Pyhäjärven apteekille toimilupa ABC-asemalle

Apteekin palvelupiste ABC Pyhäjärvi -liikenneasemalla palvelisi sekä paikallisia että matkailijoita. Vielä on auki, millä aikataululla piste saadaan käyntiin.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on myöntänyt 21. elokuuta Pyhäjärven apteekille palvelupisteluvan ABC Pyhäjärvi -liikenneasemalle.

Pyhäjärven apteekin apteekkari Tuomo Mäkelä kertoo, että lupahakemus tehtiin viisi kuukautta sitten.

– ABC:lle on tarkoitus sijoittaa palvelupiste – vanhalta nimeltään lääkekaappi – reseptivapaiden lääkkeiden ja apteekin valikoiman myymiseen, Mäkelä valottaa.

Vaikka lupa palvelupisteelle on myönnetty, ei tiedossa ole, milloin apteekin piste löytyy liikeasemalta.

– Asia on nyt jäissä tilakuvion takia. PeeÄssä miettii asiaa ja pallo on heillä. He ovat tienneet hakemuksestamme, mutta matkan varrella tilanne mutkistui. Palvelupisteen toteutuminen ei ole ihan heti näköpiirissä. Ainakin ensi vuoden puolelle menee, apteekkari tiivistää.

Mäkelän mukaan ABC-asemalle on ollut alun alkaen tarkoitus sijoittaa miehitetty palvelupiste.

– Nyt tilaratkaisu ei anna sitä myöten ja vain kaappisysteemi on mahdollinen. Se on minimijuttu.

Mikäli ABC Pyhäjärvi -liikenneasemalle tulee Pyhäjärven apteekin palvelupiste, ei se tarkoita, että apteekkipalvelut olisivat avoinna ABC:n aukioloaikojen mukaan.

– Palvelupiste ei voi olla koko ajan auki, kun ABC on auki, sillä liikeaseman työntekijät eivät voi neuvoa lääkeasioissa.

Jos palvelupisteestä tulee miehittämätön palvelupiste, hoidetaan neuvonta puhelimitse Pyhäjärven apteekista Pyhäsalmesta.

– Tämä on lisäpalvelu, jolla on ajateltu Nelostien ja Kalajoki–Iisalmi -tien ohimenevää ihmisvirtaa. Kaikki, jotka ABC:lla käyvät, voivat palvelupistettä käyttää, Mäkelä kiteyttää.

Pyhäsalmen keskustassa olevaan Pyhäjärven apteekkiin palvelupisteellä ei tule olemaan suoranaista vaikutusta. 

Jos liikeasemalle tulisi miehitetty palvelupiste, voisi se tarkoittaa lisäresurssissa eli tarvetta lisätyövoimalle.

– Toivotaan, että työllistää. Ei näitä lupia ihan tekemisen ilosta haeta.

PeeÄssän ABC-liikennemyymälöistä vastaavaa tahoa ei saatu kiinni asiaa kommentoimaan.

Ossi Savolainen