Päivä Ruotasen koululla

Kyläkoulut ovat kylilleen tärkeitä toiminnan keskuksia ja sanomattakin on selvää, että vanhan tutun kyläkoulun lakkaaminen koskettaa paitsi oppilaita ja henkilökuntaa koko kylän asukkaita. Lakkautus muuttaa kylien elinvoimaisuutta ja harrastusmahdollisuuksia. Koulujen juhlat ovat olleet mieleenpainuvia ja etenkin viime joulujuhla on ollut kylillä liikuttava. Ilmassa on haikeuden tunnelmaa. 

Lapsille tuleva muutos tarjoaa uusia ystäviä ja toimintaympäristöjä. Uuden odotus jännittää, mutta kouluilla muutokseen on asennoiduttu positiivisesti lapsia tukien. Juttusarjassamme käydään kurkistamassa Ruotasen, Rannankylän ja Emolahden koulujen keväisiin arkipäiviin.

Huhtikuinen aurinko lämmittää ja sulattelee lumikinoksia. Kevään tulo ja teiden sulaminen näkyy polkupyörien ilmestymisenä koulun seinustalle. 

Koulumatkan pyörällä tai kävellen taittaa noin puolet koulun 58 oppilaasta. Koulun arki muodostuu tutuista ja turvallisista rutiineista. 

Pienemmillä oppilailla esikoululaisista kakkosluokkalaisiin on omat luokkansa pihapiirin vanhemmassa kivikoulurakennuksessa. Siellä sijaitsee myös keittiö ja ruokala, jossa oppilaat käyvät porrastetusti ruokailemassa. 

Uudemmassa matalassa rakennuksessa on 3.–4. -luokkalaisten ja 5.–6. -luokkalaisten luokat, sekä liikuntasali ja käsityöluokat. Tilaa löytyy myös kielten, musiikin ja atk:n opetukseen sekä erityisopetukseen. 

Pääsiäisen lähestyminen näkyy käytäviä koristavissa oppilaiden piirustuksissa ja askarteluissa. Kierrätysmateriaalit, kuten maitopurkit, munakennot ja erilaiset kartonkihylsyt taipuvat hienosti monenlaiseen askarteluun.

Viime syksystä alkaen koululla on työskennellyt koulukoira Aappo, joka kulkee töissä Merja Äyhynmäen mukana. Merja-ope antaa pienryhmäopetusta sitä tarvitseville oppilaille ja Aappo-koiran seura auttaa oppilaita keskittymään. 

– Erityisopetus tulee olemaan työnkuvanani myös ensi syksynä ja toivon voivani kehittää sitä rennolla otteella, toteaa Merja. 

Tuija Kartimo

Lue koko artikkeli keskiviikon 17.4. printtilehdestä.