Luonto luo puitteet

Marjomiemessä ammennetaan maisemista, järvestä ja lähiruuasta. 

Yrittäjäpariskunta Pauliina ja Matti Auvinen ovat vastanneet nyt puolitoista vuotta Marjoniemi Camping -lomakylän pyörittämisestä. Leirintäaluetoiminnan aloittivat 52 vuotta sitten Matin isovanhemmat. 

Matti on viettänyt Marjoniemen maisemissa kaikki elämänsä kesät, mutta paikkaan liittyy paljon muistoja myös Pauliinalla. 

 – Lapsuudenkotini on kymmenen kilometrin päässä täältä. Tapasimme Matin kanssa, kun olin täällä kesätöissä. Häätkin pidimme täällä. Kun mahdollisuus aukeni alkaa jatkajiksi, olin hetken miettimisen jälkeen täysillä mukana, Pauliina kertoo. 

Pariskunnalla on kolme lasta, joista nuorimman perhevapaat sattuivat sopivasti lomakyläyrittäjyyden alkuun.

– Olen ollut proviisorina Nivalan apteekisssa kymmenen vuotta. Olen nyt virallisesti hoitovapaalla, mutta voihan se olla, että en enää ehdi apteekkiin, Pauliina nauraa.

Kesälomille eivät yrittäjät Marjoniemestä ennätä, mutta lomailevien asiakkaiden tunnelma tarttuu. Kauniissa maisemissa viihtyy, vaikka on tehtävä töitä. Lapsille on palkattu Marjoniemeen hoitaja, joten koko perhe voi viettää töiden ohella aikaa yhdessä. 

– Tietysti välillä on raskaita ja pitkiä päiviä. Päivät ovat eläviä, eikä yksikään päivä ole samanlainen. Lapsia onneksi näkee pitkin päivää.

Mökkeihin ja hotellihuoneisiin mahtuu noin 90 majoittujaa ja niiden lisäksi vielä telttailijoita ja karavaanareita.

– Meillä on tarjolla laidasta laitaan eri tasoisia vaihtoehtoja aittamajoituksesta hotellihuoneisiin ja saunallisiin mökkeihin kaikilla mukavuuksilla.

Kaksi rantasaunaa ja savusauna ovat vuokrattavissa muillekin kuin Marjoniemessä leiriytyville tai majoittuville. Ne pidentävät mukavasti uimakautta.

– Kesällä saunat lämpiävät joka ilta, Pauliina kertoo. 

Lomakylässä työskennellessä tapaa paljon ihmisiä. Tapahtumat ovat Pauliinan mielestä paikan suola.

– Häissä ja muissa juhlissa pääsen omalta osaltani tekemään toisten tärkeää päivää, Pauliina iloitsee. 

Marjoniemessä järjestetään myös suuria yleisölle avoimia tapahtumia.

– Itse järjestämme kesän avajaiset ja kesän päätteeksi venetsialaiset. Täällä on järjestetty myös autoharrastajien tapahtumia, kuten Grand Tour de Renault ja Vauxhall-Bedford Clubin kokoontuminen. Pyhäjärvellä elokuussa järjestetyssä Kärpät-TPS -ottelussakin olimme omalta osaltamme mukana. TPS:n joukkue majoittui täällä ja heille järjestettiin ohjelmaa, kuten risteily järvellä ja iltabileet täällä.

– Eniten hyvää palautetta tulee maisemista, siisteydestä ja henkilökunnan palvelusta. Ruokaa kehutaan myös. Huomaa, että lähiruokaa arvostetaan, Auvinen tuumaa. 

Marjoniemi Campingin ravintolassa on satsattu lähiruokaan ja luomuun. Sydänmaan Highlanderin luomulihasta valmistettuja Âla carte -hampurilaisia saa myös burger-salaattina, jolloin sämpylä ja ranskalaiset on korvattu salaatilla.

Uusien yrittäjien myötä ravintolan ruokalista muuttui ja painopisteenä ovat Àla carte -hampurilaiset. Pääsiäisenä Marjoniemessä tarjoiltiin lammasburgeria paikallisen Myllymäen tilan lihasta. Kesäravintolassa on ollut tarjolla muun muassa Kärsämäen Sydänmaa Highlander -ylämaankarjan luomulihasta valmistettuja hampurilaisia.

– Suosimme lähiruokaa, esimerkiksi paikallisen Rönkön puutarhan tomaatteja ja haapajärvisen Katan kanalan munia. Luomu on myös tärkeää. Se on parempi ympäristölle, koska luomulaidunmaat sitovat paljon hiiltä, eikä viljelyssä käytetä myrkkyjä.

Valikoimissa on myös luomuviinejä.

– Arvostan sitä, että niissä ei käytetä kasvinsuojeluaineita, Pauliina pohtii.

Marjoniemi Campingin ravintola taipuu myös tilausravintolaksi, jossa valmistetaan esimerkiksi juhliin tarjottavaa asiakkaiden toiveiden mukaan. 

– Ensi kesänä on tarkoitus laajentaa myös kesäravintolan ruokalistaa, Pauliina lupaa. 

Lomakylä työllistää kesäisin yrittäjien lisäksi pari kokkia, pari siivoojaa ja kiireapulaisia. 

Matilla on myös toinen yritys Haapajärvellä. Rahtipalvaamossa käsitellään asiakkaiden lihaa. Syksyn metsästysaika on siellä sesonkia. Lomakylän ja palvaamon eri aikaan sijoittuvista sesongeista on hyötyä.

– Olemme pystyneet palkkaamaan ensimmäisen ympärivuotisen työntekijän siten, että hän työskentelee täällä ja palvaamolla. 

Yhtenä erikoisuutena Marjoniemessä on oman lohilammikon lohi. Joka kevät lohilampeen tilataan uudet kalat.

– Kunnostimme lohialtaan ja teimme siihen vesikierron. Pumppu pumppaa sinne järvestä raikasta vettä. Lohta voi onkia itse, jolloin siitä maksetaan saaliin painon mukaan. Lohen saa mukaan joko raakana tai savustettuna. 

Yrittäjät ovat tehneet myyntiin myös omaa olutta. 

– Matti on harrastanut oluen panemista kotona jo kymmenen vuotta. Summer ale ja Major lager on tehty Matin omilla resepteillä Grönbackan panimossa Nurmijärvellä. Myymme myös paikallisen K-kaupan Pyhäjärvi Awesome-lonkeroa, Pauliina kertoo.

Jaana Salo