Vetovoimaa ja kävijöitä Pyhäjärvelle

Ulkomailla ja eripuolilla Suomea työskennellyt Risto Alaheikka aloitti joulukuussa 2017 Pyhäjärven Kehitys Oy:n toimitusjohtajana. Alaheikka on tuonut Pyhäjärvelle uusia ideoita ja kokemusta sekä saanut paljon aikaiseksi vain vajaan kahden vuoden aikana.

Pyhäjärven Kehitys Oy on Pyhäjärven kaupungin omistama yritys, jonka tavoitteena on nimensä mukaisesti kehittää Pyhäjärveä sekä olla tukemassa kaupungin yksityisen sektorin toimijoita.

Kehitys Oy:n toimitusjohtajan paikalle astui vuoden 2017 lopulla torniolaislähtöinen Risto Alaheikka. Mies kertoo viihtyneensä Pyhäjärvellä oikein mukavasti.

– Pyhäjärvi on pienin paikkakunta, jossa olen asunut. Täällä on hyvin aktiivista seura- ja yhdistystoimintaa, eivätkä ihmiset ole sisäänpäin kääntyneitä, Alaheikka iloitsee.

Vajaan kahden vuoden aikana Alaheikka on saanut jo varsin hyvän kuvan kaupungin yrityskentästä.

– Enemmän ja enemmän tunnen paikallisia yrittäjiä. Minuun ja Kehitykseen saa olla yhteydessä, eikä tarvitse olla edes asiaa. Tänne saa tulla käymään kahvilla.

Kehityksen toimitusjohtajan paikka ei ole miehelle työuran ensimmäinen kehitysyhtiössä. Vuosina 2011–2014 Alaheikka toimi Team Botnian johdossa Torniossa. Tuonakin aikana syntyi tärkeitä kontakteja, joista on ollut hyötyä myös nykyisessä pestissä.

– Suunnittelimme pohjoiseen muun muassa kiinteitä TV-tuotantotiloja, mutta studio ei kuitenkaan toteutunut. Sitä kautta kontakteja oli tv- ja elokuva-alalle. Ei ole poissuljettua, että Pyhäsalmen kaivoksessa voisi tulevaisuudessa olla tuotantotilat, Alaheikka pohdiskelee.

Pyhäjärvellä Risto Alaheikka näkee isona kehitysmahdollisuutena maakuntajärven ja sitä ympäröivän luonnon, jonka ympärille matkailuyrittäjyyttä voidaan rakentaa.

Hyvänä alkuna ovat vuosi sitten kesällä käyntiin pyörähtäneet laivaristeilyt.

– Meillä oli laivaristeilyissä fasilitaattorin rooli, annoimme tukea yrittäjille ja esimerkiksi kävimme Kemissä katsomassa, miten siellä asiat toimivat. Järven käyttö mahdollistaa myös tulevaisuudessa muita matkailuyrityksien perustamisen.

Matkailun kehittämisen osalta tärkeässä asemassa ovat majoitusyritykset, jotka ovat elintärkeitä turistien yöpymisen ja viihtymisen kannalta.

– Monella paikallisella majoitusyrityksellä on tulossa sukupolvenvaihdos. Marjoniemi Campingissa vaihdos on jo tehty ja he olivat mukana järjestämässä jääkiekon Marjoniemi Camping Challenge -harjoitusottelua. Pyhäsalmen hotelli taas mahdollisti The White Wall -sarjan majoitukset, jakaa Alaheikka kiitosta majoitusyrittäjille.

Vajaan parin vuoden aikana Risto Alaheikka on ehtinyt olemaan jo monessa mukana. Seuraava ja tällä hetkellä jo käynnissä oleva projekti on Nelostien ja valtatie 27:n risteysalueella, jonka ohittaa vuorokauden aikana useampi tuhat autoilijaa.

Alkukesästä Pyhäjärven ABC:n yhteyteen aukesikin jo lähituotemyymälä.

– Keksin idean lähituotemyymälästä ja saimme PeeÄssän kumppaniksi. Jukka Leppäharjun kanssa lähdimme hakemaan tavarantoimittajia ja Johanna ja Seppo Smedin ansiosta saimme myymälän toteutettua, Kehitys Oy:n toimitusjohtaja kertaa lähituotepisteen alkusykäystä.

Reilun parin kuukauden ajan pyörineessä pisteessä on Alaheikan mukaan vielä kehittämistä, mutta kauppa on käynyt ihan mukavasti.

– Hieno homma, että löytyi yrittäjät ja toimittajat. Yrittäjillä tässä on kuitenkin suurimmat riskit.

Teiden risteyskohtaan on seuraavaksi suunnitteilla uusi liikekeskus, johon on jo haettu Kotipizza- ja Rolls-yrittäjiä.

– Hankkeelle on jo löytynyt kumppani ja nyt on voimaa lähteä kehittämään pientä liikekeskusta, mies linjaa.

Alaheikka on nauttinut työstään Pyhäjärven Kehitys Oy:n johdossa. 

– Tavoitteena on luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä saada pito- ja vetovoimaa ja kävijöitä Pyhäjärvelle, hän tiivistää työnsä.

Vapaa-ajallaan Risto Alaheikka tunnustautuu urheilumieheksi.

– Käyn itse potkimassa palloa. Nuorempana yleisurheilin ja pelasin jalkapalloa kilpailumielessä. 

– Hiihto, jalkapallo ja jääkiekko, Risto listaa seuraamiaan lajeja.

Rotaryklubin toimintaan Alaheikka osallistuu myös aina, kun kiireiltään ehtii.

– Pyhäjärvi on pienempi paikka ja yhteisö tiivis. Useimmat tuntevat toisensa ja etäisyydet isoihin kaupunkeihin ovat lyhyet. En ole kokenut, että täältä puuttuisi mitään.

Ossi Savolainen