Liigajoukkueiden kohtaaminen täytti odotukset – katsomo täynnä ja Humaloja maalasi

Pyhäjärven perjantai-illassa kohtasivat historian ensimmäisessä täysimittaisessa harjoituspelissä Oulun Kärpät ja Turun Palloseura. Marjoniemi Camping Challenge -nimeä kantanut koitos täytti Inmet-Areenan ääriään myöten täyteen. Katsojat pääsivät todistamaan oululaisten selvää 4–0-voittoa.

Perjantaina kello 19 alkaneeseen Marjoniemi Camping Challenge -harjoitusotteluun oli aikaa vielä reilut puoli tuntia, mutta silti sisään pyrkivien jono Inmet-Areenan uumeniin oli kasvanut jo monikymmenmetriseksi. Paikallisten jääkiekonystävien lisäksi kamppailua oli tullut seuraamaan bussilastillinen Kärppien kannattajia. Myös TPS:n faneja oli paikalla kiitettävästi – noin parisenkymmentä henkeä.

Suuren maailman tyyliin faniporukat oli sijoitettu jäähallin eri päätyihin; kärppänuttuiset kannustivat kahvion puoleisessa päädyssä, kun taas TPS:n faniryhmä piti ääntä katsomon Emolahdentien päädyssä.

Oulusta matsiin olivat saapuneet Taina, Reija, Johanna, Perttu ja Eira. Viisikko odotti ennen kiekon putoamista jäähän reipasta ottelua, jonka Kärpät voittaa.

– Erilainen peli ja paikka kuin normaalisti, kannattajat mietiskelivät Pyhäjärvelle tuloaan.

Edellisen kerran kun joukkueet kohtasivat, nuiji Kärpät TPS:n Oulussa lukemin 6–1. Myös tuolloin viisikko oli paikan päällä.

Vieraspeleissä he ovat käyneet muutamaan otteeseen.

– Bussilastillinen tai kaksi lähtee aina vieraspeleihin, kärppäfanit summasivat.

Turun Palloseuran kannustusta katsomossa johti pyhäjärvislähtöinen Ilmari Kainulainen, joka jaksoi hakata rumpua aina päätössummeriin saakka.

– Olen asunut Jyväskylässä jo 10 vuotta, mutta viettänyt paljon aikaa Turussa nuorempana, Kainulainen mietiskeli syytä, miksi TPS on valikoitunut omaksi seuraksi.

Mies kertoi TPS-fanien tulleen paikalle omilla kyydeillä. 

Jääkiekon ohella myös TPS:n jalkapallojoukkuetta kannattava Kainulainen matkustaa Palloseuran vieraspelireissuilla laskujensa mukaan 2 000 kilometriä vuodessa.

– Tämä on yksi tärkeimmistä asioista elämässäni tällä hetkellä, Ilmari kertoi.

Kamppailu alkoi varsin sekavissa merkeissä. Ensimmäisen 10-minuuttisen aikana kiekko poltteli pelaajien mailojen lavoissa.

TPS-hyökkääjä Ilari Filppulan mukaan normaalia pienempi kaukalo ei juuri vaikuttanut pelaamiseen. 

– Tietysti se muuttaa pelaamista jonkin verran, kun kaukalo on pienempi. Jää oli hyvä ja se auttaa paljon. Kyllä kaikki ovat pelanneet isoissa ja pienissä kaukaloissa kuitenkin sen verran, että tietää haasteet.

Samoilla linjoilla oli kärppä-ikoni Lasse Kukkonen.

– Aina alkukaudesta peli on enemmän tai vähemmän säheltämistä, kun kaikilla on intoa ja vauhtia. Mukava katsoa, kun sattuu ja tapahtuu.

Kuin varkain Kärpät iski matsin avausosuman ajassa 13.33, kun Mikko Niemelä löi irtokiekon ohi TPS-vahti Rasmus Tirrosen. Vajaata minuuttia myöhemmin Inmet-Areenan yleisö sai, mitä toivoi – oma poika Miska Humaloja suti maalin edustalta alivoimalla kiekon ohi voimattoman Tirrosen.

Osuman jälkeen TPS sortui jäähyilyyn ja puolustaja Shaun Heshka viimeisteli kahden miehen ylivoimalla komeasti taukolukemat 3–0.

– Emme olleet unessa, Kärpät vain oli nopeampi. Sitten kun pääsimme peliin mukaan, niin tuli vähän paskoja maaleja, harmitteli turkulaisten päävalmentaja Kalle Kaskinen.

– Erä oli tasainen, kunnes me olimme yhtäkkiä tehokkaita. Lukemat ehkä vähän mairitteli meitä. Maalit tuo kuitenkin virtaa, totesi Kärppien päävalmentaja Mikko Manner.

Toisessa erässä turkulaiset koettelivat useaan otteeseen erinomaisesti Kärppien maalissa pelannutta nuorta Justus Annusta. Annunen veti pidemmän korren kuitenkin jokaisessa tilanteessa.

Viime kauden pääosin lainalla Mestiksen Kokkolan Hermeksessä viettänyt torjuja saanee tulevalla kaudella enemmän vastuuta oululaisten veräjän suulla.

– Hienoa, että hän onnistui, niin varmasti myöskin hänen oma uskonsa kasvoi ja meidän tietysti. Uskalletaan laittaa rohkeasti kehään, kun esittää tuommoisia otteita. Hän oli Miskan kanssa tämän voiton takuu mies, Manner kehui.

Myös Tirronen paransi otteitaan ja piti lukemat TPS:n kannalta siedettävinä.

Ottelun viimeinen maali syntyi ajassa 51.30 tasavajaalla Kärppien Jesse Koskenkorvan toimesta.

Molempien joukkueiden kokoonpanoissa oli liuta nuoria tulevaisuuden pelaajia, jotka osoittivat kykenevänsä pysymään ensi kaudella liigavauhdissa mukana. Kaukalossa nähtiin muun muassa Kärppien vasta 16-vuotias Aatu Räty, joka keräsi kaksi syöttöpistettä.

Sen sijaan NHL-konkarit Jussi Jokinen ja Lauri Korpikoski puuttuivat joukkueidensa kokoonpanoista Lahden Alumni All Star 2019 -ottelun johdosta.

Manner ja Kaskinen kiittelivät harjoitusottelun tunnelmaa ja järjestelyjä.

– Liigajoukkueiden kohtaaminen ensi kertaa Pyhäjärvellä, kunnia saada olla tekemässä historiaa Pyhäjärvellä. Miska vielä meidän miehistöstä on täältä kotoisin ja pelasi hienon pelin. Ehkä me sen Miskan verran enemmän olimme tänään niskan päällä ja tehokkaampia, Manner sanaili.

– Hieno tapahtuma ja hieno tunnelma. Olisimme voineet olla vähän paremmin siinä tunnelmassakin mukana, mutta työ jatkuu ja työ on alussa. Tiesimme Kärppien vauhdin – Mikko Mannerin sexyhockeyn – mutta sitä ei saatu ihan pois. Meillä on ollut hieno viikko, mutta joku peli pitää tietysti välillä voittaa. Käymisen arvoinen juttu, kokosi Kaskinen ottelua ja TPS:n Pedersören sekä Pyhäjärven leiriä.

Ossi Savolainen