Huumoria ja SOTE-jumppaa

Vanhustenpäivän pääjuhlaa vietettiin Pyhäjärvellä maanantaina Vanhustenviikon avajaisiksi. Juhlan avasi hyvinvointi-sote projektipäällikkö Arja Rantapelkonen.

– Suomessa on vietetty vanhustenpäivää vuodesta 1954 alkaen. Tänä vuonna vanhustenviikon teemana on ”Varaudu vanhuuteen”, kertoi Arja kansallispuvussaan, toivotti kaikki tervetulleeksi ja juonsi tunteikkaasti koko juhlan.

Klassisen musiikin viehätystä toi Pyhäjärven Minijouset, joita johti Janne Jääskelä. Suomalaista kansanlaulua esitti kauniina duettona Aurora Finnilä ja Saara-Maija Strandman, jonka Iltalaulun herkät sävelet ja vahvat äänet Pia-Susanna Rautakosken pianosäestyksellä veivät tunnelman korkealle kattoon. Kaisu Ulanderin tanssiryhmä ja Kurjenpolvien lapset tanssivat suloisesti.

Kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi korosti tervehdyspuheessaan hyvinvoinnin tärkeyttä. Tärkeä on panostaa viiden tähden vanhuuteen, joka koostuu kotona asumisesta, henkisiä arvoja korostavasta kirjastosta ja kulttuuritalosta, asioinnin helpottamisesta digipalveluja yleistämällä ja edistämällä sekä ulkoilu- ja pyöräreittien parantamisella. Paljon on tehtykin muun muassa seniorien liikuntapalveluluissa.

Kysyin kulttuuritoimen sihteeri Eila Rajalalta, onko hankala järjestää näin monipuolinen ohjelmisto, jossa on elävää musiikkia, laulua, jousiorkesteri, tanssia, komiikkaa, runoutta sekä oliko vaikea löytää näin monipuolinen joukko esiintyjiä?

– Ohjelman suunnittelu alkoi jo keväällä. Silloin on pyydetty Johanna Keinäsen luoma mummohahmo Tyyne Kettunen esiintymään meille. Soitin myös Marketta Viitalalle Kurjenpolvien tanssiesitystä kaavaillen. Pyhäjärvellä on monenlaista esiintymisosaamista. Meillä on myös hyvää yhteistyötä Jokilaaksojen musiikkiopiston ja Tanssiopisto Uusikuun kanssa, Rajala kertoo. 

Johanna Keinäsen Tyyne -hahmo opetti pyhäjärvisille SOTE-jumppaa ja sotkista. Sotkis on letkajenkka, jossa kolme viimeistä hyppyä tehdään taaksepäin: eteen-taakse ja taakse-taakse-taakse. 

– Sitten kun sait veret kiertämään, voit siirtyä ”terveyskeskuksen aulassa” -liikkeeseen. Kurota tuolilta katsomaan, joko se numero on jo näkyvillä, mutta ei kannatta kurottautua liian korkealle, ettet havahdu, että paikkasi on jo viety.

– Sote-taksi pitää tilata ajoissa, niin minä tilasinkin puoleksi vuodeksi kyydit valmiiksi. Pitää käydä marjassa ja sienessä, hoitaa useita kertoja utooppista ekseemaa ja yleensä mukaan tulee parit virukset. Sitten kun on liukkaat kelit, viän rempulat, tulee kipsaus ja kipsin poistaus, röntken ja fysioterapia, syväfilminotto, antilooppireseptin uusiminen, persvoiteen reseptin uusiminen ja parit pienet verenkuvat, naurattaa yleisöä mummohahmo Tyyne Kettunen.

Juhlapuheen piti Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin erikoissuunnittelija perusterveydenhuollon yksikössä ja terveystieteiden tohtori Sanna Salmela. Hän kertoi OYSin terveiset pyhäjärvisille ja millaisilla uudistamisella halutaan turvata terveysongelmien ennaltaehkäisy.

”Matkaa vanhuuteen ei kannata kaahata, sinne ehtii itsensä kyllä hitaamminkin raahata”, lausui Vanhusneuvoston puheenjohtaja Taimi Piippo ajankohtaisen runon, joka on poimittu Positiivarit -nettisivulta.

Lopuksi hän luetteli suuret kiitokset tapahtuman järjestämisessä auttaneille vapaaehtoisille, Martoille, kaupungille, Tenhusen Liikenteelle sekä seurakuntakeskuksen emännälle Aira Niemelälle. 

Hyvää matkaa vanhuuteen!

Osallistujien palaute juhlatilaisuudesta oli mairittelevaa.

– Poikkeuksellisen juhlava tilaisuus, kommentoi Vaasasta tullut syntyperäispyhäjärvinen Sanna Karlsson. Ihana tulla Vanhustenviikolla tänne, kokea ja tavata näitä ihmisiä.

– Tulee toimeliaaksi, kun kokee tällaista, ja innostaa yrittämään ja jaksaa enemmän, sanoo pyörätuolissa istuva 85-vuotias Maija Ryhänen.

Anna Kuusiniemi