Tulevat vitosluokkalaiset tutustuivat Pellikassa

Ensi syksynä vitosluokalle menevät pyhäjärviset koululaiset kokoontuivat viime keskiviikkona Pellikan ulkoilualueelle. Tarkoituksena oli tutustua tuleviin koulukavereihin, sillä kyläkoulujen lakkauttamisen seurauksena kaikki Pyhäjärven vitos- ja kutosluokkalaiset siirtyvät Emolahden, Ikosen, Rannankylän ja Ruotasen kouluista Pyhäsalmeen. Kyseiset ikäluokat tulevat ensi syksystä alkaen opiskelemaan Salmen koulun tiloissa.

Tulevana syksynä vitosluokkalaisia tulee olemaan tämän hetkisen tiedon mukaan 50 – Emolahdesta siirtyy seitsemän, Ikoselta 32, Rannankylästä kolme ja Ruotaselta kahdeksan oppilasta.

Oppilasryhmästä muodostetaan kolme luokkaa, joiden koko on keskimäärin 17 oppilasta. Opettajina vitosluokilla toimivat Jarkko Ojala, Sanna Pylväs sekä Arto Riihijärvi.

Opettajat olivat tyytyväisiä tulevaan luokkakokoon.

– 17 oppilasta on todella hyvä määrä. Opetin viime lukuvuonna Emolahdessa 23 oppilaan yhdysluokkaa. Tänä lukuvuonna oppilaita on 13, Riihijärvi kertoi.

Tulevien luokkien luokkajakoja ei ole vielä tehty, vaan ne päätetään myöhemmin.

– Tarkoitus on sekoittaa luokkia, etteivät samasta koulusta tulevat oppilaat mene automaattisesti samalle luokalle, muistutti Ikosen koululla tällä hetkellä työskentelevä Pylväs.

– Oppilaat ovat esittäneet kolme kaveritoivetta, jotka otetaan huomioon luokkajaossa, lisäsi Rannankylästä Salmen koululle siirtyvä Ojala.

Opettajat näkevät äärimmäisen tärkeäksi, että tulevat luokkakaverit pääsevät tutustumaan jo puolta vuotta ennen seuraavan lukuvuoden alkua. Viime keskiviikkoisen Pellikan ryhmäytymispäivän lisäksi tutustumista jatketaan kevään mittaan.

– Tutustuminen on tosi tärkeää. Kovasti on muutto mietityttänyt Ikosen koululla syksystä asti, Sanna sanoi.

– Tämä ei jää tähän. Lapset eivät tunne vielä toisiaan, Jarkko pohdiskeli.

– Sitten kun tiedetään luokat, Arto alleviivasi seuraavan tutustumiskerran ajankohtaa.

Pellikassa oppilaat jaettiin pienryhmiin, jotka kisasivat leikkimielisesti keskenään mäenlaskuviestissä. Sen jälkeen vuorossa oli makkaranpaistoa.

– Ihan kivaa on ollut, minulla on jo etukäteen tuttuja muissa kouluissa. Olen myös tutustunut pariin meidän ryhmästämme. Vähän jännittää koulun vaihto, jutusteli Emolahden koulua käyvä Jonni.

Alkujännityksen jälkeen koululaiset olivat hyvillä mielin ryhmäytymässä.

– Hauskaa, kivaa ja jännittävää on ollut, summasivat Emilia, Sofia ja Adeliina Ikosen koulusta.

– Kivaa on se, että on lyhyempi matka kouluun, Adeliina tuumasi.

– Ei tarvitse hoppuilla kouluun, jatkoi Sofia.

Rannankylän koulua käyvät Samuel ja Aarni viettivät makkaranpaiston jälkeen aikaa pulkkamäessä yhdessä Ikosen koulua käyvän Aatun kanssa.

– Olemme tutustuneet Aatuun tänään, Aarni ja Samuel kertoivat.

Pojat suhtautuivat koulun vaihdokseen varovaisen myönteisesti, mutta myös negatiivinen puoli löytyi.

– Koulumatka vaan pitenee entisestään, harmitteli Samuel.

Ruotaselta tutustumaan tulleet Onni ja Santeri olivat tyytyväisiä päivän antiin.

– Olen tutustunut uusiin luokkakavereihin, uusi koulu tuntuu kivalta, koska parhaat kaverini ovat lähteneet Ruotaselta toisiin kouluihin ja nyt pääsen heidän kanssaan samaan kouluun. Tämä on ollut kiva päivä, paitsi kun ei voi laskea mäkeä, sanoi jalkaansa edellisenä päivänä loukannut ja kyynärsauvoilla kulkenut Onni.

– En tiedä, vähäsen pitenee koulumatka, vastasi tulevaan muutokseen Santeri.

Ossi Savolainen