Marttojen syyskausi käynnistyi ekoillen

Marttojen 120-vuotiaan kotitalousjärjestön tavoitteena on edistää kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. Suomessa on 15 marttapiiriä, joihin kuuluu yli 1 200 paikallisyhdistystä. Pyhäjärvellä Martat ovat toimineet aktiivisesti viimeiset 10 vuotta. Jäseniä on noin 60–70, joista aktiiviporukka on 20 marttaa.

Pyhäjärven Martat -yhdistyksen ensimmäinen syystapaaminen alkoi ekologisella teemalla: miten kertakäyttömuovi voidaan vaihtaa monikäyttöiseen ja kestävään vaihtoehtoon. Tuorekelmu tai elmukelmu on loistava keksintö, mutta kertakäyttö tuhoaa muovin hyvät puolet. 

Ekokelmu on yksi keino sanoa ei muovin kulutukselle ja kantaa oma vastuunsa ympäristöstä. Viime keväänä aktiivinen martta Anita Ovaskainen oli tehnyt mehiläisvahaliinoja omaan käyttöön ja silloin ne päätettiin ottaa Marttojen ohjelmaan syksyksi.

Mitä on ekokelmu? Mehiläisvahalla päällystettyä puuvillakangasta. Vahakangasliinaan voi kääriä tuorekelmun tavoin muun muassa voileipiä, juustopalan, hedelmiä, juureksia, yrttejä, vuorata vuokia ja peittää purkkeja ja kulhoja, joissa on ruoantähteitä. Mehiläisvaha tappaa bakteereja ja pitää ruoan tuoreempana pidempään. 

Elintarviketeollisuudessa sen koodinimi on E901 ja sitä käytetään myös sakeuttamisaineena.

Mistä saa tarvikkeet? Vanha, pesussa kulunut tyynyliina, lakana tai kaunis pöytäliina, jossa on ikuisuustahroja sopivat parhaiten vahaliinaksi. Mitä ohuemmaksi kulunut kangas, sitä parempi. Optimaalinen kangastilkun koko on 24×24 senttiä. 

– Kankaan voi ottaa myös puuvillapaidan hihasta, niin saa valmiin leipäpussin, neuvoo martta Kaisa Tapaninaho. 

Kääreen saa muotoiltua kädenlämmön avulla.

Mehiläisvaha on parasta tilata suoraan mehiläistarhurilta. Älä käytä askarteluliikkeestä ostettua mehiläisvahaa, sillä se ei aina ole hyvälaatuista. 

Anita tilasi luomumehiläisvahaa Kerimesi Oy:ltä. Kilohinnaksi postikuluineen tuli vajaa neljäkymppiä. Kerimesi verkkokaupasta sitä tuli kaksi puolen kilon rullaa, joten hän lahjoitti toisen Martoille. 

– Puolesta kilosta vahaa saa aika monta ekokelmua. Vahaa menee saman verran, mitä kangastilkku painaa, huomautti Kaisa. 

Rullalle tuli käyttöä jo heti seuraavana aamuna. Perhekeskus Aarnolassa Tapaninaho tutustutti äitejä ekologiseen pakkausmateriaaliin. Perhekerhossa käyvät äidit ja isät pienten lasten kanssa. Leikki- ja lepotiloja Aarnolassa on moneen lähtöön, joten pari silityslautaa ja kuumaa rautaa pystyttiin turvallisesti levittämään yläkertaan. 

Muutama äiti on ehtinyt aamun aikana tehdä vahaliinan omaan käyttöön ja kiinnostus heräsi saada niitä tehtyä lisää kotona. 

Miten ekokelmu tehdään? Ohje on helppo: silitä kangaspala, ripottele päälle mehiläisvahaa ja silitä vaha kiinni kankaaseen kahden leivinpaperin välissä. 

– Ei voi epäonnistua, koska jos vahakerros on epätasainen, sitä voi paikata. Jos liinasta tulee liian paksu ja jäykkä, sen voi laittaa toisen liinan päälle ja silittää uudestaan tai laittaa 100-asteiseen uuniin, Kaisa Tapaninaho kertoo.

Kolme faktaa ekokelmusta, jolla sen voi pilata. Sitä ei saa kuumentaa, muuten mehiläisvaha valuu pois; siihen ei saa kääriä raakaa lihaa tai kalaa, muuten siihen voi jäädä vaarallisia bakteereja; eikä siinä saa päästää ruoka homehtumaan. 

Mehiläisvahaliinan voi pestä astianpesuaineella mutta haalealla vedellä. Käyttöikä on noin vuosi tai pidempään. Martat tietävät: elämä on parasta itsetehtynä ja mikäpä olisikaan mukavampaa kuin antaa lahja, joka auttaa edes pikkuisen vähentämään maailman muoviroskan määrää.

Anna Kuusiniemi