Koira työkaluna paimennuksessa

Pyhäjärvellä päästiin nauttimaan tunnetun lammaskoirakouluttajan Simon Leaningin opetuksista kolmen päivän ajan. Leaningin vetämälle kurssille osallistui kymmenkunta koiranomistajaa ympäri Suomea.

Suomen Paimenkoirayhdistys järjesti viime perjantaista sunnuntaihin kestäneen tapahtuman, jossa osallistujat koirineen saivat opastusta ja vinkkejä australialaiselta kouluttajalta Simon Leaningilta.

– Simon Leaning on nyt kolmatta vuotta peräkkäin Suomessa. Edelliset kaksi kertaa hän vieraili Kuopiossa, mutta tällä kertaa siellä kurssia ei voitu järjestää ja saimme hänet tänne, iloitsi kurssin yhteyshenkilönä toiminut Sanna-Mari Lohva.

Harjoittelua varten Myllymäen tilalle oli rakennettu pyöröpaaleista pieni kehä, jossa osallistujat ja heidän koiransa pääsivät harjoittelemaan lampaiden paimennusta.

Tarkoituksena oli liikuttaa viiden lampaan laumaa ryhmänä haluttuun paikkaan.

– Koirat ovat rodultaan bordercollieita ja workingkelpieitä. Ne ovat kokoavia rotuja, joita käytetään lampaiden lisäksi myös naudoilla. Nautoja paimentavien nuorten koirien on helppo aloittaa paimennus lampaiden kanssa, koska ne pysyvät kasassa toisin kuin naudat, Lohva selvensi.

Hän muistuttaa, että koira on pääasiallisesti työkalu viljelijälle.

– Koiraa pitää kouluttaa, vaikka sillä on vaisto paimentamiseen. Paimennusta tehdään aina ihmiselle, mutta koiran pitää kyetä tekemään myös omia ratkaisuja. Koiran pitää ajatella itse, muttei tehdä paimentamista itselleen, Sanna-Mari alleviivasi.

Osallistujilla oli jokaisella mukanaan useampi paimenkoira. Vuoronperään omistajat pääsivät kehään yhden tai kahden koiran kanssa paimentamaan lampaita.

Leaning seuraili sekä koiranomistajien että koirien edesottamuksia ja tarvittaessa antoi neuvoja ja auttoi omistajaa koiran ohjauksessa.

– Katsotaan ja korjataan koiranomistajan kanssa koiran yksittäisiä virheitä. Opetan erityisesti ihmistä, ja sitä, kuinka hän saa koiran paremmaksi. Usein koira tarvitsee itseluottamusta, Simon tiivisti työskentelyään.

Paimenkoirakouluttajana mittavaa arvostusta nauttiva ja useita palkintoja voittanut Leaning on entiseltä ammatiltaan poliisi. Vahva auktoriteetti ja kyky opastaa ovat sekä entisen että nykyisen työn keskiössä.

– Osaan työskennellä ihmisten ja koirien kanssa. Yleensä osataan työskennellä joko koirien tai ihmisten kanssa, muttei molempien, Leaning mietiskeli.

Myös miehellä itsellään on kotiseuduillaan Australiassa lammastila.

– Aiemmin minulla oli koiria, koska minulla oli lampaita – nyt minulla on lampaita, koska minulla on koiria, mies nauroi muuttunutta tilannettaan.

Haastatellut kurssin osallistujat olivat yhtä mieltä siitä, että uusien oppien saamisen ohella tapahtuma on erityisesti sosiaalinen tapahtuma.

– Täällä pääsee yhdistämään työn ja harrastuksen. Kaikilla osallistujilla on sama fokus ja ilmapiiri on rento. Nauramme paljon itsellemme, Lohva hymyili.

Kahtena edelliskesänä Leaning koulutti paimenkoiria Terhi Mikkosen tilalla Kuopion Vehmersalmella. Tällä kertaa Mikkonen oli mukana osallistujana.

– Meillä oli karitsoinnit tänä vuonna niin myöhään, ettei kurssia voinut järjestää tilallamme.

Terhi kehui vuolaasti australialaisen koulutustyyliä.

– Hänellä on hyvä tatsi koiriin ja erinomainen ihmistuntemus. Hän on erittäin positiivinen ja kyselee aina, mihin kukakin tarvitsee neuvoja, Terhi kiitteli.

Myös Lohva oli samoilla linjoilla.

– Simon on hyvin rauhallinen; hän ei juokse, huuda tai riehu. Hän ajattelee aina koiraa ja ihmistä.

Harjoituskehästä juuri poistuneet rääkkyläläinen Katri Kinnunen ja hänen koiransa Poke suoriutuivat lampaiden paimentamisesta mukavasti.

– Koira tiesi enemmän kuin emäntä, Katri naurahti.

Tulevaisuudessa tarkoitus on, että Pokesta tulee nautojen paimentaja.

– Kotitilallamme on nautoja. Naudat jännittävät Pokea, mutta vasikoita se on jo sisätarhassa pyöritellyt, Kinnunen kertoi.

Vasta vuoden ikäisen Poken ohella Kinnusella oli mukana vanhempi ja jo kokeneempi bordercollie Messi.

– Messi on kovapäisempi kuin Poke, vaikka mikä mörkö olisi vastassa, niin Messi menee ja käsittelee eläimiä kauniisti. Tavoitteeni on saada koirat toimimaan yhdessä, jotta voisin viedä hiehot tien yli laitumelle, tiivisti Katri.

Eija Huusko oli saapunut Pyhäjärvelle Nilsiästä. Kurssi oli hänelle ja pentukoira Danille ensimmäinen. Myös he saivat hyviä ja henkilökohtaisia vinkkejä Simonilta.

– Pitää muistaa, että koirat paimentavat ihmisten takia, mutta ei ole täydellisiä lampaita, koiria tai ihmisiä, Huusko muistutti.

Simon Leasingilta kysyttäessä, mikä on tärkein yksittäinen asia lammaskoiran koulutuksessa, summasi mies vastauksellaan koiran roolin tärkeänä osana elämää.

– Ole ystävällinen koiralle ja se on ystävällinen sinulle.

Ossi Savolainen