Kautta aikain ensimmäinen Hopeasompa-titteli Pyhäjärvelle

Jenna Rautiala nappasi kultamitalin Hopeasompa-kilpailuissa perjantaina Hollolassa. Voitto on kautta aikojen ensimmäinen pyhäjärviselle!

 

Viime viikonloppuna hiihdetyt Hopeasompa-kilpailut eli 13–16-vuotiaiden SM-kisat olivat juhlaa Pyhäjärvelle. Perjantaina N14-sarjan perinteisen sprintin voittajaksi hiihti pyhäjärvinen Jenna Rautiala. Voitto on historiallinen, sillä Rautiala on vuodesta 1972 lähtien hiihdetyn Hopeasomman ensimmäinen pyhäjärvinen voittaja!

– Tosi hienoa olla ensimmäinen, muuta en osaa sanoa, kertoi maanantaina voitostaan vieläkin häkeltynyt Rautiala.

Pyhäjärven Pohtia edustava Rautiala oli vahvassa vedossa koko päivän ajan, voittaen kaikki kolme erähiihtoaan. Päivän alkajaisiksi hiihdetyssä karsinnassa hän oli toinen.

– Ennen jokaista erää oli epävarmuutta, etten pärjää, koska kaikki tytöt olivat tosi kovia. Ensimmäisen erän jälkeen tuli kuitenkin tunne, että menee hyvin. Ei hapottanut missään vaiheessa. Maanantaina ja keskiviikkona minulla oli lepopäivä ja tiistaina vain kevyt treeni, niin energiaa oli tosi paljon, Jenna kertasi sprinttipäiväänsä.

Jenna lähti hiihtämään perjantain jokaista suoritustaan kovaa ja täydellä höyryllä. Voimia riitti hyvin koko päivälle.

– Sprintissä tietää, että jaksaa mennä kovaa koko matkan alusta loppuun.

Aika-ajohiihdon sekä erähiihtojen aikojenkin perusteella pyhäjärvinen hiihti 900 metrin sprinttiradan kerta toisensa jälkeen erittäin tasaisesti. Kolmen ensimmäisen hiihdon ajat olivat kaikki 0,73 sekunnin sisällä toisistaan, eikä finaalinkaan aika ollut kuin pari sekuntia hitaampi kuin Rautialan päivän nopein hiihto karsinnassa.

Lauantaina pohtilainen sijoittui kolmen kilometrin vapaalla 23:ksi.

– Vapaa ei ole vahvuuksiani ja perjantai painoi jaloissa. Tavoitteeni oli päästä kymppisakkiin, Rautiala mietiskeli.

Kisakausi jatkuu Jennan osalta jo tulevana viikonloppuna, kun Kemissä kisataan Koululiikuntaliiton mestaruuksista. KLL:n kisat ovat Hopeasomman ohella hänelle kauden pääkilpailut.

– Kemissä hiihdetään kolme kilometriä perinteisellä ja viiden kilometrin takaa-ajo vapaalla perinteisen kisan tulosten perusteella. Korkeuseroa on siellä vain viisi metriä. Olen mäissä tosi vahva, mutta uskon, että menee kohtalaisen hyvin.

Alkukausi oli hiihtäjälupaukselle vaikea, joten onnistuminen Hopeasommassa tuli hyvään paikkaan.

– Tosi vähän oli alkukaudesta kisoja pakkasten takia. Kausi lähti huonosti liikkeelle ja hemoglobiinini oli myös alhaalla. Kolme edellistä kisaa ennen Hopeasompaa meni penkin alle, joten onnistuminen Hopeasommassa antoi uskoa, että olen kunnossa.

KLL:n kilpailuiden jälkeen Rautiala hiihtää tänä talvena ainakin Rokualla kansallisissa hiihdoissa. Kisakausi 2018–2019 päättyy pyhäjärvisen osalta 19.–20. huhtikuuta Taivalkoskella ensi vuoden Hopeasompamaastoissa.

Täksi talveksi seitsemättä luokkaa käyvä pyhäjärvinen valittiin mukaan Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian yläkoululeiritykseen. Leiritys kattaa neljä viikon mittaista leiriä Vuokatissa, joiden aikana harjoitellaan ja käydään koulua.

– Helmikuussa oli kauden viimeinen leiri. Joudun yksin hiihtämään täällä, mutta siellä pääsee porukassa treenaamaan. Meillä on fysiikkatestit joka leirillä ja pääsee sitä kautta kehittymään.

Tällä hetkellä Jennan valmentajana toimii kummisetä Jukka-Pekka Ojala, joka vastaa myös harjoitusohjelmien tekemisestä. Harjoituksia on viitenä tai kuutena päivänä viikossa.

– Nyt on panostettu eniten nopeuteen, kun on herkkyyskausi menossa. Myös kestävyyttä on haettu pitkillä lenkeillä.

Tulevaisuudessa Jenna Rautiala tähtää opiskelemaan Vuokatin Urheilulukioon. Pidemmällä aikavälillä tavoitteena siintää nousu maajoukkueeseen ja mitalin voittaminen olympialaisissa.

Myös esikuvat löytyvät Vuokatista ja Suomen hiihtomaajoukkueesta.

– Aina ykkösenä on ollut Kerttu Niskanen, myös Krista Pärmäkoski, Iivo Niskanen ja Johannes Kläbo, Jenna listasi.

Mutta luonnistuuko Hopeasomman voittajalta Kläbon tunnetuksi tekemä juoksua muistuttava perinteisen hiihtotyyli?

– Olen harjoitellut sitä, mutta ei vielä onnistu, Jenna nauroi.

Ossi Savolainen