Edelliskesän kuivuus mansikkasadon vaarana

Iso osa paikkakunnan mansikkapelloista on heräillyt talvihorroksesta ja kukinta on jo hyvällä alulla. Mansikanviljelijöiden mukaan ensimmäisiä mansikoita voidaan odottaa myyntiin kesäkuun lopulla juhannuksen jälkeen tai viimeistään heinäkuun ensimmäisellä viikolla – marjatilasta riippuen.

Kaksi kolmesta haastatellusta marjatilan edustajasta totesi poikkeuksellisen kuuman ja kuivan viime kesän vaikuttavan tulevan kesän mansikkasatoon.

– Viime kesän kuivuudesta on pellot jossakin määrin kärsineet, eikä ole odotettavissa mitään huippusatoa, linjasi Korholan Mansikan Ilpo Korhola.

– Kyllä viime kesä näkyy. Kohtalaisen alapuolella olevaa mansikkakesää odotetaan, mietiskeli Eemelin Marjatilan Jouko Kangasharju.

Kuukasjärven Marjat -tilan Olli Kuukasjärven mukaan heillä tilanne näyttää juuri nyt varsin hyvältä.

– Sato näyttäisi normaalisadolta tällä hetkellä. Meillä on tällä hetkellä kitkeminen käynnissä ja istutuksien laitto on aloitettu. Uusista istutuksista tule vielä paljoa mansikkaa tänä vuonna, Kuukasjärvi totesi.

Sääennuste näytti Pyhäjärvelle vielä viime viikolla mahdollista hallanvaaraa, joka olisi ollut kohtalokas mansikkasatoa silmällä pitäen.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan lämpötila ei kuitenkaan tule laskemaan pakkasen puolelle, vaan alimmillaankin neljään asteeseen.

– Kukinta on hyvällä alulla, ja halla tekisi suurta vahinkoa. 4–5 -astetta on lämpötila, jonka marjat kestävät, Korhola muistutti.

Olli Kuukasjärven toiveissa olisi pilvipoutaa koko kesäksi.

–Vettä ja lannoitetta saadaan tarpeen mukaan letkusta.

Sekä Kangasharjun, Korholan että Kuukasjärven tiloille saapuu ulkomaisia poimijoita. Pääosin poimijat ovat Itä-Euroopasta.

– Meillä on nyt seitsemän kevättyöntekijää ja yhdellä linja-autokyydillä saapuu 40 poimijaa Ukrainasta täsmällisesti, kun haluamme, Kuukasjärvi kertoi.

Myös Korholan Mansikka -tilalle poimijoita on tulossa nelisenkymmentä. Tällä hetkellä pelloilla työskentelee puolenkymmentä ulkomaista työntekijää.

– Poimijat tulevat Venäjältä ja Ukrainasta kesä-heinäkuun vaihteessa, Korhola sanoi.

Eemelin Marjatilan -luomutilalla ensimmäiset venäläiset työntekijät ovat aloittaneet rikkaruohojen käsinkitkennän.

– Loput poimijat tulevat heinäkuun vaihteessa tai kuun alussa, Kangaharju täsmensi.

Jokainen tiloista toimittaa mansikoita niin tuore- kuin pakastemarkkinoille.

Tiloilta voi ostaa mansikoita myös suoramyyntinä, mutta suositeltavaa on tehdä varaus ennakkoon, jotta myytävää varmasti löytyy.

Ossi Savolainen