Jokilaaksojen työmatkaliikenteessä ei rattijuoppoja

Oulun poliisilaitoksen partiot puhalluttivat tänään torstaina autoilijoita Kainuussa, Koillismaalla, Jokilaaksojen alueella sekä Oulun seudulla. Rattijuopumusvalvonta kohdistettiin aamusta erityisesti työmatkaliikenteeseen sekä työmatkaliikenteen jälkeen niille alueille, jotka ovat poliisin tekemän analyysin avulla kartoitettu keskeisimmiksi paikoiksi rattijuopumusvalvonnan suorittamiseen.

Jokilaaksojen alueella puhallutettiin 192 kuljettajaa ja tulos oli nolla rattijuopumusepäilyä.

Oulun seudulla puhallutettiin yhteensä 1 846 ajoneuvon kuljettajaa. Kahta heistä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta. Koillismaalla puhallutettiin yhteensä 310 kuljettajaa, jotka kaikki puhalsivat puhtaan nollatuloksen. Eli yhdelläkään ei edes ”viisari värähtänyt”.

Kainuussa puhallutettiin yhteensä 1 279 kuljettajaa, joista kahta epäillään rattijuopumuksesta. Yhdellä tulos jäi alle rangaistavuuden eli ”viisari värähti”.

Autoilijat toimivat valvontapaikoilla kiitettävästi ja ymmärsivät valvonnan tarkoituksen hyvin. Oulun poliisilaitos tiedotti ratsiasta heti valvonnan jälkeen sosiaalisessa mediassa, jossa tehty valvonta sai positiivista palautetta osakseen. Poliisilaitoksen alueella puhallutettiin aamupäivän aikana yhteensä 3 627 ajoneuvon kuljettajaa. Näkyvällä rattijuopumusvalvonnalla haluttiin valvonnan lisäksi muistuttaa kuljettajia siitä, ettei ajoneuvolla tule lähteä liikkeelle päihteiden vaikutuksen alaisena.

Rattijuopumusvalvonnan osalta tulokset ovat hyvin samantyyppiset kuin aikaisemmin tehdyissä aamuliikenteeseen kohdistuneissa valvontaiskuissa. Hyvä niin ettei päihtyneenä ajoneuvoa kuljeteta. Oulun poliisilaitoksen konstaapelit puhalluttivat torstaiaamun (25.4.2019) aikana 3 627 ajoneuvon kuljettajaa. Näiden joukosta löytyi yhteensä neljä kuljettajaa, joita epäillään rattijuopumuksesta. Se tarkoittaa 0,11 % osuutta kuljettajista. Vuosittaisessa rattijuopumustutkimuksessa prosenttiosuus on ollut pienemmillään 0,11 % (vuonna 2012) ja suurimmillaan 0,25 % (vuonna 1990). Rattijuoppojen määrässä on pientä vaihtelua eri vuosina, mutta se on vakiintunut 0,11 ja 0,14 välille viimeisen yhdeksän vuoden aikana. Rattijuopumustutkimukseen verrattuna tulosta voinee pitää hyvänä, toteaa liikenneyksikön johtaja, komisario Pasi Rissanen.

Tulemme järjestämään edelleen puhallusratsioita Oulun poliisilaitoksen alueella. Tavoitteena on pyrkiä vaikuttamaan kuljettajien päätökseen ja ennalta estää riskejä, joita päihtyneenä ajaminen aiheuttaa.