Runoutta ajatuksista ja lehdistä

Jokilatvan kansalaisopiston työkeskuksen runopiiri, Runotytöt sai painosta reilut pari viikkoa sitten uunituoreen runoteoksen Sydämessä kesä.

– Teos koostuu kahdesta osasta. Ensimmäinen on syntynyt lehtileikkeistä, ja toinen on työkeskuksen ajalta runoryhmän omia ajatuksia, mietiskeli runopiirin vetäjä Sirkka Tikka.

Runotyttöjen omista ajatuksista syntyneissä runoissa on erilaisia teemoja, muun muassa ystävyyteen, isänpäivään ja kesään liittyviä.

Kirjan vanhimmat runot ulottuvat yli 20 vuoden taakse, vuoteen 1997. Sydämessä kesä -teos koostuu vapaamittaisista runoista.

– Aila Kauranen antoi tuolloin työkeskuksella ohjausta ja ehdotti, että voisitte työn lomassa harrastaa runoutta, muisteli Sirkka sykäystä runopiirin synnylle.

Vuosien 1997–2004 välisenä aikana runopiiri toimi Työkeskuksen alaisuudessa. Sen jälkeen ryhmä on ollut osa Jokilatvan kansalaisopistoa.

– Runopiiri on kantanut kaikkien vuosien läpi ja vienyt elämässä eteenpäin. Tämä taitaa olla kansalaisopiston pisimpään toiminut ryhmä, iloitsi teoksen julkistamista seuraamaan tullut Taimi Piippo.

– Ihmiset ovat vaihtuneet ja joitakin uusi on tullut mukaan, mutta ydinryhmä on pysynyt samana, Sirkka Tikka kertoi.

Nyt runopiirin historia on saatu kansiin, mutta matka jatkuu tulevaisuudessakin. Runopiiriläiset jakoivat keskiviikkona runokirjan julkistamistilaisuudessa kiitosta ohjaajalleen.

– Sirkka on niin hyvä vetämään runopiiriä.

Tikka lupasi jatkaa ryhmän vetämistä myös jatkossa.

– Niin kauan pidän runopiiriä kuin jaksan, hän lupasi.

Runopiirissä luetaan niin soolo- kuin ryhmärunoja, mutta myös harjoitellaan esitettäviä runoja.

Muutama runo lausuttiin julkistustilaisuudessakin torstaina.

– Runopiiriläisillä on nykyään hyvä ääni runoja lausuttaessa. Alun pieniäänisyydestä on kehitytty paljon, Sirkka iloitsi.

Runotytöt esiintyy aktiivisesti, useamman kerran vuodessa.

– Esiinnymme seuraavan kerran Jokilatvan kevätpäättäjäistilaisuudessa huhtikuussa, Sirkka paljasti.

Runopiirin ohjaaja muistutti, että ryhmä on innokkaana tulossa esiintymään muihinkin tapahtumiin.

– Kesä on pitkä, kun kansalaisopisto loppuu jo huhtikuussa ja jatkuu vasta syyskuussa, Tikka totesi.

Ossi Savolainen