Kaikki Suomen 40 kansallispuistoa esittelyssä torstaina

Pyhäjärven Seurakuntakeskukselle saapuu torstaina luennoimaan Kansallispuistot – maamme luonnon helmet -tietokirjan kirjoittanut ja kuvittanut Tea Karvinen. Ammattiluontokuvaaja Karvinen tutustuttaa luontoillan osallistujat kansallispuistoihin kuvien ja sanojen kautta.

– Aluksi näytän jokaisesta Suomen kansallispuistosta neljästä kuuteen kuvaa ja kerron puistoista. Sen jälkeen vuorossa on multimediaesitys, jonka olen luonut Kari Kuukan kanssa. Lopuksi yleisö voi esittää kysymyksiä ja voimme keskustella kansallispuistoista, Tea Karvinen avaa luontoillan kulkua.

Karvisen kansallispuistoja käsittelevä teos valmistui seitsemän vuotta kestäneen urakan päätteeksi vuonna 2017, ja sen jälkeen hän on kiertänyt eri puolilla Suomea pitämässä luontoiltoja aiheesta.

Luontoiltoja on järjestetty jo 50 paikkakunnalla ja ne ovat saavuttaneet suuren suosion. 

Sekä kirjan että luontoiltojen tavoitteena on kannustaa ihmisiä liikkumaan luonnossa.

– Luonto on elinehto ihmisen hyvinvoinnille ja terveydelle. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa olla luonnossa. Kannustan kuitenkin ihmisiä joskus kokeilemaan olemaan luonnossa yksin. Silloin saa syvemmän luontoyhteyden, kun huomio kiinnittyy täysin ympäristöön, Karvinen pohtii.

Vuonna 2010 alkaneen kirjanteon aikana Karvinen kiersi maamme kaikki 40 kansallispuistoa useampaan kertaan. Ajokilometrejä kertyi yli 140 000 ja vietettyjä päiviä kansallispuistoissa yli 700.

– Olin vuonna 2008 karhupiilokojussa Kuhmossa yksin 18 tuntia ja ehdin miettiä, mitä haluan tehdä elämälläni. Päätin, että haluan ryhtyä ammattiluontokuvaajaksi ja muutan Helsingistä pohjoiseen. Tapasin vuonna 2009 Claes Grundstenin, joka on tehnyt kirjan Ruotsin kansallispuistosta. Päätin, että erikoistun kansallispuistoihin, muistelee Helsingistä kotoisin oleva Karvinen sysäystä kirjalleen.

Ensimmäisen kosketuksensa kansallispuistoihin Karvinen sai 1970-luvulla vaellusrippikoulussa Urho Kekkosen kansallispuistossa. Sen jälkeen tutuksi tulivat WWF:n talkooleirit samaisella alueella. 

– 24-vuotiaana olin menossa opiskelemaan San Diegon yliopistoon Yhdysvaltoihin, mutta näin ilmoituksen Joensuussa järjestettävästä eräopaskoulutuksesta. Sain ilmaisen junamatkan Joensuuhun pääsykokeisiin. Minut valittiin koulutukseen ja aloitin vuoden eräopaskoulutuksen.

Opiskelu San Diegossa sai jäädä. Karvinen suoritti eräopaskoulutuksen lisäksi sisävesiammattikalastajakurssin ja päätyi kehittämään työkseen luontomatkailua Lieksaan.

Karvinen opiskeli myöhemmin Yhdysvalloissa Alaskan yliopistossa Fairbanksissa pääaineenaan kuvajournalismi.

– Jatkoin opintoja Havaijin yliopistossa ja olin vaihdossa Galapagossaarilla Ecuadorissa.

Tutuksi ovat näin ollen tulleet kansallispuistot myös Atlantin toiselta puolelta.

– Suomessa saadaan olla kiitollisia, koska jokamiehenoikeudet ovat poikkeuksellinen asia Amerikan ja myös Euroopan mittapuulla. Yhdysvalloissa kansallispuistot ovat maksullisia.

Tea Karvinen suosittelee kansallispuistoihin mielivän ottavan etukäteen selvää alueesta, jonne on tarkoitus suunnistaa.

– Jokainen Suomen kansallispuistoista on erilainen ja niillä on omat ominaispiirteet. Lue tietoa, millainen alue on ja saat enemmän irti vierailusta.

Teksti: Ossi Savolainen

Kuva: Tea Karvinen