Kulttuurikävely maanantaina Ruotasella

Pohjois-Suomen Arkkitehdit SAFA ja Pohjois-Pohjanmaan liitto järjestävät Ruotasen kaivoskylässä Euroopan kulttuuriympäristöpäivien kävelyn ensi maanantaina 2. syyskuuta. Kävelykierroksella tutustutaan Ruotasen 1960-luvun kaivoskylään ja Pyhäsalmen kaivosalueeseen, jonka maamerkkinä kohoaa kauas näkyvä kaivostorni. Alueen rakennukset on suunnitellut arkkitehti Matti Lampèn arkkitehtitoimisto Blomsted & Lampènilta. Kulttuurikävelyn opastaa kaivoksen projekti- ja kunnonvalvontainsinööri Risto Mäkeläinen.

Yhtenäinen 1960-luvun kaivoskylä Ruotanen on maakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö. Ruotasen kaivoskylän asuinrakennukset, kerrostalot, rivitalot, paritalot ja omakotitalot on sommiteltu väljästi kaivosalueen tuntumaan. Tornitie halkaisee alueen kahtia, toiselle puolelle sijoittuvat toimihenkilöiden ja osastopäälliköiden väljemmät asunnot ja toiselle puolen työläisten kerrostalo- ja rivitaloasunnot. Alueen keskivaiheilla kohoaa kaukolämpövoimala. Rakennuskanta on yhtenäistä ja laadukasta, ja alun perin taloissa oli muun muassa katemateriaalina kupari.

Pyhäjärvellä oli kaivoksen alkuaikoina asuntopula, ja kaivosyhtiö päätyi rakentamaan oman asutusalueen. Kaivoksen asuintaloista ensimmäiset, lamellikerrostalo ja ”poikamiestalo”, valmistuivat vuonna 1960. Sen jälkeen kaivoskylään rakennettiin omat rivitaloasuntoalueet työläis- ja toimihenkilöperheille. Rivitalojen autotallit rakennettiin kaikille yhteiseen, pitkään tallirakennukseen. Omat tallinsa olivat vain osastopäälliköiden omakotitaloissa ja toimihenkilöiden paritaloissa.