Mahdollinen jatkoaika tuo toivon pilkahduksen yt-neuvotteluihin

Pyhäsalmen kaivoksen maanalaisen kaivostoiminnan on arvioitu päättyvän tämän vuoden elokuun lopussa. Kaivostoiminnan päättymiseen valmistaudutaan yt-neuvotteluilla, jotka alkavat ensi viikon tiistaina.

Pyhäsalmen kaivos työllistää suoraan noin 200 ja aliurakoitsijoiden kautta noin 50 henkilöä. Kaivoksen välillinen työllistävä vaikutus ulottuu huomattavasti laajemmalle Pyhäjärvellä ja alueella. Vaikka maanalainen kaivostoiminta päättyisi, rikastamotoiminnan on arvioitu työllistävän noin parikymmentä henkeä vielä useamman vuoden ajan.

Uutisoimme marraskuussa, että kaivoksella selvitetään mahdollisuutta maanalaisen kaivostoiminnan jatkoaikaan rajamalmeja hyödyntämällä.

– Meillä ei ole vieläkään varmuutta siitä mitä suunnitelmaa lähdemme toteuttamaan. Asiakasneuvottelut ovat osittain kesken ja meillä ei ole varmuutta tuotteiden markkinoista eikä hinnoista. Maanalaisen louhinnan jatkaminen edellyttää meiltä kustannusten rajua leikkausta, joka ei tule yhdestä lähteestä vaan pienistä noroista tulee suurempi virta, Pyhäsalmi Mine Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Luukkonen kertoo.

Mahdollinen maanalaisen kaivostoiminnan jatkoaika voisi turvata työn jatkumisen jopa yli puolelle kaivoksen nykyisestä henkilökunnasta pariksi vuodeksi. Yle uutisoi eilen, että mahdollisen jatkoajan pitäisi selvitä helmikuun loppuun mennessä. Koska kaivostoiminnan jatkoaika ei ole vielä ratkennut, yt-neuvotteluja käydään heikomman vaihtoehdon mukaan.

– Toiminnan käännekohta on joka tapauksessa elokuun loppu, joko jatketaan pienemmällä porukalla pari vuotta maanalaista tuotantoa tai sitten vielä pienemmällä porukalla pyriitin tuotantoa allasalueelta. Neuvottelut on tarkoitus saada maaliin helmikuun loppuun mennessä, Luukkonen vahvistaa.

Jaana Salo

Päivitetty 11.1. klo 13.35 Kimmo Luukkosen kommenteilla.

Lue lisää aiheesta:

http://www.pyhajarvensanomat.fi/sivut/toimitus-tutkii-harkitaanko-kaivokselle-jatkoaikaa