalta Ikosen koulua käyvältä harrastajalta mielipidettä tulevasta harrastusalueesta.

Scoottausta harrastavat kuutosluokkalaiset Juuso Pesonen ja Kalle-Jussi Kuosmanen ottavat ilolla vastaan tiedon mahdollisesta uudesta harrastusalueesta.

– Scoottaan yleensä kotipihalla flätillä (paikka, jossa tehdään temppuja tasamaalla) ja keulin objektien päällä, Juuso toteaa harrastuksestaan.

Kalle-Jussi scoottailee myös yleensä kotonaan. Pojat toivoisivat uudesta skeittialueesta monipuolista, jotta siellä voisi temppuilla useilla eri välineillä.

– Bokseja (hyppyri), muutama reili, ramppi, putki ja kuoppa, jossa voi hyppiä, Kalle-Jussi kokoaa.

Myös Ikosen koulua käyvät, hieman nuoremmat Aaron Mäkeläinen, Justus Pennanen ja Juuso Vartiainen ovat samoilla linjoilla.

– Matalia reilejä, kumpuja ja portaita, lisäävät nuoremmat pojat vielä listaan.

Jokaisella pojista on jo pitkä kokemus scootin päältä – temppuileepa Juuso Pesonen skeittilaudallakin ja Juuso Vartiainen BMX-pyörällä.

Edellä mainitut suorituspaikat sopivat heidän mukaansa myös näille vempeleille.

– BMX:llä voi mennä vielä korkeampiakin reilejä. Kun renkaisiin laittaa kiinni temppuilukepit, niin voi liukua vaikka tolpan päältä, Juuso Vartiainen juttelee.

Vielä ei ole tehty päätöstä, minne uusi temppuilualue sijoitetaan. Laukkasen mukaan pohdinnoissa ovat olleet urheilukentän parkkialue sekä entisen virastotalon parkkipaikka.

– Urheilualue olisi tasainen ja lisäksi keskeinen paikka saavutettavuuden kannalta. En tiedä, onko nuorisotilojen edessä oleva asfalttikenttä kaikille hyväksyttävä paikka, Laukkanen pohdiskelee.

Keskusteluissa poikien kanssa esiin nousee myös urheilualue.

– Urheilukentällä tai jäähallin lähellä, sanoo Aaron.

– Tässä Ikosen koulun lähellä voisi olla myös, Justus lisää.

Kalle-Jussi ja Juuso Pesonen linjaavat, että paras alusta alueelle olisi betoni. Tärkeintä kuitenkin on, ettei alusta ole liukas tai epätasainen.

– Asfaltissa pienetkin epätasaisuudet vaikuttavat.

Kooltaan alue saisi olla poikien mukaan ainakin muutaman kymmentä neliötä.

– Ehdottomasti uusi alue lisää harrastajia ja viikonloppuisin tilaa tarvitaan vieläkin enemmän, koska porukkaa on enemmän.

Ossi Savolainen