Viitalalle Elämänura-palkinto

Vuodesta 2009 järjestetty Keski-Pohjanmaan urheilugaala kokosi lauantaina 26. tammikuuta kattavan joukon urheilun ja liikunnan ystäviä ympäri urheilumaakuntaa Kokkolaan. Ennätysmäärä eli 180 henkeä kunnioitti urheilun ja liikunnan juhlatilaisuutta Kokkolan Snellman-salilla.

Urheilugaalassa palkittiin yhteensä 44 eri henkilöä tai yhteisöä: urheilijoita, valmentajia, seuravetäjiä, taustavoimia lajeista ja kunnista sekä urheiluseuroja. Juhlapuheen piti tänä vuonna yleisurheiluvaikuttaja ja naisten pituushypyn SE:tä hallussaan pitävä Ringa Ropo, jonka jälkikasvun korkeushyppääjä Ellan kehitystä seurataan mielenkiinnolla lähivuosina. Vuoden urheilijana palkittiin toistamiseen Haapajärven Kiilojen läpimurron kansainväliselle tasolle tehnyt olympiakävijä Tero Seppälä. Tunnustus jaettiin jo 51. kerran. Elämänura-palkinto myönnettiin poikkeuksellisen pitkän ja ansiokkaan uran tehneelle pyhäjärviselle tanssitaiteilija, koreografi, pedagogi ja opetusneuvos Marketta Viitalalle. Vuoden nuorena urheilijana palkittiin IK Falkenia edustava keskimatkojen juoksijalupaus ja nuorten arvokisoissa Suomea edustanut pietarsaarelainen Nathalie Blomqvist. Vuoden valmentajana huomioitiin poikaansa Teroa nousujohteisesti valmentanutta Timo Seppälää. Keski-Pohjanmaan Urheilun Tukijat palkitsi stipendein Tero Seppälän, Miika Tenhusen ja Konsta Alatuvan. Vuoden akatemiaurheilijana palkittiin voimanostaja Sofie Sällinen Kokkolan suomalaisesta lukiosta. Keskipohjanmaa-lehden myöntämän kultamitalin ansioistaan sai ampumahiihtäjä Tero Seppälä, hopeakorun yleisurheilija Nathalie Blomqvist, hopeamitalin lentopalloilija Niklas Breilin sekä tunnustuspalkinnot liiganousut tehneet jalkapalloseurat IK Myran ja Kokkolan Pallo-Veikot.

Elämänura-palkinnon saaja, tanssipedagogi Marketta Viitala aloitti ansiokkaan tanssipedagogin uransa 1950-luvulla lasten ja nuorten tanssin edistämiseksi. Hän erikoistui 1960-luvulla esittävään liikuntaan ja erityisesti lasten ja nuorten tanssiin. Hänen työtään suomalaisen nykytanssin parissa pidetään hyvin kokonaisvaltaisena. Vuosina 1972-82 Viitala toimi SVUL:n Keski-Pohjanmaan piirin SNLL-jaoston puheenjohtajana, jona aikana keskipohjalainen naisvoimistelu nousi valtakunnan kärkitasolle. Pedagogin ja koreografin uransa lisäksi hän on toiminut valtakunnallisissa luottamustehtävissä tanssin ja lastenkulttuurin parissa. Hän on ollut myös useiden tanssitapahtumien alkuunpanija ja koordinaattori. Esimerkkeinä hänen ideoimistaan tapahtumista ovat muun muassa valtakunnallinen lasten ja nuorten tapahtuma Arktiset Askeleet Oulussa ja Täydenkuun Tanssit -festivaali Pyhäjärvellä. Viitalan työn ansiosta hänen kotikunnastaan Pyhäjärvestä on tullut merkittävä nykytanssin keskus. Viitala toimi ohjaavana Oulun läänin tanssin läänintaiteilijana 1984–1989 ja onnistui luomaan Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan laajan tanssin harrastajakunnan, mikä loi edelleen perustaa ammattitanssille. Viitala on vieraillut ja opiskellut laajalti eri mantereilla ja myös kiertänyt tanssiryhmiensä kanssa esiintymässä ja opintomatkoilla eri puolilla maailmaa. Pyhäjärven Naisvoimistelijoiden toiminnasta kummunneen tanssitoiminnan ympärille on syntynyt muun muassa Kurjenpolvet ry, Jokilaaksojen Tanssitaiteen Tuki ry (JTTT ry), Hereillä Tanssissa ry sekä Tanssiaitat-osuuskunta.