Lähimyyntipiste pyrkii kehittämään yhteisöllisyyttä – ABC:n remontti loppusuoralla

Parhaat ideat syntyvät yhdessä pohtimalla, hymyilee Pyhäjärven Kehityksen toimitusjohtaja Risto Alaheikka. Pyhäjärven Kehitys oli vahvasti mukana suunnittelemassa lähimyyntipistettä Pyhäjärvelle.

– Viime vuonna elokuussa tapasin PeeÄssän toimialajohtajan Ville Puustisen sekä ABC:n ryhmäpäällikön Hanni Isotalon. Silloin sain tietää, että kesällä 2019 ABC tullaan uudistamaan. Niinpä aloimme pohtia lähimyyntipisteen perustamista remontin yhteyteen, muistelee Alaheikka.

– Pyhäjärvellä on paljon lähituotteita, jotka olisi hyvä saada esille. Nelostien varressa sijainti on mitä parhain – ulkopaikkakuntalaisetkin löytäisivät pyhäjärviset tuotteet.

Kehitys tiedusteli, josko ABC haluaisi ottaa lähimyyntipisteen tiloihinsa. ABC:lla oli heti positiivinen suhtautuminen ajatukseen.

– Kun ABC oli näyttänyt vihreää valoa idealle, alkoi lähituotteiden toimittajien etsiminen. Yhdessä Myllymäen tilan Jukka Leppäharjun ja Petra Gummeruksen kanssa Alaheikka kävi keskusteluja mahdollisista toimittajista. 

– Jukka kokosi minulle listan, jossa oli potentiaalisia toimittajia. Niinpä aloin soitella niitä läpi ja sittemmin pidimme palaverin yhdessä toimijoiden kanssa. Talven aikana listaan tuli edelleen uusia nimiä.

Seuraavaksi olikin päätettävä, että kuka ottaa lähimyyntipisteen pyörittämisen vastuulleen.

– Suunnittelimme alun perin osuuskuntaa, mutta idea ei lopulta toteutunutkaan. Lopulta kiinnostuneeksi ilmoittautui Johanna Smed yhdessä miehensä Sepon kanssa.

Vastaavien yrittäjien löydyttyä aloitettiin konkreettiset keskustelut PeeÄssän kanssa. 

– Keskusteluja käytiin muutamia kertoja, kunnes palaset loksahtivat kohdilleen. Iso kiitos PeeÄssälle. He vuokraavat tilojaan kohtuulliseen hintaan lähimyyntipisteelle, joka  monipuolistaa heidän valikoimiaan ja samalla tuetaan paikallisuutta, kertoo Alaheikka.

Lähituotteiden toimittajia on tällä hetkellä noin kolmekymmentä, joista jokainen on sadan kilometrin säteeltä. Jokaisesta naapurikunnasta on löytynyt kiinnostuneita toimittajia. Valikoima tarjoaa niin elintarvikkeita, käsitöitä kuin lahjatavaraakin. 

– Tuotteita löytyy monenlaiselle kohderyhmälle. Pisteeltä löytyvät niin mökkituliaiset kuin lihatkin.

Vastaavantyyppinen lähimyyntipiste avattiin keväällä myös Reisjärvelle ja yhtä aikaa viime viikonloppuna Suonenjoelle. Alaheikka näkeekin lähituotteiden olevan ajan trendi.

– Mekin olemme tämän suhteen ajan hermolla. Juuri nyt paikallisuus kiinnostaa ihmisiä. Pyhäjärvenkin kohdalla on tärkeää pitää yllä yhteisöllisyyttä, joka taas virkistää koko kaupunkia.

Lähimyyntipiste avattiin perjantaina iltapäivällä. Virallisia avajaisia ei tulla kuitenkaan Alaheikan mukaan vielä pitämään.

– Lähimyyntipiste on vielä hieman keskeneräinen. Sermit vaihdetaan vielä ja pikkuviilauksilla piste on valmis. Uusille toimijoillekin löytyy vielä tilaa, vinkkaa Alaheikka.

Jo tässä vaiheessa hanke on saanut positiivista palautetta.

– Olemme saaneet kiitosta, että tarjoamme markkinointikanavan paikallisille. Useimmille tämä tarjoaa riittäviä sivutuloja, mutta miksipä lähimyyntipiste ei olisi joidenkin yrityksen kohdalla lähtölaukaus isommalle. 

– Kyseessä on liiketoimintaa, mutta se ei tässä tapauksessa ole kaikki kaikessa. Lähimyyntipisteessä näkyvät arvot – tärkeimpänä niistä juuri yhteisöllisyys. Sen tavoitteena on edistää yhteisen tekemisen meininkiä.

ABC Pyhäjärvi avasi perjantaina jälleen ovensa kuukauden tauon jälkeen. Tuon kuukauden aikana tehdyssä remontissa ABC sai uuden ilmeen.

– Asiakkailta on tullut positiivista palautetta uudistuksesta. Erityisesti tilan avaruutta ja valoisuutta on kehuttu, iloitsi liikennemyymäläpäällikkö Marjo Pekkarinen maanantaina.

Maanantaina remontti oli loppusuoralla. Valotaulut pääsevät paikoilleen tänään keskiviikkona ja myöhemmin pystyyn saadaan ATK-loossit. ABC:lle on valmistumassa myös rahtareille ja bussikuskeille tarkoitettu tila, jossa heidän on mahdollista peseytyä.

– Pian saamme tänne myös uudet teippaukset. Kun kerran remonttiin ryhdyttiin, niin päätimme uudistaa kaiken kerralla.

– Olimme jo pitkän aikaa toivoneet remonttia. Halusin, että työntekijöiden työergonomiaa parannettaisiin. Niinpä laskimme uunin alemmas ja otimme noutopöydän lämpötasot pois korvaten ne vedettävillä lämpökärryillä. Tavoitteena oli helpottaa arjen sujuvuutta.

Joonas Kärkkäinen