Lasten Lumipäivät Pyhäjärvellä tiistaina ja keskiviikkona

Neljättä kertaa järjestettävä valtakunnallinen Lasten Lumipäivät – Lumilajit liikuttaa -tapahtuma rantautuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa Pyhäjärvellä 26.–27. helmikuuta. Kaikkiaan Lasten Lumipäivät kiertää 26 paikkakunnalla ympäri Suomea.

Lasten Lumipäivät -kiertue alkoi Kuusamon Rukalta marraskuun lopulla ja päättyy Ylivieskaan maaliskuun puolessa välissä.

– Huomasin, että Lasten Lumipäiviä on ollut muutaman kerran Haapajärvellä ja Ylivieskassa. Kyselin tutuiltani siellä, miten he ovat tapahtuman järkänneet. Meillä oli viime vuonna Ikosella omat Lumipäivät, kertasi koulutoimen puolelta tapahtumaa Pyhäjärvellä järjestävä Ikosen koulun rehtori Maria-Leena Mehtälä.

Tapahtuman tarkoituksena on tutustuttaa lapsia erilaisiin lumilajeihin. Kahden päivän aikana Honkavuorella järjestettävässä tapahtumassa tulee käymään vajaa 400 lasta – kaikki Pyhäjärven ala- ja esikoululaiset. Kouluryhmät vierailevat tapahtumassa koulupäivän aikana.

– Paikalla on neljä rastipistettä, joista jokainen kierretään eli aikaa menee kouluryhmältä noin puolitoista tuntia, Mehtälä avasi Lasten Lumipäivien kulkua.

Rastipisteitä ovat mäenlasku ja mäkihyppy, suksicross ja taituruus, lumipelit sekä tarkkuusheitto. Lisäksi eskareille on tulossa mäenlaskua ja metsäpolku, jonka Pyhäjärven 4H-yhdistys järjestää.

– Aikuiset ovat vastuussa pisteillä, mutta myös lukiolaisia ja yläkoululaisia on mukana ohjaamassa, Maria-Leena kertoi.

Lasten Lumipäivien järjestämisestä vastaa Pyhäjärven koulu- ja kulttuuritoimen ohella sekä Lamminahon Ahto että Pyhäjärven Pohti. Mukana ovat myös Namo ja 4H-yhdistys.

– Seurat tekevät tätä omina talkoinaan; kahvio tapahtumassa on Ahton puolesta. Kulttuurisihteeri Eila Rajalan kanssa olen miettinyt paljon turvallisuussuunnitelmaa.

– Mukava on ollut järkätä, kun talkoolaisia on hyvin mukana, Mehtälä iloitsi.

Halukkaita kuntia Lasten Lumipäivien järjestäjäpaikoiksi oli tälle vuodelle niin paljon, etteivät kaikki halukkaat päässeet mukaan. Pyhäjärvi sai tiedon järjestämisoikeudesta viime vuoden kesäkuussa, ja syksyn aikana järjestelyt nytkähtivät konkreettisesti eteenpäin.

– Saimme Hiihtoliitolta järjestysoppaan. Tapahtumat ovat kaikkialla samanlaiset, pois lukien iltaohjelma, jonka jokainen järjestäjä saa räätälöidä mieleisekseen.

Iltaohjelma järjestetään Honkavuorella tiistaina 26. päivä kello 17–19.

Maria-Leena kutsuu iltatilaisuutta open tours -nimellä.

– Lapset pääsevät tekemään samoja juttuja kuin päivällä koulun kanssa, mutta vapaammin. Iltahomma liittyy lasten kulttuuriviikkoon.

Rastipisteiden ohella illalla tarjolla on tulikukkaesitys sekä mönkijä- ja poniajelua. Lisäksi osallistujat pääsevät ampumaan tarkkuusammuntapisteellä laserkäyttöisellä ecoaseella, joka on saatu lainaksi Ampumahiihtoliitolta.

– Lasten Lumipäivien päätavoitteena on saada lapset innostumaan lumella ja suksilla liikkumisesta. Toivon mukaan hiihdosta tulee pidempikin ja jopa elinikäinen harrastus, Ikosen koulun rehtori pohdiskeli.

Kaikki osallistujat saavat diplomin. Lisäksi Atria on luvannut tarjota osallistujille makkarat.

Lasten Lumipäivät -tapahtumia ovat mahdollistamassa Atrian ohella myös Audi, Europcar ja Protect Our Winters -kampanja.

Ossi Savolainen