Menovinkki: Heimolan ovet avautuvat tänään

Punainen puutalo on ollut tyhjillään vuosikausia, tai ei tyhjänä, sillä sisältä on ajettu kolme peräkärrykuormaa roinaa Lammasmäkeen jäteasemalle. Sisällä oli autonrenkaita ja vanteita, vanhoja pakastimia ja jääkaappeja ja muun muassa rikkinäinen pehmiskone.

– Olemme talkoilleet ja kunnostelleet paikkaa, Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Armas Niemi kertoo.

– Tontilta kaadettiin iso puu ja pilkottiin se, raivattiin talon ympäristöä, tasattiin parkkipaikkaa jätemailla ja ajettiin mursketta pihaan.

Sisällä riitti puhdistamista. Samalla tutkittiin, ettei ole homeita tai sieniä. Lattiaan porattiin sitä varten tutkimusreikiä.

– Vintti oli ihan umpinainen, ei valonkajastusta näkynyt mistään eikä ollut edes ampiaisenpesiä. Tuuletusta parannettiin ja tehtiin ilmastointiritilät päätyihin.

Vinttiin saisi yhden tai kaksi huonetta, mutta ensin pitää rakentaa portaat. Portaikko on purettu siinä vaiheessa, kun taloon tehtiin sisävessa.

Keväällä on tarkoitus korjata savupiippu. Se on tarpeen, sillä taloa lämmitetään pönttöuunilla. Armas Niemi lämmittää uunin näin talvella noin joka toinen päivä. Lisänä on suorasähkölämmitys ja tulossa on ilmalämpöpumppu.

Talo tuli Eläkeläiset ry:lle lahjoituksena Pyhäsalmen Sykkeeltä, joka sai sen Pyhäjärven Työväen Urheilijoilta. Talon rakensivat vuonna 1948 demarit.

PTU:n jatkajaksi perustettu urheiluseura Syke lopettaa kokonaan. Seurassa on ollut toimintaa vielä 2000-luvulla muun muassa judossa. Sykkeellä oli myös grilli ja jäätelökioski.

Sykkeen kyltti on poistettu ulkoseinästä ja ovessa lukee nyt Pyhäjärven Eläkeläiset ry. Yhdistys vuokraa taloa esimerkiksi juhlapaikaksi tai karaokeillanviettoihin. Tilan voi vuokrata joko keittiöpalveluiden kanssa tai ilman.

Eläkeläisjärjestöjen tanssit Pohdin talolla loppuivat talon käyttökiellon takia. Eläkeliitto on vetäytynyt tanssien järjestämisestä, mutta Eläkeläiset ry yrittää vielä.

– Tansseja toivotaan, mutta tahtoo käydä niin, ettei sitten jaksetakaan lähteä. Hotellilla pidetyissä tansseissa ei ole ollut tungosta, Armas Niemi kertoo.

Heimolan pirtissä aiotaan kokeilla tansseja. perjantain avajaisissa saadaan jo tuntumaa siihen, miten tila toimii tanssiparkettina. Ohjelman jälkeen on tunti tai puolitoista tanssia Ari Kuljun säestyksellä.

Eläkeläiset ry ottaa vastaan ehdotuksia talon käytöstä. Yksi suunnitelma on lauantaikirppis kerran tai pari kuukaudessa.

Yhdistyksessä on noin 200 jäsentä. Omasta toiminnasta Heimolaan siirtyvät kuukausikokoukset. Ne pidetään jatkossa joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona eikä enää nuokkarin torstaikerhon yhteydessä.

Heimolan ylläpito maksaa, tulee sähkö- ja vesilaskuja. Armas Niemi toivoo, että kiinteistöverotuksessa talo pysyy yleishyödyllisenä rakennuksena ilman maksuja. Yhdistyksen Luotorannan mökeistä menee noin 500 euroa kiinteistöveroa vuodessa.

Kirsi Haapea