Kerrostalo vanhan Osuuspankin paikalle

Oulaistelainen Rakennusliike Sorvoja Oy selvittää ennakkokyselyllä liiketilojen ja asuntojen kysyntää vanhan Osuuspankin rakennuksen tilalle rakennettavaan kerrostaloon. Vanha rakennus on nyt tyhjennetty ja irtaimiston myynnistä saadut rahat Osuuspankki lahjoitti Pyhäjärven MLL:lle.

Pyhäjärven terveyskeskuksen rakentamisesta vastannut Rakennusliike Sorvoja Oy on valittu rakentamaan uudisrakennus Pyhäjärven Ollintielle entisen Osuuspankin rakennuksen tilalle.

– Meillä on ennakkokysely käynnissä. Selvitämme, onko kysyntää, lähdemmekö rakentamaan ja minkä kokoista rakennusta. Kysyntämäärä ratkaisee, selvitti Rakennusliike Sorvoja Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Sorvoja.

Tuleva rakennus on Sorvojan mukaan luonnosteluvaiheessa. Rakennukseen olisi tarkoituksena tulla sekä liike- että asuinhuoneistoja.

– Ensimmäinen kerros on varattu liiketiloille, jos käyttäjiä niille on. Asuntoja tulee ensimmäisen kerroksen päälle. Niiden koon ja määrän kysyntä on selvitettävä, Sorvoja avasi.

Jaakko Sorvoja pohtii, että entisen Osuuspankin paikalle mahdollisesti rakennettava kerrostalo on maksimissaan viisikerroksinen.

– Rakennukseen mahtuisi silloin 21 asuntoa tai pikkasen vähemmän, yksiöitä tai kaksioita. Mahdollista on myös tehdä ensimmäiseen kerrokseen asuntoja.

Sorvoja toivoo yhteydenottoja, jotta hanke saadaan liikkeelle.

– Tilaajana ovat asunnon ostajat. OPKK:lta saa lisätietoja.

Uusi asuntokohde tulee pian näkyville OPKK:n internet-sivuille, kun asuntojen hinnat ja neliömäärät ovat tiedossa.

Rakennusprosessi tulee etenemään kevään aikana. Rakennusliike Sorvoja Oy jätti tammikuun viimeisenä päivänä nyt tontilla sijaitsevan rakennuksen purkuhakemuksen. Yritys hoitaa siis myös vanhan rakennuksen purkamisen.

– Rakentamisen aloitus menee syksyyn, sillä se vaatii lupaprosessin läpikäymisen. Kalajoella päätettiin viime vuoden kevättalvella selvittely ja viisikerroksista kerrostaloa päästiin rakentamaan syksyllä, vertasi toimitusjohtaja Pyhäjärven rakennushanketta Kalajoen vastaavan kaltaiseen.

Uusi rakennus valmistuisi tällä tahdilla ensi keväänä.

Suomenselän Osuuspankin Pyhäjärven konttorin pankinjohtaja Iiris Puro täsmentää, että entistä pankkirakennusta aloitetaan purkumaan sisätilojen osalta helmikuun puolessa välissä.

– Talon purkaminen ulkopuolelta alkaa 25. helmikuuta, kertoi Puro.

Vanha Osuuspankin rakennus on tätä nykyä tyhjillään. Osuuspankki myi rakennuksen irtaimistoa yksityisille ihmisille, yrityksille ja yhteisöille kyselyjen mukaan.

– Ei ollut järkevää pitää yleistä myyntipäivää, koska on kyse kosteusvaurioisen kiinteistön irtaimistosta. Tällaiseen irtaimistoon sisältyy aina riskinsä, siksi myimme irtaimistoa ennakkokyselyjen perusteella ja täysin ostajan omalla vastuulla, pankinjohtaja painotti.

Tavaroita pankki ei myynyt yksitellen, vaan suurempina erinä.

– Ratkaisu oli meidän kannaltamme toimiva, sillä jäljelle jäänyt irtaimisto olisi ollut hävitettävä tavalla tai toisella – jos se olisi hävitetty jätteenä, siitä olisi ollut meille lisäkuluja. Nyt saatiin hieman myyntituloja, jotka voitiin kohdistaa edelleen hyväntekeväisyyteen, Iiris pohdiskeli.

Edelliseltä konttorilta ei otettu juuri mitään mukaan uuteen rakennukseen.

– Papereita ja koneita lukuun ottamatta mitään ei lähtenyt mukaan, alleviivasi Osuuspankin Päivi Ruotoistenmäki.

– Sisustukseltaan konttori oli vanha. Vanhimmat kalusteet olivat jopa 1980-luvulta, joten kalusteita piti joka tapauksessa uusia. Kosteusvaurio ratkaisi asian lopullisesti, Puro jatkoi.

Irtaimiston myynnistä saadut 
3 000 euroa Osuuspankki lahjoitti Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pyhäjärven yhdistykselle.

– Tuntuu hyvältä. Arvostan, että meidän järjestöä pidetään sellaisena, että meille halutaan lahjoittaa, MLL:n Pyhäjärven yhdistyksen varapuheenjohtaja Jaana Haakana-Laitila iloitsi.

Osuuspankin edustajat jättivät MLL:n päätettäväksi, mihin lahjoituksena annetut varatw käytetään.

– Meille riittää, että MLL tietää tarpeelliset avustuskohteet, Päivi linjasi.

MLL:llä olikin jo tiedossa, mihin Osuuspankilta saatu rahasumma käytetään.

– Tämä lahjoitus menee avustuksena pyhäjärvisille lapsiperheille, kaavaili Haakana-Laitila.

Ossi Savolainen