Pauliina viihtyy kirjastossa

Lainan päivänä kirjastolla palkittiin vuoden kirjastonkäyttäjä. Tällä kertaa kirjaston väki halusi muistaa nuorta naista.

– Pauliina Estola on monipuolinen kirjaston käyttäjä ja kirjaston ystävä. Pauliina erottuu muista siinä, että hän osaa käyttää monenlaisia palveluja, kuten kaukolainaamista. Hän kysyy ja panee meidät etsimään kirjoja, eli tekemään sitä, mitä meidän kuuluukin tehdä. Jotkut eivät tarvitse meitä mihinkään ja jäävät siten tuntemattomammiksi, kirjastovirkailija Tarja Komu kuvaili.

– Tämä tuli minulle suhteellisen puskasta. Minusta kirjasto on käyttöä varten, Pauliina tuumasi.

Pauliina käyttääkin kirjaston palveluja säännöllisesti ja on ollut kirjaston asiakas jo lapsesta saakka.

– Meillä kannettiin isot kasat kirjoja kotiin. En usko, että lukisin niin paljon ja olisin tekstien kanssa tekemisissä, jos vanhemmat eivät olisi lukeneet meille usein. Meille luettiin muun muassa muumeja, barbababoja sekä Tatu ja Patu -kirjoja.

Kun on tottunut käymään kirjastossa pienestä pitäen, siitä on tullut kotoisa paikka.

  Äiti on käyttänyt meitä kirjaston leikkituokioissa jo ihan pienenä. Ala-asteella kirjastoauto kävi joka toinen viikko koululla. Luin silloin Risto Räppääjää ja Kapteeni Kalsareita, Pauliina muistelee.

Kirjasto on kätevä tukikohta esimerkiksi kyytiä odotellessa.

– Istuskelen kirjastolla, jos esimerkiksi vanhemmilla kestää työ pidempään. Mieluummin tulen tänne, kuin notkun jossain muualla. Olen usein tehnyt läksyjäkin täällä. Kiva kun on paikka, missä voi olla, Pauliina kiittelee.

Nykyisin lukion ensimmäisellä luokalla opiskelevalle Pauliinalle kirjasto on myös tärkeä tietolähde.

– Jos on jotain projekteja, mihin pitää etsiä tietoa, niin kirjasto on hyvä vaihtoehto etsiä muualtakin kuin netistä.

Lukuharrastuksesta on apua myös opiskelun näkökulmasta. Lukemalla lukunopeus kasvaa ja lukeminen helpottaa myös kirjoittamisessa.

– Essee-tehtävissä sanamäärä helposti ylittyy, vaikka ensin tuntuu, ettei ole mitään sanottavaa, Pauliina nauraa.

Pauliina on tyytyväinen Pyhäjärven kirjastoon.

– Täällä on hyvä palvelu ja mukavia nämä ihmiset. Kirjastosta löytyy jokaiselle jotakin. Harmi että nuorista harva käy kirjastossa tai ylipäänsä lukee kirjoja.

Pauliina ahmii kirjoja laidasta laitaan.

– Luen aika lailla mitä vaan, eniten ehkä nuorten aikuisten tuotantoa. Viime aikoina olen lukenut myös englanninkielisiä kirjoja. Ultimaattinen lempikirjasarjani, jonka olen lukenut jo neljä kertaa, on Kerstin Gierin Rakkaus ei katso aikaa.

Kirjastosta lähtee lainaan muutakin kuin luettavaa.

– Esimerkiksi Poldark-sarjaa olen sekä lukenut että katsonut sarjana. Se kertoo miehestä, joka palaa yhdysvaltain vapaussodasta englantiin. Läheiset ovat olettaneet hänen kuolleen, joten elämä siellä on mullin mallin, kun hän palaa.

Pauliinan mielestä sarja on aavistuksen verran parempi kirjana kuin tv-sarjana.

– Kirjoissa on enemmän sisältöä, hän perustelee.

Kaukolainana Pauliina on lainannut esimerkiksi televisiosarjoja DVD:nä.

– Onneksi kauempaa saa niitä, mitä tässä kirjastoympyrässä ei ole. Tällä hetkellä katsomme pikkusiskon kanssa Valehtelevat viettelijät ja Vampyyripäiväkirjat -sarjoja. Pitkä lista muitakin on tullut katsottua. Hyvä että elokuvia ja sarjoja on kirjastossa, koska kaikilla ei ole suoratoistopalvelua käytössä, Pauliina pohtii.

Kirjallisuus ei kiinnosta Pauliinaa pelkästään käyttäjän näkökulmasta. Pauliina kirjoittaa myös itse.

– Pidän blogia, kirjoittelen omia tekstejä ja novelleja. Lukion jälkeen haluaisin toimittajaksi. Aion hakea Jyväskylän yliopistoon journalistiikkalinjalle. Pienenä haaveena olisi myös elättää itseni jossain vaiheessa kirjailijana. Vanhana voisin pitää antikvariaattia tai kirjakauppakahvilaa. Kirjallisuus tulee aina olemaan osa minun elämääni, Pauliina kertoo nauraen.

Jaana Salo