Täyttymystä estetiikan nälkään

Kun tarinaan tuodaan mukaan musiikkia, animaatiota, tanssia ja runoja ja vielä viimeistellään se valoilla, lopputuloksena voi olla elämys, kuten esteettisen kauniin Lo Estóy – Se minä olen -teoksen katsojat saivat kokea. 

Lauantaina VPK:n teatterilla esitetty teos kertoi tarinaa ihmisen kasvusta. Musiikki oli Heidi Zschauerin käsialaa ja sen tunnelmissa lavalla nähtiin tanssija-koreografi Guillermo Zayas. Animaatiot toteutti Anna Korhonen ja yhden 3D-animaation hänen puolisonsa Juha-Matti Jussila, joka vastasi myös esityksen ääni- ja kuvatekniikasta. Teoksessa kuultiin lisäksi Heidin äidin, eli Marja-Liisa Biskopin runoja. Hänen kynästään oli syntynyt myös osa laulujen sanoituksista. 

Yhteistyö lähti liikkeelle Heidin käsikirjoituksen pohjalta.

– Aloimme työstää teosta Guillermon kanssa toukokuussa 2018. Biisit olivat jo valmiina. Anna ja Juha tulivat mukaan tämän vuoden puolella. Lähetin Annalle käsikirjoituksen. Hän kävi katsomassa harjoituksia ja alkoi rakentaa tarinaansa, Heidi kertoo.

– Mietin Heidin käsikirjoitukseen sopivia teemoja. Aluksi lähdin animoimaan pelkästään ihmisiä. Kun näin musiikin tanssin kanssa, keskityin kuvituksessa puun kasvuun, joka kuvastaa ihmisen kasvua ja tunteiden käsittelyä. Puu oli myös isälleni Matti Korhoselle sellainen aihe, mitä hän piirsi paljon. Halusin kuvata sitä, miten liike viivassa saa pysähtyneetkin kuvat liikkumaan animaatiossa, Anna kuvailee.

Pyhäjärveltä kotoisin olevat muusikko Heidi Zschauer ja taiteilija Anna Korhonen ovat aiemminkin yhdistäneet voimansa toteuttaessaan vastaavanlaisen monitaiteellisen teoksen, Eräs sirkus rakkaudesta, vuonna 2010. 

– Annan ja minun yhteinen taival alkoi jo lapsuudessa, Heidi muistelee.

– Asuin Hunningolla ja Heidi kanttorilassa. Viisivuotiaana olemme pitäneet vanhemmillemme teatteriesityksiä pihlajan alla, Anna kertoo.

Heidi kiitteli eväitä, jotka on saanut Pyhäjärveltä. 

– Entinen naapuri ja seurakunnan kerhotäti Terttu Saano on sisäsyntyinen taiteilija, joka ammensi kaikkea sitä meille lapsille. Marketta Viitala teki työtä harrastajien kanssa ammattilaisten tasolla. Musiikki, valot ja vaatteet olivat viimeisen päälle. Pyhäjärven tasokkaan harrastustoiminnan tajusi, kun lähti muualle. Sellaista ei ole joka paikassa. Olen saanut kasvaa musiikin ja sanojen keskellä myös kotona, koska isäni on kanttori ja äitini runoilija.

Anna on kuvataiteilija ja animaattori. Heidi on valmistunut musiikin lehtoriksi Oulun yliopistosta ja työskennellyt siinä tehtävässä 14 vuotta Kittilässä. 

– Ensin itse käy koulut ja oppii, sitten opettaa muille. Samalla musiikin aarreaitta kasvaa ja laajenee. Musiikki on intohimoni ja se on koko aika jossain muodossa mukana.

Nyt Heidi opiskelee musiikkituotantoa Ikaalisissa.

– Opiskelen managerilinjalla ja yritän oppia manageroimaan myös tätä meidän juttua. Elämä on ikuista oppimista. 

Heidi on myös levyttänyt musiikkiaan.

– Omakustanne Olemassaolon ihme löytyy Spotifystä. Teen nyt toista pitkäsoittoa, jonka aion saada valmiiksi parin vuoden sisällä.

Jaana Salo