Perhehoitajien valmennuksesta tietoa ensi keskiviikkona

Uusia perhehoitajia kaivataan Pyhäjärvelle sekä koko Selänteen alueelle. Ppky Selänne järjestää syksyllä valmennuksen, jonka käyneellä on oikeus toimia perhehoitajana. Valmennus-infoon ovat kaikki tervetulleita 2. lokakuuta.

Pyhäjärvellä Työkeskus Pyhähiidessä pidetään ensi keskiviikkona 2. lokakuuta info perhehoitajien valmennuskurssista. Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen järjestämä valmennuskurssi tulee olemaan laatuaan kolmas, ja toinen jossa samassa ovat ikäihmisten ja kehitysvammaisten hoitoon koulutettavat perhehoitajat.

– Aiemmin ikäihmisten kanssa toimivilla oli oma koulutus, mutta viime vuonna koulutus järjestettiin ensimmäistä kertaa yhdessä, Selänteen kehitysvammaispalvelujen palveluohjaaja Kati Huuskonen avaa.

Perhehoidolla tarkoitetaan lyhyt- tai pitkäkestoista lasten ja nuorten, kehitysvammaisten, ikäihmisten tai mielenterveyskuntoutujien hoitamista yksityisessä perheessä. Perhehoito voi tapahtua joko hoidettavan tai hoitajan kotona ja sen kesto voi olla muutamasta tunnista pysyvään asumisjärjestelyyn.

Jos perhehoito tapahtuu hoitajan kotona, tehdään ennen ensimmäistä kertaa asuntokartoitus. Tällöin tarkastetaan asiakaskohtaisesti esimerkiksi ramppien tarve.

Huuskonen toimii syksyllä alkavan valmennuskurssin kouluttajana yhdessä ikäihmisten perhehoitoon erikoistuneen kotihoidonohjaaja Anu Tanhualan kanssa. Perhehoidon valmennus toteutetaan lisäksi yhteistyönä viiden perhehoitoon erikoistuneen Selänteen kehitysvammahuollon ja ikäihmisten palveluiden työntekijän kanssa.

– Valmennuskurssilla on seitsemän kokoontumiskertaa, joista viisi on yhteisiä kehitysvammaisten ja ikäihmisten perhehoitajille. Lisäksi kaksi tapaamisista on omalle ryhmälle. Riippuen porukasta tapaamiset voivat olla kolmen tunnin iltatapaamisia arkipäivinä, mutta myös lauantaina voidaan kokoontua, Huuskonen kertoo.

Mikäli perhehoitajan pätevyyden mielii saada sekä kehitysvammaisten että ikäihmisten hoitoon, riittää siihen kaksi ylimääräistä tapaamiskertaa.

Valmennus on osallistujille lähes ilmainen – ainoastaan opetusmateriaaleista, jotka sisältävät esimerkiksi kotitehtäviä, peritään maksu.

– Tehtäviä ei tarvitse pelätä. Valmennuskurssi on prosessi, joka ei sido mihinkään, muistuttaa Selänteen vammaispalvelujohtaja Päivi Roivas.

– Valmennuskurssin aikana tarkastetaan, ettei henkilöllä ole esteitä perhehoitajana toimimiseen, Huuskonen jatkaa.

Huuskonen ja Roivas alleviivaavat, ettei perhehoitajan tarvitse olla hoitoalan ammattilainen, eikä kyseessä ole asumispalvelu. Yhteistyötä tehdään kotihoidon kanssa, joka voi hoitaa esimerkiksi hoidettavan lääkehoidon.

– Hoidettavan päivä- ja hoitotoiminnan palvelut pelaavat normaalisti perhehoidon aikana, eikä hoidollisuutta tarvitse pelätä. Tällä hetkellä akuutti tarve on lyhytaikaiseen perhehoitoon.

Kehitysvamman vuoksi tukea tarvitseva pyhäjärvinen Kirsi Rauha on viettänyt perhehoidossa kaksi kahden viikon jaksoa. Toisen jaksoista Rauha oli lapsiperheessä, toisen iäkkäämmän pariskunnan luona. 

Perhehoitojaksoja äitinsä kanssa asuvalla Rauhalla on kerrallaan viikko tai kaksi. Kirsi kokee perhehoitopaikoissa olevan enemmän aktiviteettejä kuin esimerkiksi palveluasumisen parissa.

– Kävimme Iltatoreilla ja veneretkellä saaressa. Pelasimme myös pelejä, leivoimme ja teimme mökkireissuja. Toisessa paikassa joutui opettelemaan lasten nimiä, Rauha naurahtaa.

Ennen ensimmäistä perhehoitojaksoa Kirsi vieraili pariin otteeseen tutustumassa paikkaan. 

– Ensimmäinen kerta lapsiperheessä jännitti, hän tunnustaa.

– Täydet pisteet Kirsille. Hän on omatoiminen, rohkea ja avoin, Huuskonen luonnehtii.

Rauha ei tarvitse raskaampaa asuinpalvelua, muttei toisaalta halua asua yksin. Niinpä perhehoito voi olla tulevaisuudessa pidempikin ratkaisu.

– Jos en joskus enää asu äidin kanssa, niin voisin asua perheessä. Olen tykännyt perhehoidosta, jossa minulla on oma huone ja yksityisyys, Kirsi iloitsee.

Pyhäjärvellä perhehoitaja tekee PPKY Selänteen kanssa toimeksiantosopimuksen, jossa sovitaan muun muassa hoitopalkkiosta, kulukorvauksesta sekä perhehoitajan muusta tuesta, kuten täydennyskoulutuksesta ja vapaiden järjestämisestä.

– Emme ole velvollisia järjestämään perhehoitajalle työtä. Toisaalta perhehoitajilla on oikeus tehdä toimeksiantosopimuksia myös muihin kuin Ppky Selänteen kuntiin. Korvaukset eivät päätä huimaa, mutta perhehoito voi olla lisätienesti, Huuskonen pohdiskelee.

– Perhehoito on merkityksellistä ihmissuhdetoimintaa, joka palkitsee tekijänsä rahassa mittaamattomalla tavalla, Roivas lisää.

Ossi Savolainen