Säiden lämpeneminen tietää alkua allergiakaudelle

Norkko.fi –sivuston siitepölykartan perusteella Pyhäjärvellä ollaan päästy jo nauttimaan lepän kukinnan tuomasta siitepölystä. Lepän jälkeen ilmassa on kesää kohti mentäessä koivun, heinän ja pujon siitepölyä. Allergiaoireista kärsivät saattavat saada oireita ainakin elokuun puolelle asti.

Oireista kärsii 25–30 prosenttia aikuisväestöstä. Runsaina siitepölyvuosina oireista voivat kärsiä myös aikaisemmin oireettomat henkilöt.

Pyhäjärven apteekin proviisori Sofia Ranta-aho kannustaa aloittamaan allergialääkityksen jo ennen allergiaoireiden ilmaantumista.

–Monen allergialääkkeen kohdalla paras teho saavutetaan 1–2 viikon päästä lääkkeen aloittamisesta, Ranta-aho korosti.

Proviisorin mukaan siitepölyjen aiheuttamaan allergiseen nuhaan on suositeltavaa käyttää kortisonipohjaista nenäsuihketta.

– Jos oireet ovat silmä-nenä -alueella, on nenäsuihke yleensä tehokkaampi kuin tabletti. Kortisonisumutteet voivat kuivattaa nenän limakalvoja. Tällöin on hyvä lisätä kortisonisumutteen rinnalle nenän limakalvoja kosteuttava sumute.

Pyhäjärven apteekin valikoimasta löytyy tällä hetkellä kuutta erimerkkistä kortisonisuihketta. 

Vielä huhtikuun puolessavälissä ei kuitenkaan ole meneillään allergiaoireiden hoidon sesonkiaika.

– Ensimmäiset asiakkaat ovat jo heränneet, mutta koivun kukkiessa on pahin hetki. Silloin voivat hyllyt jopa tyhjentyä, Sofia kertoi kokemuksesta.

Kortisonisumutteen oheen hyvänä lisänä allergian hoidossa on suolavesihuuhtelu. Suolavettä sisältävästä kannusta kaadetaan sananmukaisesti suolavesiliuosta nenäonteloihin.

Siitepölyn aiheuttaman allergian lääkitystä tulee jatkaa täysimääräisenä siihen asti, kunnes oireet alkavat helpottaa.

– Kun allergiaoireet vähenevät, pystyy lääkkeiden määrää itsekin annostelemaan. Silloin ei tarvitse enää ottaa täyttä annosta. Kehottaisin seuraamaan omaa oloa ja allergiatiedotteita, Ranta-aho linjasi.

Kortisoninenäsumutteet ovat ensisijainen valinta nenän alueen oireisiin. Mutta oireiden ollessa silmissä voivat tabletit tulla kyseeseen.

– Apteekeissa on antihistamiini- ja natriumkromoligaattitippoja allergisten silmäoireiden hoitoon. Mikäli oireet eivät häviä paikallishoidosta huolimatta, voi hoitoon lisätä tablettilääkityksen.

Allergiatabletit voivat kuitenkin aiheuttaa väsymystä. Varsin yksinkertaisella toimella väsymyksen voi saada kuriin.

– Yleensä lääkettä otetaan yksi tabletti päivässä. Ota lääke illalla, niin se tuo helpotusta väsymysoireisiin, vinkkasi proviisori.

Mikäli lääke ei vähennä allergiaoireita, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

– Annosmäärää ei kannata ylittää, muistutti Sofia. 

Kevät- ja kesäaikana pölyallergioista kärsivillä on usein myös ristiallergioita. Tällöin esimerkiksi raa’at hedelmät ja vihannekset voivat aiheuttaa allergiaoireita, kuten kutinaa suussa.

– Ruoka-aineita ei tarvitse erikseen välttää muulloin kuin allergia-aikana. Älä kuitenkaan välttele niitä kokonaan, vaan siedätä.

Apua pahaan allergiaan voi saada myös erikseen reseptillä määrättävästä siedätyshoidosta, joka nykypäivänä tarkoittaa kielen alle laitettavia valmisteita tai pistoshoitoa.

– Jos lääkityksellä ei saada oireita hallintaan, voi lääkärin kanssa keskustella siedätyshoidon mahdollisuudesta. Siedätyshoito on yleensä melko hinnakasta. Tietyillä edellytyksillä Kela voi maksaa osan siedätyshoidosta, mutta tällöinkin se on vain 40 prosenttia lääkkeen hinnasta, Sofia Ranta-aho selvensi.

Ossi Savolainen