Kotikuusi päättää toimintansa – kaupunki osti tontin kulttuuritaloa silmällä pitäen

Vanhalla Pyhäjärventiellä sijaitseva Hautaus-, kukka- ja pitopalvelu Kotikuusi Oy on lopettelemassa toimintaansa. 20 vuotta toiminut yritys sulkee ovensa yrittäjien jäädessä eläkkeelle.

– Ikä alkaa tulla jo vastaan, hymyili yrittäjä Reijo Jaatinen.

– On ollut hienoa palvella ihmisiä ja saada hyvää palautetta.

Päätös lopettamisesta on muhinut Reijo ja Hilja Jaatisen mielessä tämän vuoden ajan.

– Vielä olemme pystyneet nauttimaan oman työmme tuloksista. Hyvällä omallatunnolla pääsemme siirtymään vapaalle, Reijo jatkoi.

Liikkeen irtaimiston ja kaluston myynti on käynnissä tällä viikolla. Myynnissä on kalustoa niin pöydistä mikroihin kuin laitosliedestä kylmiöihin.

– Aloitimme vuonna 1999. Toimintaan on hankittu kaikki tarpeellinen, joten myytävää riittää.

Vanhalla Pyhäjärventiellä tehtävä peruskorjaus rajoitti Kotikuusen toimintaa.

– Asiakkailla oli vaikeuksia päästä ja löytää liikkeeseemme peruskorjauksesta johtuen, Hilja totesi.

– Olisimme voineet aikaistaa lopettamistamme, jos olisimme saaneet tietää tulevasta tietyöstä, lisäsi Reijo.

Päätös Kotikuusen tilan myymisestä Pyhäjärven kaupungille lyötiin lukkoon kuukausi sitten. Kauppaan kuului 3390 neliömetrin kokoinen tila liittymineen sekä rakennuksineen. Ainoastaan vanha aittarakennus ei kuulu kauppaan ja Kotikuusen tehtäväksi jääkin aitan pois siirtäminen vuoden loppuun mennessä. Tontti yhdistyy kaupungin omistamaan tilaan ja muodostaa siten laajan kokonaisuuden keskellä Pyhäsalmea.

– Kauppahinta oli 30 000 euroa. Alkujaan kaupunginvaltuusto päätti hyväksyä kaupan jo helmikuussa, mutta myyjä ei tällöin vielä halunnut kauppoja sopia. Kuukausi sitten asia saatiin päätökseen tismalleen samoilla ehdoilla kuin kaupunginvaltuuston helmikuussa hyväksymässä pöytäkirjassa, kommentoi kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi.

Alkujaan Kotikuusi lähestyi kaupunkia myyntiaikeissa. Helmikuussa osapuolet keskustelivat kaupoista, mutta Kotikuusi vetäytyi, sillä Jaatisten poika suunnitteli hyppäävänsä yrityksen rattiin. Sukupolvenvaihdos ei kuitenkaan lopulta toteutunut.

Kiviniemen mukaan kaupunki oli alusta alkaen kiinnostunut tarjouksesta ja valmiina keskustelemaan.

– Tila on niin keskeisellä paikalla, että se kannatti hankkia. Kotikuusen toisella puolella on kaupungin maaomaisuutta, joten tarpeisiimme nähden saamme sopivan ison tilan.

Alue onkin potentiaalinen vaihtoehto kirjasto- ja kulttuuritalolle.

– Parempaa paikkaa kulttuuritalolle on vaikea löytää.

Reijo Jaatisen mukaan eläkkeelle jäädään jo kesän aikana.

– Vuoden loppuun asti saimme luvan jatkaa toimintaa, mutta kun irtaimisto on myyty, niin laitamme liikkeen kiinni. 

Lopettamisen kynnyksellä Jaatiset eivät ole ottaneet uusia toimeksiantoja vastaan. He tekevät vain vanhat tilaukset pois alta. Eläkkeelle jäätyään pariskunta aikoo viettää rauhallista kotiarkea järven rannalla.

– Järven rannalla riittää puuhasteltavaa. Kyllä tässä on työuralla tehty viikot ja viikonloput töitä, että onhan se mukava päästä vapaalle, Reijo tuumasi.

Kotikuusen lisäksi Jaatisilla on aikoinaan ollut taksitoimintaa 30 vuoden ajan. He laittoivat pystyyn myös Palvelukoti Jaatisen. 

– Takanamme on mielenkiintoinen, mutta myös erikoinen ura. Hautaus- ja pitopalvelualalla kilpailu on äärettömän kovaa ja paikoitellen aika raakaakin. Asiakas on menettänyt läheisen, mutta siihenkin on osattava suhtautua, pohti Hilja.

– Ei siihen oikein koskaan tottunut, että tämmöisen asian äärellä kilpailtaisiin, Reijo myönsi.

Ura kuitenkin tulee päätökseen hyvin mielin. Kaksikko on kiitollinen paikkakuntalaisille.

– On ollut ilo työskennellä Pyhäjärvellä. Meillä on ollut hyvät suhteet moneen suuntaan, kiitti Reijo.

Joonas Kärkkäinen