Elinikäinen turvallisuus keskiössä

Ensi maanantaina vietetään kansainvälistä 112-päivää. Päivän kunniaksi VPK:laiset saapuvat pyydettäessä koteihin tarkastamaan palovaroittimien kunnon.

Helmikuun 11. päivänä vietettävä 112-päivä kiinnittää huomiota ihmisten turvallisuuteen. Se on Pyhäsalmen VPK:lle toinen isompi vuosittainen tapahtuma Päivä paloasemalla -tilaisuuden lisäksi.

– Ymppäämme 112-päivään palovaroittimien kunnon tarkastuksen ja pattereiden katsomisen. Olemme vaihtaneet pattereita jo viiden vuoden ajan. Meillä ei ole ollut kuitenkaan moniin vuosiin varsinaisia tapahtumia päivän aikana, koska lapset ovat koulussa ja aikuisilla on työpäivä, kertoi Pyhäsalmen VPK:n päällikkö Jarmo Halonen.

Vapaapalokuntalaiset voi kutsua tarkastamaan oman kodin palovaroittimen soittamalla.

– Tuomme myös patterit tarvittaessa mukana, Halonen lupasi.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen palomies Joona Rasila alleviivasi, että monen huoneen asunnoissa palovaroittimia tulisi olla useampia.

– Jokaista 60 neliötä kohti ja jokaisessa kerroksessa pitäisi olla palovaroitin. Myös makuuhuoneisiin suosittellaan laitettavaksi palovaroitin.

Paloaseman työntekijät halusivat muistuttaa, ettei turhia palohälytyksiä ole – mutta  palovaroitin voi soida hyvin herkästikin.

– Palovaroitin saattaa välillä piippaila tosi herkästi, eli käytännössä ihan turhaan. Soita kuitenkin hätänumeroon rohkeasti. Sieltä tiedotetaan ja neuvotaan, kuinka toimia, palokuntalaiset rohkaisivat.

Ohjeiden mukaan palovaroitin tulisi tarkastaa kerran kuukaudessa. Patterit pitäisi lisäksi vaihtaa kerran vuodessa.

– Jos olet ollut pidempään reissussa ja palovaroitin on piipannut sinä aikana, niin sinulla ei ole tietoa, ettei pattereissa ole virtaa, Joona pohdiskeli.

Nykypäivänä myös häkävaroittimet ovat yleistyneet. Niitä ei kuitenkaan löydy vielä kovinkaan monesta taloudesta.

– Puulla lämmitettävissä taloissa häkävaroitin on tärkeä. Pitäisi kuitenkin katsoa asennusohjeet tarkasti, koska häkävaroitin asennetaan seinälle tai kattoon, mietiskeli Pyhäsalmen paloaseman kalustonhoitaja Jorma Multala.

Viime aikoina häkävaroittimien hinnat ovat pudonneet reilusti. Tätä nykyä sellaisen saa jo alle 20 eurolla.

Vaikka 112-päivänä vapaapalokuntalaiset keskittyvät palovaroittimien tarkastamiseen, on kaikista tärkein asia kuitenkin ihmisten elinikäinen turvallisuus. Sekä palomiehet että VPK:laiset jakavat tietoutta turvallisuudesta jo esikouluikäisille.

– Tiettyjä ikäryhmiä valistamme 100-prosenttisesti, esimerkiksi nelos- ja kahdeksasluokkalaisia sekä toisen asteen kakkosvuosikurssilaisia. Esikoululaisille opetamme hyvin selvästi, ettei leikitä tulella, ja jos löytyy epämääräisiä asioita tai esineitä niistä kannattaa ilmottaa vanhemmille. Pidämme lisäksi poistumisharjoituksen esikouluissa kerran vuodessa, Rasila avasi.

Turvallisuudesta huolehtiminen ei rajoitu lapsiin ja nuoriin, vaan esimerkiksi eläkeläisille korostetaan kodin turvallisuutta ja iän tuomia liikkumisrajoitteita.

– Kun ihmisen kulkeminen heikkenee, niin kannattaako pitää mattoja lattioilla, Jarmo ehdotti.

Palokuntien esikoulusta vanhuuteen kestävää turvallisuusopetusta nimitetään elinkaarimalliksi – ihmisen koko elinkaaren ajan pyritään minimoimaan riskit onnettomuuksien osalta.

Viime aikoina lunta on tuprutellut suuria määriä Pyhäjärvellä. Paloaseman työntekijät halusivatkin muistuttaa lumen tuomista vaaroista.

– Nastapohjalliset kengät ja kävelysauvat ovat hyviä apuvälineitä ulkona liikkuessa, Joona Rasila tuumasi.

Lumet kannattaa puhdistaa pois oven edestä ennen edestakaisin liikkumista.

Tällä hetkellä lunta on taas kasaantunut myös talojen katoille.

– Jätä kuitenkin mieluummin menemättä katolle, kuin että putoaisit sieltä, tuumasi ensihoitaja Miika Rasila.

Ossi Savolainen