Esiintyminen on innoittava kokemus

Tanssiopisto Uusikuun kevätnäytöskiertueen avaus tanssittiin Keskuskoululla maanantaina. Kiertueen teema Tutkimusmatkalla tarjosi nuorille mielenkiintoisen mahdollisuuden koreografioiden kokoamisille. Keskuskoulun show:ssa nähtiinkin 18 hienoa koreografiaa. 

Tutkimusmatkalla riitti nähtävää aina salapoliiseista surullisempiin teoksiin. Uusikuun rehtori Kim Oja toi puheessaan esille, että kiertueen teema pohjautui viime syksyn uudistukseen.

– Tanssiopisto Uusikuun viime syksynä käyttöönotettu uusi taiteen perusopetuksen opetussuunnitelma korostaa tanssin taideilmaisua ja että oppilaat uskaltautuvat kokeilemaan ja tutkimaan tanssin liikekieltä ja haastamaan itsensä. Tanssin opiskelussa ollaan eräänlaisella tutkimusmatkalla yhdessä ja yksin, Oja puhui.

–  Esiintyminen on olennainen osa tanssin opiskelua. Esiintyminen on parhaimmillaan koko tanssin opiskelua innoittava, kannustava ja rohkaiseva kokemus. Kevätnäytöksessä esiintyminen huipentaa koko lukuvuoden opiskelun.

Kevätnäytös toimi myös lukuvuoden päätöstilaisuutena, ja taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän suorittaneet saivat päättötodistuksensa. Uusikuun oppilaista viisi tulee saamaan kevään aikana todistuksen. Maanantaina todistuksella ja Pyhäjärvi-säätiön stipendillä palkittiin pyhäjärviset Iina Jaakola ja Teresa Kumpumäki. Lisäksi Julia Kekäläinen, Tinja Jaakola ja Emmiina Tenhunen saivat stipendit.

14-vuotiaat Iina ja Teresa olivat tyytyväisiä päivän esityksiinsä.

– Hyvä fiilis jäi, totesi Iina.

Kaksikolla on takana satoja opiskelutunteja tanssin parissa – Iina on opiskellut jo kymmenen vuotta, Teresa yhdeksän. Teresalla tanssiharrastus alkoi äidin ehdotuksesta.

–  Kun olin pieni, äitini ehdotti minulle, että minun tulisi löytää joku liikuntaharrastus. Siitä menin sitten lasten tanssiin ja harrastus starttasi.

Iinalla oli jo pienenä intoa esiintymiseen. Lopulta hän päätyi Uusikuuhun.

–  Pidän tanssista siksi, että sen avulla voin tuoda esille taiteellista puoltani nimenomaan liikkeen avulla. En oikein tykkää puhumisesta, Iina kertoi.

Teresasta tanssi on erityisen hyvä harrastus stressin lievittämiseen – siitä saa hyvän mielen.

Kevätnäytöksessä Iina esitti koreografiansa Broken Heart, joka tanssittiin Billie Eilishin tahtiin. 

­–  Inspiraatio koreografiaan lähti musiikista. Sain tanssin kasaan noin kahdessa kuukaudessa.

Myös Teresan Jenna Qvickin kanssa suunniteltu tanssi Down Together oli saanut lähtölaukaisunsa musiikista, Alec Benjaminin tuotannosta.

–  Koreografiaa oli kiva tehdä. Tällä kertaa kyseessä olikin hieman normaalista poikkeavaa musiikkia.

Joonas Kärkkäinen