Metsäbaletti toi lähelle luontoa

Täydenkuun Tanssit eivät tyytyneet tänä vuonna toimimaan vain Pyhäsalmen keskustassa. Routa Companyn Metsäbaletti nähtiin Pietarsaaressa, jonne kuljettiin Pyhäjärven Laivaristeilyjen M/S Ahdilla. Laivan alakansi oli täyttynyt jo hyvissä ajoin tanssin ystävistä odottelemaan lähtöä. Matka taittuikin mukavasti rupatellen.

Pietarsaaren laiturilla yleisöä odottivat Routa Companyn esiintyjät. Heidän johdollaan matka taittui kohti esiintymispaikkaa, joka sijaitsi metsän keskellä. Sadetta oli hieman ilmassa, mihin jotkut olivatkin osanneet varautua sateenvarjoineen. Esiintyjät pitivät kuitenkin kaikista katsojista huolta tarjoten sadeviittoja ja hyttysmyrkkyä sekä vilttejä, jos vilu pääsi yllättämään. Metsäbaletti sisälsi suomenkielistä puhetta, joten ulkomaalaisille oli varattu englanninkieliset printit ymmärtämistä varten. Koollekutsuja Saku Koistisen mukaan esitys käsittelee tulevaisuutta ilmastonmuutoksen ja taiteen kehityksen vinkkelistä.

Metsäbaletti poikkesi festivaalin tarjonnassa juuri siten, että se tuli hyvin lähelle. Esiintymispaikka oli rajattu oransseilla liinoilla, mutta muuten sen sisällä yleisön liikkuminen oli täysin vapaata – tanssijat juoksentelivatkin paikoitellen katsojien välissä. Tavalliseen istumakatsomoon verrattuna tanssikokemus oli todella erilainen.

Esitys poikkeaa jokaisella esiintymiskerrallaan vallitsevan ympäristön mukaan. Yleisö seurasi balettia hipihiljaa, välillä joku nappasi mustikan syötäväksi. Balettiin kuului Siiri-niminen matkaopas, joka puhui yleisölle tabletin välityksellä. Hän toimi kertojana läpi aikamatkan, joka tehtiin vuoteen 2069. Vuosikymmenten tapahtumat käytiin läpi luonnontieteellisellä tutkimustermistöllä, mutta sekaan mahtui myös huumoria aina Paavo Väyrysen 2030-luvun presidenttikaudesta Johnny Deppin työttömyyteen 19. Pirates of the Caribbeanin flopattua. 

80 minuutin mittainen esitys piti tanssijat liikkeessä ja kostyymiakin vaihdettiin monet kerrat. Baletin fotosynteesiosuudessa katsojat pääsivät osallisiksi esitykseen. Jokaiselle jaettiin siemeniä, joiden kanssa tuli löytää valoinen paikka. Paikkaan tuli mennä seisomaan ja kääntää katse kohti aurinkoa. Koko esityksen ajan vallitsi rauhallinen ilmapiiri ja lopulta koko yleisö koottiin yhteen isoon piiriin, jonka keskellä tanssijat päättivät esityksen saavuttaen vuoden 2069.

Paluumatkalla risteilyllä puhuttiin mistäpä muustakaan kuin Metsäbaletista. Maire ja Raimo Laakkonen olivat tyytyväisiä näkemäänsä.

– Se oli huikea näytös, hymyili Raimo.

– Esitys oli erilainen, mikä on aina kiva juttu, Maire komppasi.

Täydenkuun Tanssit ovat kaksikolle merkittävä tapahtuma, sillä he ovat olleet tapahtuman alkuaikojen talkooväessä mukana.

– Täydenkuun Tanssit on aina onnistunut. Ajan myötä esitykset ja systeemit ovat totta kai muuttuneet – esimerkiksi talkootoiminta on vähentynyt. Parasta on se, että tämmöisestä tapahtumasta jaksetaan kuitenkin pitää kiinni. Täydenkuun Tanssit jaksaa – se ei ole kuihtumassa, Maire pohti.

Mairen ja Raimon tytär Marjo Selin on tanssija. Tanssi on siis osa perhettä.

– Mukavaa, että Pyhäjärvellä jaksetaan panostaa kulttuuriin, kiitteli Maire.

Joonas Kärkkäinen