Maailmanennätyksiä kaivoksella syyskuussa

Pyhäsalmen kaivosalueella kilpaillaan syyskuun 7. päivä Strongman Champions Leaguen Callio World Records Breaker -osakilpailu. Kuudessa lajissa maailmanennätyksiä pyrkii rikkomaan 12 huippuluokan voimamiestä.

Strongman Champions League (SCL) rantautuu 7. syyskuuta Pyhäjärvelle. 

Mukana on yleisen sarjan tämän kauden maailmanrankingin TOP 10:stä peräti kuusi urheilijaa. Suomalaista väriä kisassa edustavat ainakin rankingissa toisena oleva joensuulainen Mika Törrö sekä Kangasalan Sami Ahola.

Heidän lisäkseen maailmanennätyksiä saapuu rikkomaan Latvian Aivars Smaukstelis (ranking 1), hollantilainen Kelvin de Ruiter (ranking 4) sekä rankingin sijoilla 8–10 majailevat Puolan Sebastian Kurek, Ison-Britannian Will Baggott ja viime vuoden maailmanmestari Dainis Zageris, joka kävi keväällä akillesjänneleikkauksessa ja on nyt täydessä iskussa.

Muut kilpailijat ovat viime vuoden EM-kakkonen Viron Ervin Toots, Yhdysvaltojen Tyler Cotton, Georgian Ivan Makarov sekä 20-vuotias venäläinen Dimitri Skosyrskiy.

–Kilpailuun on otettu mukaan urheilijoita, jotka pystyvät rikkomaan maailmanennätyksiä. Viimeinen paikka kilpailuihin ratkeaa tulevan viikonlopun Finnish Openissa Helsingissä. Kilpailija voi olla suomalainen tai ulkomainen, avaa Strongman Champions Leaguen johtaja Ilkka Kinnunen.

Callio World Records Breakerin lajit ovat Conanin pyöritys, etupito, maastaveto toistolla, tukkipunnerrus, korkeusheitto ja farmikävely.

Ei-yleisölajit ovat etupito, joka viedään läpi Pyhäsalmen kaivoksen päätasolla maan alla sekä Conanin pyöritys sivulouhoksella. Muut lajit suoritetaan maan pinnalla kisa-areenalla, ja niitä ovat kaikki tervetulleita katsomaan.

Kisan nimen mukaisesti pyrkimyksenä on tehdä mahdollisimman paljon.

– Laitamme kaikki maailmanennätykset uusiksi tänä vuonna. Suurin osa ennätyksistä on tehty vuosina 2001 ja 2002, joiden tuloksia pidämme pohjana. Laitteet ovat uudistuneet ja tuolloin oli ainoastaan yksi tuomari, kun nyt on kaksi, Kinnunen perkaa.

Ja ME-lukemia tullaan näkemään varmasti useammassakin kisalajissa.

– Etupidossa tulee uusi ME; ikinä ennen ei ole kilpailtu näin syvällä. Myös Conanin pyörähdyksessä tehdään maailmanennätys, koska lajissa käytettävä paino on jo itsessään ennätys, Kinnunen alustaa.

Myös yleisölajeissa voidaan odottaa ennätysten paukkuvan. Esimerkiksi maastavedossa kilpailijalla on valittavissa kaksi painoa, joko 400- tai 350-kiloinen. Suuremmalla painolla isoimman toistomäärän tekevä nappaa ennätyksen itselleen.

– Kaikki muut lajit paitsi Conanin pyörähdys kilpaillaan parilajeina. Tiedossa on siis kaksinkamppailuita ja ne ovat yleisöystävällisiä. Vielä jos sattuu tasainen pari, lisää se omaa suoritustehokkuutta, makustelee Kinnunen.

Jokaisessa lajissa kilpailijaa kohti on yksi yritys. Kilpailijat ovat 20–35-vuotiaita.

Osakilpailu lähetetään television välityksellä lähes 100 maahan. Suomessa näyttöoikeuksista vastaa MTV3 ja CMore.

– Kisa tuo kaivoksen uusiokäytölle ja Pyhäjärven Calliolle paljon tunnettavuutta. Näkyvyyttä tulee myös kaupungille. Tapahtuma on kova urakka, mutta kannattaa ehdottomasti tehdä, iloitsee Pyhäjärven kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi.

Hän kertoo, että tapahtumaan on saatu hyvin yhteistyökumppaneita mukaan. Esimerkiksi jokaiseen kilpailulajiin on toimitettu eri tahoilta lajia varten räätälöityjä painoja.

– Budjetti on ihan hyvä. Pystymme peittämään juuri kustannukset, eikä verorahoja tapahtumaan käytetä, kaupunginjohtaja muistuttaa.

Kiviniemi toivottaa kaikki tervetulleiksi paikan päälle seuraamaan maailman vahvimpien miesten edesottamuksia.

– Tapahtuma on maksuton. Vaikka lajilla on oma kannattajakuntansa, toivomme, että pyhäjärvisiä saapuu sankoin joukoin katsomoihin.

Kisan jälkeen voimamiehiä voi käydä jututtamassa kisapaikalla.

– Kilpailijat tykkäävät, he ovat hyviä showmiehiä ja ymmärtävät kyllä, Kinnunen muistuttaa.

Urheilijat majoittuivat Pyhäjärven pysähdyksen aikana Marjoniemi Campingissa. Lauantai-iltana Campingin ravintola on auki, ja siellä halukkaat voivat tavata kisailijoita.

Pyhäjärven jälkeen SCL jatkuu 21. syyskuuta Ukrainassa, jonka jälkeen karavaani kulkee Dubaihin.

Ossi Savolainen