Mopokausi jo käynnissä – turvallisuustekijöitä kerrattiin yläkoululla

Viime perjantaina Puijon Paroni -nimellä esiintyvä Jouni Vepsäläinen herätteli yläkoululaisia turvalliseen mopoajeluun Salmen koululla.

Kaikki Salmen koulun yläkoululaiset kokoontuivat perjantaina koulun saliin kuulemaan Puijon Paronin eli Jouni Vepsäläisen sanomaa turvallisesta liikennekäyttäytymisestä. Kyseessä ei ollut mikään perinteinen luento, vaan Vepsäläinen yhdisti asiansa ympärille myös taikuutta ja huumoria. Ja se tuntui tarttuvan koululaisiin.

– Olen kiertänyt vuodesta 2012 lähtien yhteensä 130 koulussa. Muistutan nuoria neljästä asiasta: kypärästä, kypärän hihnasta sekä päihtyneenä ajamisen ja mopojen virittämisen vaaroista, Puijon Paroni kertoi.

Alun kevyessä osuudessa Jouni esimerkiksi laittoi katsojat hieromaan silmiään oikealla kyyhkyllä tehdyillä taikatempuilla. Sen jälkeen siirryttiin asiaan.

– Kerron teille mopoilusta tummien tositarinoiden kautta, mies alusti.

Tarinat käsittelivät Jounin omaa nuoruutta ja hänen kaveripiiriään Sorsakoskella. Oppilaat kuuntelivat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta sanomaa täyden hiljaisuuden vallitessa.

– Neljä kaveriani menivät mökille peruslauantaina mopoilla saunomaan ja paistamaan makkaraa. Kello 1.30 yöllä yksi pojista sanoi: ”Jätkät minun tekee mieli ajaa järveen”. Mopo jatkoi järveen asti, mutta poika osui takaraivo edellä laiturin teräksiseen kulmaan. Nyt hän on ollut 37 vuotta neliraajahalvaantuneena pyörätuolissa.

Toisessa tarinassa 120 kilometriä tunnissa kulkenut mopo ei ehtinyt jarruttaa ennen risteyksessä kolmion takaa tullutta autoa, ja törmäsi siihen. Mopoilijan kypärän hihna oli löysällä, ja törmäyksen sattuessa kypärä lähtikin eri suuntaan kuin kuljettaja.

– Hän ei mene koskaan töihin, vaan jäi eläkkeelle 18-vuotiaana. Viimeinen vuosi ennen kevari-ikää ajoimme mopoilla, jotka kulkivat 50–60 kilometriä tunnissa. Piti nähdä kolme kertaa paha loukkaantuminen, ennen kuin uskoimme, Jouni alleviivasi.

Esiintymisen aikana Vepsäläinen valitsi yleisöstä yhden koululaisen kokeilemaan ”kännilaseja”. Törkeän rattijuoppouden rajan ylittävää – 1,2 promillen humalatilaa –demonstroitiin laseilla, jotka vaikuttavat ihmisen koordinaatioon. Koululaisen piti pyrkiä muun muassa kävelemään suoraa viivaa pitkin sekä saada etusormensa koskettamaan toisiaan.

Testi aiheutti yleisössä naurunremakkaa, eikä epäselväksi varmasti jäänyt kenellekään, kuinka humalatila vaikuttaa ihmisen koordinaatiokykyyn.

Perjantaina Keskuskoulun mopoille tarkoitetulla parkkipaikalla oli vielä varsin väljää. Mopoparkissa komeili vain kymmenkunta ajopeliä.

Mopojaan esitelleet Miro Hänninen, Eemi Karvonen ja Simo Nieminen mietiskelivät, että Puijon Paronin pitämän luennon sisältö oli heille jo entuudestaan tuttua.

– Aamulla väsyneenä ei ajattele, enkä aina muista laittaa kypärän hihnaa kiinni, Simo tunnusti kerratessaan Jounin sanomaa.

Menopeliensä virittelyyn kolmikko ei ole kertomansa mukaan sortunut. 

– Meidän kaikkien mopot ovat vakioita, pojat vakuuttivat yhteen ääneen.

Miro ja Simo ovat jo kokeneita liikenteessä kulkijoita, sillä ajolupa on ollut molemmilla taskussa jo vuoden verran.

– Sain just mopokortin. Ensimmäisen moponi sain, kun täytin 10 vuotta, kertoi puolestaan Eemi ylpeänä.

Vaaratilanteita poikakolmikolle ei liikenteessä ole juuri tullut. Miro kertoi kuitenkin olleensa pienessä kolarissa kertaalleen toisen mopoilijan kanssa.

– Käännyin risteyksessä vähän yllättäen, ja toinen tuli kylkeen. Sain vähän mustelmia, toiselle sattui jalkaan.

Hänninen, Karvonen ja Nieminen ajavat jokainen paljon myös koulumatkojen ohella. Karvonen halusikin muistuttaa lopuksi turvallisesta ajamisesta.

– Kypärän hihnat kiinni ja vakiopeli.

Ossi Savolainen