Mielipide: Neuvot menneet perille?

Näin vaalipäivänä huomioni kiinnittyi erään median uutiseen, jossa toimitusministeri-pääministeri Juha Sipilä tilittää: ”Yksityiskohtaiset pilkkuohjelmat ovat aikansa eläneet, sillä maailman muutos on niin kova”, ennakoidessaan tulevia hallitusneuvotteluja. Hetki sitten ilmestyneessä ”Sanan sija”-kirjassani kirjoitin Hallitusohjelma-kolumnissani jo tammikuussa 2017 kolme ilmaista vinkkiä hallitukselle ihan ”omasta päästä”. Niistä ensimmäinen kuului: Repikää pikkutarkka hallitusohjelma ja kuunnelkaa myös ulkomaisia asiantuntijoita. Ohjelma ei voi kävellä myöskään perustuslain yli. Jo Napoleon sanoi: ”Ohjelman tulee olla lyhyt ja epäselvä.” Pitkän ja yksityiskohtaisen ohjelman huonous havaittiin jo Miettusen III-hallituksen osalta vuonna 1976.

Onkin ollut ilo huomata, että Sipilä on ottanut jo kauan sitten antamani neuvon nyt huomioon, sillä sitä voidaan kenties tarvita tänään käytävien vaalien jälkeen käytävissä hallitusneuvotteluissa. Samaa vakavaa suhtautumista maamme ongelmiin ei sen sijaan voida sanoa siitä, kun samaan aikaan toisessa mediassa julkaistussa twitter-viestissään presidentti Niinistö nosti esiin ”ongelman”: ”Aikamoinen aikaongelma huomenna klo 20.00 – . Pitää pystyä simultaani maali- ja vaaliseurantaan”.

Kyllä olisin toivonut, että herra presidentillä olisi ollut jotain muuta, suurempia ongelmia käsittelevää viestintää kansalaisille. Olen vakuuttunut, että naisjääkiekosta tai ääntenlaskennasta kiinnostuneet kansalaiset osaavat tehdä valintansa täysin itse, ilman presidentin huolestumista heidän ajankäytöstään asioiden seuraamisessa.

Myös nykyinen digi-tekniikka auttaa asiassa varsin paljon.

Seppo Kinnunen