Ammuntakokeet alkoivat Jokikylällä

Jokikylän ampumaradalla järjestettiin tulevan metsästyskauden ensimmäiset ammuntakokeet. Ilmoittautuneet uusivat lupiaan hirven- ja karhunmetsästykseen. Osallistujien joukossa oli myös yksi ensikertalainen.

Jokikylän ampumaradalla kävi kuhina viime keskiviikkona ennen iltapäiväviittä. Pyhäjärven riistanhoitoyhdistyksen vuoden ensimmäisten ammuntakokeiden ilmoittautuminen oli juuri alkanut. Yhteensä hirven- tai karhunmetsästyslupaa tavoittelemaan oli tullut 13 metsästäjää, joista kaikki läpäisivät kokeen viimeistään toisella yrittämällä.

– Osallistujat ampuvat neljä laukausta 75 metrin matkalta joko hirvi- tai karhutauluun. Kaikkien laukausten on osuttava tauluun maalikuvioon, jotta kokeen läpäisee, Pyhäjärven riistanhoitoyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Hannu Manninen kertoi.

Mikäli yksikin luoti menee edes hitusen ohi määritellystä maalikuviosta, on koe uusittava, mikäli mielii metsälle. Koetta saa kuitenkin yrittää yhdessä ampumakoetilaisuudessa maksimissaan viisi kertaa.

– Ampumalupa on uusittava kokeella kolmen vuoden välein, täsmensi Manninen.

Maalikuvion alueen koko on halkaisijaltaan hirvikokeessa 23 senttiä – karhukokeessa osuma-alueen halkaisija on vieläkin pienempi, vain  17 senttiä. Kokeessa saa ampua tuen päältä.

– Kolmena syksynä on ollut karhulupia. Lupien haku on kasvanut kaatolupien tullessa. Ensi syksynä Pyhäjärven itäpuolella on yksi ja länsipuolella yksi karhunkaatolupa, laskeskeli virkailijana ammuntakokeessa toiminut Juha Tikka.

Karhumerkkiä suorittamaan tullut Tuomo Lohvansuu ja hirvikokeeseen saapunut haapajärvinen Tarmo Kähärä odottelivat vuoroaan ammuntakokeen ilmoittautumispaikan läheisyydessä.

Molemmilla miehillä on takana jo pitkä ura metsästyksen parissa.

Niinpä ammuntakokeitakin on tullut suoritettua jo monta vuosikymmentä.

– Ennen ammuttiin kolme seisovaa ja kolme juoksua eli liikkuvaan maaliin, muisteli Kähärä, jolla on takanaan nelisenkymmentä vuotta metsästäjänä.

– Nyt saa ampua tuelta kaikki. Kehä on kuitenkin pienempi. Ennen ammuttiin hirvenhiihtotauluun, Lohvansuu jatkoi.

Miesten mukaan kokeen läpäisy ei ole mahdoton urakka, mikäli ase on kohdistettu oikein, sillä kokeessa saa käyttää kiikaritähtäintä.

Ensimmäisestä laukauksesta laskettuna ampujalla on aikaa 90 sekuntia suorittaa kokeen vaatimat neljä laukausta.

Keskiviikkona hirvenmetsästysluvan takataskuunsa sai kaksi nuorta metsästäjää. Perjantaina 15 vuotta täyttänyt Sakari Tikka kertoi aloittavansa metsästyskauden 10. elokuuta.

– Silloin alkaa kyyhkynmetsästys. Aloitin metsästyksen jo neljä vuotta sitten, Tikka tuumaili.

Vielä Sakari ei ollut päässyt kaatamaan hirveä, mutta kaatoja on tullut jo pienriistan puolelta.

Ensimmäistä kertaa ampukokeeseen oli saapunut 14-vuotias Tuomas Nurmimäki. Takapakkia kokeeseen toi aseen syöttöhäiriö, mutta siitä nuori mies selvisi ja onnistui läpäisemään kokeen heti ensimmäisellä kerralla.

– Kyyhkyjä, hirveä ja sorsaa aion metsästää, Tuomas mietiskeli.

Riistanhoitoyhdistyksen virkailijoina ampumakokeessa toimivat keskiviikkona Manninen, Tikka sekä Jouko Ruotsalainen.

Miehet kertoivat, että virkailijana toimimiseen tarvitaan riistanhoitoyhdistyksen koulutus.

Ampumakokeiden ohella riistanhoitoyhdistys on mukana metsästäjätutkinnon ja eräkerhon koulutuksissa.

Ampumakokeen jälkeen kolmikko alkoi päivittämään osallistujien ampumakokeen suoritustietoja riista.fi -sivuston  Oma riista -palveluun.

– Metsästyskortit sähköistyvät ja löytyvät Oma riistasta. Enää ei tarvitse olla paperilappua mukana metsällä.

Ampumakokeita järjestetään Jokikylän ampumaradalla 21. syyskuuta asti. Torstaina 8. elokuuta vuorossa on jousikoe.

– Meillä oli muutama jousikoe viime syksynä. Kokeessa ammutaan tauluun 18 metristä ilman tukea. Jousella metsästään kaurista, Manninen virkkoi.

Ossi Savolainen