Musiikkiharrastus lukiosta kaupan päällisiksi

Pyhäjärven lukion Harrasteakatemian bändi järjesti Helmi-konsertin keskuskoululla viime tiistaina. Konsertissa kuultiin monipuolinen kokoelma musiikkia sekä kotimaisilta että ulkomaisilta artisteilta. Lauluja oli valittu muun muassa Arttu Wiskarilta, Paula Vesalalta, Samuli Edelmanilta, Juicelta, Apulannalta, Beatlesilta ja Green Dayltä.

Tänä lukuvuonna kaikki bändikurssilaiset ovat tyttöjä. Konsertissa koskettimia soittivat Pauliina Estola ja Rosa Smed, kitaraa Helmi Paldanius ja Suvi Kauranen, rumpuja Johanna Savolainen ja bassoa kurssin ohjaajana toimiva Arto Riihijärvi. Laulajina oli kolmen nuoren naisen trio; Aino Ruuska, Maria Törölä ja Emma Ahola. Heistä Marialla oli myös soolo-osuuksia esityksessä. Upein niistä oli Evelina-nimisen artistin kappale Sireenit. Myös rumpalin ja koskettimien osuudet kyseisessä kappaleessa soivat upeasti yhteen ja sovitus toimi hienosti.

– Bändin taustaturva on hyvä, samoin kuin se että on monta laulajaa, Maria kiitteli.

– Harrasteakatemian bändissä on parasta se, kun saa suunnitella kappaleisiin kaikkea omaa, koska emme soita kaikkia kappaleita alkuperäisellä kaavalla. Ja tietysti myös se on hienoa, kun saa soittaa yhdessä, Johanna tuumasi.

– Alussa jännitti super paljon, mutta nyt kun on esiinnytty jo jonkin verran, niin ei enää tunnu oikein missään, Aino pohti esityksen jälkeen.

Harrasteakatemia on tarjonnut upean mahdollisuuden päästä harjoittelemaan bändisoittamista. Osalla musiikkiharrastusta on jo pidempi rupeama takana, osa on päässyt harjoittamaan taitojaan melko tuoreeltaan. Esimerkiksi Johannan soittamisesta ei olisi kyllä arvannut, että rumpuharrastus onkin todella tuore tuttavuus.

– Soitin ala-asteella pianoa, mutta yläasteen aikana lopetin sen. Rumpuja aloin soittaa vasta lukion ykkösellä, hän paljastaa.

Harrasteakatemiassa soittaminen sai bändin jäseniltä kiitosta.

– Parasta tässä on ehdottomasti yhteinen tekeminen. Kun jotain kappaletta hioo monta soittokertaa ja sitten kun se ekaa kertaa menee oikeasti ”esityshyvin”, se on mahtava fiilis, Pauliina kuvailee.

Rosalla haaveissa siintää jopa säveltäjän ammatti. Onhan hänen ensimmäinen sävellystyönsä Jane Doe jo saanut kantaesityksensä Musiikkiopiston 50-vuotisjuhlassa. Suurin osa muista Harrasteakatemian bändissä soittavista aikoo jatkaa soittamista ainakin harrastusmielessä.

– Bändissä soittaminen on tuonut mukavaa vaihtelua musiikkiharrastukseen. Tulen kyllä jatkamaan harrasteakatemian bändissä vielä seuraavat kaksi vuotta ja harrastamaan musiikkia sen jälkeenkin, Helmi vakuuttaa.

– Jos tulevia lukiolaisia kiinnostaa bändisoitto, niin ensi syksynä vaan rohkeasti mukaan, Riihijärvi rohkaisee.

Jaana Salo