SM Snowdragin mitalit ratkottiin Emolahden jäällä

Pyhäjärvinen Petja Pentti nousi podiumille lauantaina Trail Unlimited -luokassa SM Snowdragissa. Sunnuntaina kohtalona oli pudota ensimmäisellä pudotuskierroksella.

 

Viikonloppuna Emolahti Camping edustalle Pyhäjärven jäälle oli kokoontunut moottorikelkkayhteisö ratkomaan SM Snowdragin suomenmestaruudet kiihdytyssarjojen kahteen viimeiseen SM-osakilpailuun. Paikalla oli suomalaisten ajajien ohella myös ruotsalaisia ja norjalaisia moottorikelkkailijoita. Luokkia kisoissa nähtiin sekä lauantaina että sunnuntaina yhteensä seitsemän.

Pyhäjärvistä osaamista kiihdytyskilpailuissa edustivat Tomi Savolainen sekä Petja Pentti, joka oli ennen kahta viikonloppuna kisattua SM-osakilpailua Trail Unlimited -luokassa kolmantena ja kiinni SM-pronssimitalissa. Lauantaina Petja Pentti onnistui suorituksissaan ja sijoittui luokkansa kolmanneksi.

Lajittelukierroksilla viidenneksi sijoittunut pyhäjärvinen eteni ensimmäiseltä pudotuskierrokselta jatkoon Ilkka Ojalehdon hylkäyksen seurauksena. Trail Unlimited -luokan voittoon lauantaina ajanut Mika Leppäkari oli kuitenkin välierissä parempi reilun 0,7 sekunnin erolla 660 jalan eli 201,17 metrin matkalla.

Pronssitaistossa kaatui Oulun Seudun Moottorikelkkailijoiden Matti Mustonen 0,4 sekunnin erolla. Molempien miesten huippunopeudeksi kyseissä lähdössä mitattiin 157 kilometriä tunnissa.

– Pytyn pystyin ajamaan. A-finaaliinhan minulla ei yksinkertaisesti riitä voima, totesi Petja tyytyväisenä.

Sunnuntain SM-päätösosakilpailussa ei ajettu lainkaan aikaa vastaan ajettavia lajittelukierroksia, vaan siirryttiin suoraan mies miestä vastaan pudotuslähtöihin. Niihin selvisivät jokaisen luokan SM-pisteiden kahdeksan parasta. Kaikissa luokissa kilpailijoita ei kuitenkaan ollut täyttä osanottajamäärää.

Pentin lähdöt jäivät sunnuntaina yhteen, sillä Ojalehto oli hiuksenhienosti 0,1 sekuntia nopeampi. Petja Pentti johti 60 jalan matkan jälkeen reilulla kymmenyksellä, mutta niin vain Nivalan Moottorikelkkailijoiden Ilkka Ojalehto kiristi loppumatkalla ohi.

– Paukkunappi ei toiminut, reaktioilla meni ihan täysin, mietiskeli Petja lähtöään sunnuntaina.

Vaikka lähtö meni miehellä heikommin kuin lauantain kisassa, oli ensimmäisen 60 jalan aika sunnuntaina parempi kuin lauantaina.

– Pystyin laittamaan siihen enemmän tehoa tänään, kertasi Petja Pentti.

Pyhäjärvinen starttasi sunnuntaina kisaratansa aivan vasemmanpuoleisesta laidasta.

– Siellä rata oli kova. Keskellä oli pehmeää, se oli kolattu niin sanotusti tyhjän päälle. Haen pidon aina sieltä, mistä ei ole ajettu, ihan riskillä reunasta vaikka mattoa vasten. Ihan sama lähteekö ulkokenno mukaan vai ei.

Ensimmäisessä pudotuslähdössä tippuminen tarkoitti sitä, että Pentti päätyi kokonaispisteissä SM-sarjan neljännelle sijalle.

– Ensimmäinen kausi tässä luokassa, joten sijoitukseen voi olla tyytyväinen, Petja Pentti pohdiskeli.

Trail Unlimited -luokan suomenmestariksi leivottiin Snowdrag ry:n Fredrik Herrgård, joka nappasi Pyhäjärven kisoissa ensimmäisen ja toisen sijan. Luokan SM-hopealle ylsi Mika Leppäkari ja pronssille Janne Sääskilahti.

Lauantaisessa osakilpailussa tehtailtiin suomenennätys, kun Top Fuel -luokassa Ilkka Järvi tempaisi Yamahan moottorikelkastaan irti 219,51 kilometrin tuntinopeuden.

Pyhäjärven Moottorikerhon Tomi Savolainen oli lauantaina Trail Stock 600 -luokassa neljäs, jouduttuaan diskatuksi pronssiajossa.

Sekä kilpailunjohtaja Teijo Kalanen että Petja Pentti Pyhäjärven Moottorikerhosta kertoivat kisaviikonlopun onnistuneen kilpailun osalta. Kelissä olisi kuitenkin ollut parantamisen varaa.

– Kilpailullisesti on mennyt ihan hyvin. Sää ei ole suosinut, ja yleisöä on ollut vähän niukasti, varmaankin juuri säästä johtuen. Pääasia, että kisat ovat sujuneet hyvin ja kilpailijat ovat viihtyneet, Kalanen summasi.

–Tosi hyvin on mennyt. Rata on hyvä. Vaikka keli on tämmöinen, niin rata on pitävä. Turbot tykkää ainakin, nopeuksia tulee hyvin, Petja Pentti lisäsi.

Ossi Savolainen