Pohti SkiTeam irtosi Pohdin alaisuudesta

Pyhäjärvelle on perustettu uusi yhdistys, Pohti SkiTeam ry, joka vastaa jatkossa Pohti SkiTeamin toiminnasta. Hakemus seuran perustamisesta jätettiin toukokuun alussa ja virallinen päätös asiasta tuli jo 7. toukokuuta. Perustamista oli hakemassa 10 henkilöä.

Vuosina 2015–2019 Pyhäjärven Pohdin johtokunnan alaisuudessa omana jaostonaan toiminut Pohti SkiTeam irtautuu omaksi seuraksi.

Keväällä 2013 alkunsa saanut Pohti SkiTeam toimi ennen omaa jaostoaan kaksi kautta osana Pyhäjärven Pohdin hiihtojaostoa.

– Mietimme jo ensimmäisenä vuonna oman seuran perustamista, mutta siitä ajatuksesta luovuimme melko pian. Keväästä 2015 lähtien olimme omana jaostonamme, sillä emme halunneet, että normaalin hiihtojaoston nuorisotoiminta kärsisi, kommentoi Pohti SkiTeamin manageri Kauko Tikkanen.

Tikkasen mukaan juuri nyt oli oikea hetki SkiTeamin eriytymiselle omaksi seuraksi.

– Nyt toimintamme on laajentunut ja oma seura on askel kohti ammattilaistallia. Pienempänä yksikkönä toimintamme on jatkossa tehokkaampaa ja notkeampaa. Vielä vuosi sitten olisi ollut liian aikaista, mutta viime kauden noste teki asian ajankohtaiseksi.

Niin Pyhäjärven Pohdin kuin Pohti SkiTeamin edustajat ovat ratkaisusta positiivisella mielellä – taustalla ei ole minkäänlaista dramatiikkaa tai pahaa verta.

– Kuusi vuotta Pyhäjärven Pohdin alla ovat olleet hyvän kivijalan rakentamista kohti uusia haasteita. Yhteistyö seuran johtokunnan ja hiihtojaoston välillä on ollut hyvää ja saumatonta, manageri kiitteli.

– Eriytymisen taustalla ei ole mitään negatiivista, ymmärrän homman hyvin. Erityisseurat ovat tämän päivän juttu. Lisäksi tilikausien eriaikaisuus on työllistänyt turhaan Pohdissa. Nyt tilikauden synkronointi on parempi, valotti Pyhäjärven Pohdin puheenjohtaja Reijo Pennanen.

Hiihtoliiton tilikausi on alkanut jo usean vuoden ajan 1. kesäkuuta ja päättynyt 31. toukokuuta. Kaudesta 2018–2019 lähtien myös Hiihtoliiton kilpailu- ja lisenssikausi on asettunut samalle viivalle.

Sen sijaan Pohdin tilikausi alkaa 1. tammikuuta ja päättyy 31. joulukuuta.

– Ennen eriytymistä SkiTeamin kirjanpito on ollut hieman hankalaa, sillä on eletty kahta rinnakkaista kautta, Tikkanen selvensi.

Periaatteessa tämä on tarkoittanut sitä, että SkiTeamilla on ollut vuoden aikana kaksi toimintakertomusta ja -suunnitelmaa.

SkiTeamin perustamisesta lähtien sen hiihtäjät ovat kisanneet viesteissä SkiTeamin edustajina, mutta henkilökohtaisilla matkoilla nimen perässä on lukenut Pyhäjärven Pohti. Jatkossa SkiTeamin urheilijat sivakoivat kaikilla matkoilla Pohti SkiTeamin hiihtäjinä.

– Mikään muu ei tule muuttumaan – seuran nimi on Pohti SkiTeam ja seuran väri keltapunainen. Nimi tullaan jatkossakin yhdistämään Pyhäjärven Pohtiin ja Pyhäjärven kaupunkiin, Kauko alleviivasi.

Pohti SkiTeamin riveissä hiihtää tulevalla kilpailukaudella kymmenkunta hiihtäjää.

Viime kaudella SkiTeamia edustaneet juniorihiihtäjät Roope-Eemeli Huttunen ja Samppo Kumpumäki ovat kaudella 2019–2020 Pyhäjärven Pohdin miehiä.

– Samppo ja Roope-Eemeli hiihtävät Pohdissa, jotta Pohti saa nuorten viestijoukkueen kasaan. Esimerkiksi yksikin rullahiihtokisa kesällä lukitsee edustusoikeuden edustettuun seuraan, Kauko muistutti.

Hän muistuttaa, että Pohdista on edelleen matalampi kynnys nousta SkiTeamin riveihin kuin muualta tulevilla.

– Pohti toimii SkiTeamille niin sanottuna kasvattajaseurana, kun taso riittää, niin sen jälkeen harkitaan hiihtäjän nostamista SkiTeamiin, Tikkanen linjasi.

Pohti SkiTeam pitää heti alkukesän aikana sääntömääräisen vuosikokouksen, jossa valitaan toimihenkilöt tulevalle toimikaudelle. Siihen asti perustamisasiakirjan allekirjoittaneet Jarkko Huttunen, Pekka Laajalahti ja Kauko Tikkanen toimivat uuden seuran vastuunkantajina.

Ossi Savolainen