Pyhäjärven hyvinvointimalli kehittyy

Kulttuurireseptejä, liikuntareseptejä ja aivoterveysreseptejä kirjoitettiin pyhäjärvisille Hyvinvointipäivässä maanantaina. Ikosen koululla esiteltiin paikallista hyvinvointia laajalla skaalalla. Kaupunki, yritykset ja järjestöt kertoivat palveluistaan ja toiminnastaan.

Anja Rantapelkonen kaupungilta kertoi, että Hyvinvointipäivän paikaksi valittiin Ikosen koulu, jotta koululaisten vanhemmilla olisi helppo tulla tuttuun paikkaan. Väkeä kertyikin runsaasti.

– Kulttuurireseptiä testattiin kaupunginhallituksen hyvinvointiseminaarissa helmikuussa. Siellä osallistujat merkkasivat kalentereihinsa tapahtumia ja tulivat niihin paikallekin. Netissä on paljon tietoa tapahtumista, mutta vuorovaikutteisuudella ihmiset saadaan osallistumaan ja hoitamaan hyvinvointiaan myös kulttuurilla.

Anja Rantapelkonen lisäsi, että Pyhäjärvellä on korkea sairastavuusindeksi, ja sen vuoksi laadittiin myös aivoterveysresepti. Siinä opastetaan kansankielellä huolehtimaan ravitsemuksesta, aivojumpasta ja aivopesusta, eli riittävästä unesta. Vain syvässä unessa aivojen huuhtelujärjestelmä toimii ja vie kuonat pois.

– Kaupungin hyvinvointityö on perusasioiden kertaamista ja vinkkaamista kaupunkilaisille. Menemme paikkoihin, joissa ihmiset ovat, esimerkiksi kauppojen eteisiin.

Suosittu ravinto- ja terveysluennoitsija Christer Sundqvist kertoi, että tie hyvinvointiin kannattaa pitää suorana ja yksinkertaisena. Jos ruokailu- ja liikuntaohjeet ovat liian monimutkaisia, ne jäävät noudattamatta.

– Terveys on aarre, joka kannattaa hoitaa mahdollisimman hyvin. Jos sen menettää, on vaikea päästä takaisin terveiden kirjoihin.

– Valinnat tulee tehdä perhekeskeisesti, niin että koko perhe on mukana, ei niin että äiti syö yhtä, isä toista ja lapset kolmatta.

Christer Sundqvist puhui hyvinvoinnista aiemmin päivällä Salmen koulun 7.-8.-luokkalaisille. Koululaiset kyselivät aktiivisesti ja ottivat puheen vastaan hyvin. 

Pyhäjärven kaupunki keräsi asukkailta palautetta hyvinvointiin liittyvistä asioista. Post it-lappusilla sai kertoa toiveitaan. Lapuissa toivottiin muun muassa tasamaan latua, viikoittaista avantouintia, monitoimitaloa, kirjastoa keskustaan ja positiivista henkeä lehtikirjoitteluun.

Kirsi Haapea