Nuoriso äänesti varjovaaleissa

Keskuskoulun portaikon keskitasanne oli muuntunut viime torstaina äänestysalueeksi. Meneillään olivat nuorisovaalit, jossa kaikki Salmen koulun yläkoululaiset ja Pyhäjärven lukiolaiset saivat äänestää mieleistään eduskuntavaaliehdokasta.

Nuorisovaalit ovat valtakunnallinen tapahtuma, jossa oppilaat antavat äänensä jollekin oman vaalipiirinsä ehdokkaalle. Äänestystilaisuuksia järjestettiin eri puolilla Suomea 1.–5. huhtikuuta.

– Nuorisovaaleissa opetellaan, miten äänestäminen tapahtuu ja herätellään oppilaiden kiinnostusta. Vaalit ovat osa demokratiakasvatusta, valaisi Pyhäjärven lukion historian- ja yhteiskuntaopin opettaja Vesa Pyykkö.

Keskuskoululla vaalivirkailijoina toimivat lukiolaiset. Äänestyksen viimehetkillä paikalla oli kolme virkailijaa. Kaksi heistä otti äänestäjän vastaan, merkitsi nimen ylös ja antoi vaalilipukkeen. Kolmas virkailijoista huolehti, että äänestyslappu päätyy vaaliuurnaan.

– Meillä oli aamulla lyhyt koulutus toimitsijoille. Nuorisovaalien materiaaleissa oli selkeät ohjeet, kuinka vaali toteutetaan, Pyykkö kertoi.

Viimeisen puolituntisen vaalien toimitsijoina iltapäivällä toimivat Jemina Lehto, Vilma Öykkönen ja Aapo Tikkanen.

– Joitain on käynyt äänestämässä, Jemina lausahti.

Jokainen kolmikosta kertoi äänestävänsä nuorisovaaleissa. Myös taustatutkimusta ehdokkaista he olivat tehneet.

– Olen tehnyt kolme eri vaalikonetta. Vähän niissä on lopputulos vaihdellut, Vilma paljasti.

– Jonkun verran olen seurannut. Tein myös Helsingin Sanomien vaalikoneen, Jemina vastasi.

Aapo oli antanut äänensä lähialueen eduskuntavaaliehdokkaalle.

– Valitsin jonkun, josta tiedän jotain.

Äänestysaika päättyi Keskuskoululla viime torstaina kello 12.30.

– Sitten vuorossa ovat äänten lasku, pöytäkirjan täyttö ja äänet rekisteröidään valtakunnalliseen rekisteriin, Vesa listasi.

Valtakunnalliset nuorisovaalien tulokset julkistettiin maanantaina Ylen A-Studion lähetyksessä.

Yhteensä mukana vaaleissa oli 877 perus- ja toisen asteen oppilaitosta. Ääniä annettiin yhteensä 62 935, joista hylättyjä oli 3 628.

Suurimmaksi puolueeksi nuorisovaaleissa kohosi vihreät 17 prosentin kannatuksellaan. Toiseksi parhaaseen tulokseen venyivät kokoomus ja perussuomalaiset 14,5 prosentin äänisaaliilla.

Eniten koko maasta ääniä kirjattiin vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavistolle 564. Toiseksi ja kolmanneksi eniten ääniä saivat kokoomuksen Toni Forsblom, 377 ääntä, sekä vihreiden Pirkka-Pekka Petelius 374 ääntä.

Oulun vaalipiirin ylivoimainen ääniharava oli valitsijayhdistyksen Markus Kuotesaho 318 äänellä. Seuraavaksi eniten ääniä, 269, sai keskustan Mikko Kinnunen.

Ossi Savolainen