Kesäteatterin ensi-ilta veti väkeä

Kokonainen rivistö näyttelijöitä kumartaa näyttämön edessä näytelmää katsomaan kerääntyneen joukon antaessa raikuvia aplodeja. Teatteri KesäHeinän tämän kesän ensi-iltanäytös on hetki sitten saatu päätökseen kauniissa säässä. Pyhäjärven kulttuuritoimen puolesta paikalle saapunut Eija Rajala kukittaa koko näyttelijäkaartin sekä muun henkilöstön.

Viime sunnuntaina siis polkaistiin Pyhäjärven Verkkorannassa käyntiin Teatteri KesäHeinän viikon kestävä näytösrupeama näytelmästä Viimeiset Mohikaanit. Sen käsikirjoitus on Risto Karlssonin käsialaa. 

Huvittava komedia vei katsojat suoraan 1980-luvun Suomeen, jossa pieni kaveriporukka elää elämäänsä jatkuvassa oravanpyörässä. Lopulta he päättävät yhdessä perustaa lapsuuden leikeistä tutun Poutapilven heimon uudestaan. Matkassa on kuitenkin mutkia, eikä kommelluksilta todellakaan vältytä.

Näytelmän kohokohtiin sisältyvät muun muassa heimoreservaatin osto, hurjistunut hirviporukka sekä hevosten hankinta. Koko näytelmän ajan sattuu ja tapahtuu ja intiaaniheimo tuntuu houkuttelevan puoleensa ongelmia yhä uudelleen ja uudelleen. Kaikkien kommellusten päätteeksi tarina saa kuitenkin onnellisen ja sympaattisen lopun. 

Näytelmä ei tosin välttämättä sovi ihan kaikille katsojille, sillä siinä esiintyy esimerkiksi vähemmistöjen dramatisointia sekä parisuhdeväkivaltaa. Kaikki on kuitenkin kuorrutettu suurella kerroksella huumoria, joka peittää alleen näytelmän ajankohdan käsitykset ja asenteet.

Näytelmää on työstetty helmikuusta asti, jolloin harjoituksia oli kerran viikossa.

– Kun vapun jälkeen pääsimme tänne itse paikan päälle rakentamaan näyttämöä ja harjoittelemaan näytelmää oikeasti, tilanne alkoi helpottua, kertoo näytelmän ohjannut Marja Hannula.  Helmikuusta toukokuulle harjoitukset tapahtuivat Väentuvalla pääosin lukuharjoituksina, sillä tilat siellä olivat liian pienet.

– Kun täällä näytelmäpaikalla pääsi tositoimiin, näytelmä alkoi hahmottua itse kullekin paremmin, Hannula lisää. 

Hannula on ylpeä tämän kesän näyttelijöistä. Erityisesti lapsinäyttelijät ovat hänen mukaansa onnistuneet työssään hienosti.

– Kun ottaa huomioon, että suurin osa heistä on sellaisia, jotka eivät ole koskaan ennen olleet näyttämöllä, he suoriutuvat todella hyvin, hän hymyilee. 

Esityksissä näyttelevät lapset ovat Saimi Kumpulainen ja Niilo Kumpulainen, Anni Niiranen, Saku Numminen sekä Minttu Lapinkoski. 

Näyttelijäjoukko kokonaisuudessaan koostuu pyhäjärvisistä harrastelijanäyttelijöistä ja mukana on myös ensikertalaisia. Pääosia, eli intiaaniheimon jäseniä näyttelevät Janne Kumpulainen, Laura Kyllönen, Soili Riihijärvi, Ahti Pasanen sekä Maria Koffert. Muissa rooleissa toimivat Tiina Kumpulainen, Juha Estola, Dennis Tammela ja Viljo Huttunen, Niko Humaloja, Pirjo Syrjä, Senni Rajaniemi sekä Anne Niiranen.

Näytöksiä on jäljellä neljä, joten vielä ehtii itse kukin teatterissa poikkeamaan!

Pauliina Estola