Kirjastoautolle uusia pysäkkejä

Kirjastoauton reitille on tullut uusia pysähdyspaikkoja Pyhäjärven keskustaan. Pysäkkien tarpeellisuutta tarkastellaan vuosittain ja pysäkkien sijoittelulla pyritään lisäämään mahdollisimman monen kuntalaisen kirjastopalvelujen saavutettavuutta. 

Pyhäjärvellä kirjastoautopalvelu kuuluu Haapajärven kaupungin järjestämien ostopalvelujen piiriin. Uudet pysäkit ovat pääsääntöisesti niin sanottuja laitospysäkkejä, eli ne sijoittuvat oppilaitosten, päiväkotien ja palvelutalojen läheisyyteen palvellen koululaisia, päiväkotilapsia ja ikääntyvää väestöä. Kirjastoauton reitti kulkee Pyhäjärven ja Haapajärven väliä kierrellen aamupäivisin kouluissa, päiväkodeissa ja laitoksissa. 

Iltareitit puolestaan kulkevat kylillä palvellen haja-asutus alueiden asukkaita. 

Kaiken kaikkiaan kirjastoautopysäkkejä on reilut sata ja viikoittaisia ajokilometrejä kertyy 1000–1500 kilometriä. Kirjastoauto on liikkuva kirjasto, jonka mukana kulkee suppeampi kokoelma eri-ikäisiä asiakkaita kiinnostavaa aineistoja. 

Auto myös välittää kirjastosta ja seutukirjastoista varatun aineiston lähemmäs asiakasta. Autosta lainatun aineiston voi palauttaa autoon tai kirjastolle. Autoon puolestaan voi palauttaa myös kirjastosta lainatun aineiston ja seutulainat. 

Vuosien varrella kilometrejä on karttunut niin kirjastoautolle kuin kirjastoautonkuljettajavirkailijoina toimiville Asko Tapaninaholle ja Harri Virtaselle. 

Asko Tapaninaho on aloittanut kirjastoautovirkailijana Pyhäjärvellä 2004 ja vuonna 2007 Haapajärven ja Pyhäjärven kirjastot siirtyivät ajamaan reitit yhdellä autolla. Muistona menneiltä ajoilta kulkee kirjastoauton matkassa Scanian vuonna 1987 Pyhäjärven kirjastoautoon lahjoittama messinkikello, joka kulkee jo omia aikojaan. 

Välillä kirjastoautolle tulee reittimuutoksia ja peruuntumisia, jotka ovat harmillisia, mutta inhimillisiä johtuen auton rikkoutumisesta tai henkilökunnan sairastumisesta. Kirjastoauton rattiin, kun ei uusien ajodirektiivien mukaan voi kuka vain hypätä. Kuljettajalla täytyy kuorma-autokortin lisäksi olla voimassa oleva ammattipätevyys tieliikenteeseen. 

– Reittimuutoksista pyritään ilmoittamaan asiakkaille. Vakiokävijät meillä kuljettajilla on tiedossa ja heille lähetetään tekstiviestiä tai soitetaan. Tieto muutoksesta on ensisijaisesti saatavana kirjastossa ja kirjaston verkkosivuilla eli jos autoa ei näy kannattaa olla yhteydessä kirjastoon, selventää kirjastoautonkuljettajavirkailija Asko Tapaninaho. 

– Uuden kirjastoauton hankinta on suunnitteilla ja se on Haapajärven kaupungin taloussuunnitelmassa mahdollisesti vuonna 2021. Opetusministeriön rahoituskuviot ovat vielä tällä hetkellä avoinna, joten niitä odotellaan ennen kuin uuden auton projektia käynnistellään. Tarve uudelle autolle on kova, sillä nykyisellä autolla alkavat ikä ja kilometrit olla mittavia kirjastoautolle, kertoo kirjastotoimenjohtaja Kirsi Nahkanen. 

Torstaisin uutta on parittomina viikkoina päiväkoti Hoijakan ja Muksuteekin pysäkit, joiden lisäksi kirjastoauto käy Toipilaspolulla ennen kuin jatkaa matkaa Tiiton koululle Haapajärvelle. Parillisina viikkoina kirjastoauto puolestaan käy Ruotasen päiväkodilla ja Salmen koululla. 

– Tiistaiaamuihin Ikosen koululle pidennettiin pysäkkiaikaa, jotta oppilaat ehtivät paremmin käydä autossa. Hoijakkalaiset kävivät talvella Ikosen pysäkillä, mutta nyt on tämä torstain oma pysäkki otettu oikein hyvin vastaa. Muksuteekille tuli myös aivan uusi pysäkki, jossa käyn nyt ensikertoja. Ensikäynnit autossa ovat lapsista aina jännittäviä. Koulut ja päiväkodit päättävät itse, millaisissa ryhmissä autossa käyvät, mutta pysähdysaikataulu on säännöllinen joko viikoittainen tai joka toinen viikko, kertoo Asko Tapaninaho. 

– Torstain Salmen koulun pysäkki on tarkoitettu taajaman asukkaille ja pysähdyn koulun edessä olevalla levikkeellä. Ei toki oppilaitakaan pois ajeta, mutta heillä on oma pidempi pysäkki maanantaiaamuisin koulun sisäpihalla, Asko täsmentää reittimuutoksia. 

Kirjastoauton vakiokäyttäjä Eero Tikka oli lähtenyt kotipaikalleen Niinimäelle metsäreissulle, eikä torstaina päässyt kirjastoautoon kuten yleensä Toipilaspolulla.

– Olen ollut kirjastoauton asiakkaana jo 70-luvulta saakka. Hirmu hyvä palvelu on aina ollut ja on mukavaa vaihtaa ajatuksia maailman menosta kirjastoasioinnin lomassa. Asko aina soittaa ja kyselee, missä mennään, jos minua ei pysäkillä näy, kiittelee Eero Tikka kirjastoauton palveluita.

Kirjastopalveluiden saavutettavuutta on pyritty parantamaan Pyhäjärven kaupungin tarjoamalla maksuttomalla kirjastokyydityksellä aina tiistaiaamupäivisin. Kuljetus Salmen koululta kirjaston väistötiloihin Laitisentielle jatkuu toistaiseksi. 

Lisäksi senioriasiakkaita palvelemaan on tullut mahdollisuus noutaa kirjastosta varattu aineisto Yläympyrän Tuvalta. Kirjaston henkilökunta toimittaa varaukset Yläympyrän tuvalle maanantain aikana ja ne ovat noudettavissa tiistaista eteenpäin. 

Yläympyrän Tuvalle voi myös jättää palautettavan aineiston ja käydä lukemassa Iisalmen Sanomia, Kalevaa ja Keskipohjanmaata.

Tuija Kartimo