Säästöjä haetaan yhdessä Selänteen kanssa

Sote-ratkaisun kaatuminen merkitsee sekä valtakunnan tasolla että Pohjois-Pohjanmaalla etsikkoaikaa ja tunnustelun vaihetta sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä, Pyhäjärven vt. kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi toteaa.

– Jo pitkään oli tilanne sellainen, että vain tosiuskovat enää luottivat sote-mallin toteutumiseen. Tilanne on vaikea, kun uudistus lykkääntyi ja nyt palautui lähtöruutuun. Soten kaatumiseen on varauduttu Pohjois-Pohjanmaallakin.

– Maakuntalähtöisiä avauksia on tehty esimerkiksi Hämeessä ja jotain virityksiä on Pohjois-Pohjanmaallakin uutisoitu. Ratkaisuja haetaan vapaaehtoisten kuntayhtymien kautta.

– Ilmassa on kysymys onko Pohjois-Pohjanmaalla valmiutta luoda vapaaehtoista kuntayhtymämallia.

Pyhäjärven osalta on selvitettävä, onko mahdollisesta maakuntamallista saavutettavissa hyötyä eli kustannusten hillitsemistä. Ratkaisuja etsitään talous edellä.

Peruspalvelukuntayhtymä Selänteellä on yhdessä Pyhäjärven kanssa menossa talouden tasapainottamisohjelman päivitys.

– Selänne esittää oma-aloitteisesti säästöjä, mutta taustalla on jo vuosia jatkunut oma aktiivinen otteemme. Kaikkien jäsenkuntien taloustilanne on vaikea ja kuntayhtymälle on annettu velvoitteita. Nyt katsotaan, pystyykö Selänne itse täyttämään ne vaatimukset, joita talouden tehostamiseksi vaaditaan. Sillä on näytön paikka.

Kiviniemen mielestä Pyhäjärvellä ei ole varaa jättää tarkastelematta mitään vaihtoehtoa palvelujen järjestämiseksi. Täällä maakuntien rajalla ollaan väistämättä kauimmainen kunta, vaikka mihin suuntaan katsoisi. Maakuntarajatkin ovat ylitettävissä.

– Nyt yhteistyökuvio on Selänne, mutta tulisi aloittaa keskusteluja myös Kallion suuntaan ja selvittää, mitä Ylivieskassa ja Nivalassa ajatellaan tulevaisuudesta. Keskusteluyhteyksiä on myös Ylä-Savoon ja Keski-Suomeen, joissa myös haetaan linjoja uuteen tilanteeseen. Asiointisuunta ei välttämättä aina ole rannikolle päin.

Kiviniemi toteaa realistisesti, että aina kun päätösvaltaa luovutetaan, on uhkana, että päätökset eivät edesauta Pyhäjärven lähipalveluita.

Tiukan taloustilanteen takia soten valmisteluun menneet rahat harmittavat. Nekin varat olisi voitu käyttää kehittämiseen. Kiviniemen mielestä nyt voidaan keskittyä oman kuntayhtymän palvelujärjestelmän virtaviivaistamiseen ja nimenomaan omista lähtökohdista.

– Nyt keskitytään hakemaan säästöjä yhdessä Selänteen kanssa. Kuntayhtymähallituksen kannanmuodostusta säästötalkoisiin ja yhtymän yhteistyösuuntiin odotan mielenkiinnolla.

– Haistan ilmassa ns. Prahan kevään, asioiden on jo muututtava nyt noin vuosikymmenen jälkeen. Vanha valta alkaa karista väistämättä. Meitä ohjanneet mielipidevaikuttajat ajoivat täyttä vauhtia karille.

Kirsi Haapea