Sovittiin, ettei ketään kiusata

Ikosen koululla sovittiin viime keskiviikkona, että ketään ei kiusata. Sopijaosapuolina olivat Motoristit koulukiusaamista vastaan ja Ikosen koululaiset ja eskarit.

Koululaiset kuulivat moottoripyörien jyrinän jo kaukaa. Sitten parisenkymmentä pyörää ajoi pihaan ja motoristit sekä lapset siirtyivät sisälle.

– Me motoristit emme hyväksy koulukiusaamista, Ari Santaharju sanoi lapsille. 

– Te ajatte polkupyörillä ja me moottoripyörillä. Voitaisko sopia, että pidetään huoli siitä, että tänne kouluun voi jokainen tulla turvallisin mielin, eikä kenenkään tarvitse pelätä, että kiusataan.

Ari kertoi, että jonkun kotona voidaan juoda viinaa ja siksi tulee riitoja, pelottaa ja on surullinen olo, ei tunnu yhtään turvalliselta. Jollekulle lapselle koulu voi olla ainoa paikka, jossa hänestä pidetään huolta, ja jossa hän saa lämpimän aterian. Siksi on tärkeää, että edes koulussa on hyvä olla.

Ari Santaharju on Motoristit koulukiusaamista vastaan -toiminnan perustajajäsen. Motoristit ovat kiertäneet kouluissa vuodesta 2013.

– Haluamme kantaa kortemme kekoon yhteisen ongelman ratkaisemiseksi. Opettajat ovat liikaa yksin tällaisten ongelmien kanssa.

– Emme luule olevamme muita parempia. Koulukiusaamisessa ei ole kyse tiedon puutteesta, vaan asenteista ja mielikuvista. 

– Haluamme haastaa muitakin toimimaan kiusaamista vastaan. Esimerkiksi paikallinen jääkiekko- ja pesisjoukkue voisi järjestää kiusaamisen vastaisia tapahtumia, joissa olisi mukana tähtipelaajia, ja joissa urheilijat jakaisivat nimmareita.

Koulutapahtumiin kuuluu puheosuuden lisäksi Taikuri Luttisen esiintyminen ja lopuksi pyörien esittely. Koululaiset saivat kokeilla, miltä tuntuu istua moottoripyörän selässä.

Kirsi Haapea