Konferenssivieraat makumatkalla

Viime viikolla Oulun yliopistossa pidettiin ensimmäinen Euroopassa järjestetty kansainvälinen maatalousinnovaatioiden konferenssi, IAIC 2019. Konferenssi käsitteli maatalouden innovaatioita, kestävää maataloutta sekä maataloutta liiketoimintana ja yrittäjyytenä. Konferenssivieraille tarjottiin mahdollisuus maistelumatkaan Siikalatvan alueelle ja perjantaina vieraat saapuivatkin Pyhäjärvelle.

Woltissa pidetyssä Artic Flavors for Asians -tilaisuudessa päästiin maistelemaan Callio Edible Insects from Mine -projektin tuottamia sirkkoja sekä paikallista osaamista: K-Market Pyhäjärven Pyhäjärvi Awesome -limppareita ja Wikin Pajan Virve Toivasen tuotteita. Ulkomaalaiset pääsivät myös ihmettelemään Jaskan Pahkojen esineitä. Woltin vierailun jälkeen matka jatkui ABC:n yhteydessä toimivalla lähituotemyymälälle.

EU:n edustajana konferenssissa toimi Oulun yliopiston professori Pekka Kess. Kess oli tyytyväinen tämänvuotiseen tilaisuuteen.

– Oulussa pidetty konferenssi oli neljäs International Association for Agricultural Sustainability -järjestön järjestämistä konferensseista. Paikalle saatiin tutkijoita ja yrittäjiä paristakymmenestä maasta, Kess kertoi.

Pyhäjärvi oli otollinen vierailukohde erityisesti kaivoksen ja maan uumenissa tuotettujen sirkkojen takia.

– Olin jo silloin todella innoissani, kun sain kuulla, että Callio-hanke pyrkii viemään kasveja, kuten perunoita ja nokkosta kaivokseen. Näen sirkat myös yhtenä potentiaalisena vaihtoehtona. Hyönteisistä saatava proteiini on laadukkaampaa kuin punaisessa lihassa, ja tuotanto on ympäristöystävällisempää. Sirkkoja on jo yritetty tuoda markkinoille, mutta se tulee viemään aikaa ennen kuin kansa ottaa ne vastaan. Nyhtökaura oli vielä helposti otettavissa vastaan toisin kuin hyönteiset. Uskon kuitenkin, että tämä sukupolvi tai sitä seuraava polvi hyväksyy hyönteiset ravintona, professori pohti.

Vierailu Pyhäjärvelle oli Kessin mielestä onnistunut, vaikkakin pääsy kaivokselle ei toteutunutkaan. 

– Olisin toivonut, että olisimme saaneet viedä ulkomaalaiset vieraamme kaivokseen. Se olisi ollut varmasti monelle unohtumaton elämys, harmitteli Kess.

Kessin mielestä Artic Flavors for Asians -kierroksen ykkösjuttu oli saada aikaan ”törmäyksiä”.

– Toivomme, että eri maalaisten kohdatessa tapahtuisi hyviä ”törmäyksiä”, kohtaamisia. Ehkä joku kohtaaminen voi saada jotain suurta aikaan. Itsekin olen vienyt mustikkajauheita Kiinaan, missä osa kiinalaisista on todella kiinnostunut mustikoista. Mustikka on superfoodia.

Mustikoiden suosio näkyi myös Pyhäjärvellä – Virve Toivasen tarjoamat mustikat syötiin alta aikayksikön.

Ulkomaalaiset vieraat räpsivät paljon kuvia vierailun aikana. Callio Edible Insects from Mine -projektin puolelta puhumassa oli projektipäällikkö Hannele Blomqvist. Blomqvist kertoi kaivoksen toiminnasta ja sen päättymisestä kuten myös totta kai johtamastaan projektista. Ulkomaalaiset kuuntelivat tarkasti ja esittivät kysymyksiä aina sirkkojen ravinnosta kaivosolosuhteista saataviin hyötyihin. Vierailijat maistoivat sirkkoja, osa epäilevin ilmein. Lopulta kaikki kehuivat makua.

– Jos ei tietäisi, että nämä ovat sirkkoja, niin näitähän syötäisiin kaikkialla, eräs tuumasi.

Joonas Kärkkäinen