Ihmeellinen löytö purkutyömaalla

Pyhäsalmen pankkitalon purkutyömaalla tehtiin erikoinen löytö, kun pankkiholvia oltiin hajottamassa. Murenevasta betoniseinästä paljastui ylimääräinen onkalo, jonka pohjalla oli kerros papereita.

Tarkemmin tutkittaessa kolosta paljastui runsaasti käyttämättömiä pankkisiirtolomakkeita ja niiden alle hautautuneena asiakirjasalkku, jossa oli useita kauppakirjoja sekä kirjekuoressa setelinippuja. Rahat olivat ns kekkosia eli 500 markan seteleitä, ja niitä oli kaikkiaan 35 000 markan edestä.

Kauppakirjat ovat hyväkuntoisia ja selvästi luettavissa. Ne koskevat pyhäjärvisten kiinteistö- ja metsäkauppoja. Rahasumma lienee kaupan vakuudeksi tehty käteistalletus.

Kätkön huomannut purku-urakoitsija Taneli Saarni selvitteli kauppakirjojen ja rahojen kohtaloa. Koska pankki on jo hajotettu, uutta pankkia tuskin kiinnostaa paperien ja käytöstä poistuneiden setelien enempi käsittely. Niitä olisi vaikea liittää kirjanpitoon.

– Purku-urakkasopimuksen perustella kaikki purkutavara kuuluu purkajalle, Saarni kertoo.

Hän aikoo tuoda kauppakirjat nähtäville ja jos joku tunnistaa omansa, saa viedä pois. Nehän ovat julkisia asiakirjoja.

Kekkos-setelit on poistettu käytöstä eikä niitä enää vaihdeta euroiksi, mutta Saarni onnistui neuvottelemaan keskuspankin kanssa ratkaisun.

– Koska rahojen unohtaminen on pankin vika, keskuspankki suostui poikkeuksellisesti vaihtamaan ne euroiksi. Hyväntahtoisena ihmisenä ja ettei kenellekään paikkakuntalaiselle jäisi paha mieli pankkitalon hävittämisestä, jaan rahat pyhäjärveläisille. Heiltähän ne ovat peräisinkin.

35 000 markkaa on nykyrahaksi muutettuna 5 892 euroa. Urakoitsija Saarni aikoo jakaa 50 euron setelit sadalle ensimmäiselle hakijalle maanantaina 1.huhtikuuta kello 12 Makasiinitorilla. Jono muodostetaan Antintien suunnasta. Loput 892 euroa sentteineen urakoitsija lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

 

 

Jälkihuomautus: Kyseinen juttu oli aprillia!