Kohti ensimmäistä superpesiskautta

Pyhäjärvislähtöinen Eveliina Rantonen valittiin Keski-Pohjanmaan vuoden 2018 naispesäpalloilijaksi. Ensi kaudella Rantonen edustaa Lappeenrannan Pesä Ysejä naisten Superpesiksessä.

 

Kaudella 2018 Ykköspesiksessä Ylivieskan Kuulaa edustaneen Eveliina Rantosen nimi komeili kauden päätyttyä sarjan etenijätilaston sijalla 10. Yhteensä Rantonen toi 22 otteluun kunnioitettavat 31 juoksua. Myös mailan varressa onnistumia tuli kahden kunnarin ja viiden lyödyn juoksun muodossa.

Sisäpelin ohella 21-vuotias Eveliina loisti ulkopelissä, kuten Keski-Pohjanmaan vuoden 2018 naispesäpalloilija –tittelin perusteluissa sanotaan: ”Rantonen esitti rohkeaa kopparipelaamista.”

– Palkinto tuli yllätyksenä. Meidän joukkueesta olisi voinut palkita useitakin pelikavereitani, Eveliina kommentoi valintaansa.

Ylivieskan Kuula sijoittui kauden 2018 päätteeksi Ykköspesiksen sijalle yhdeksän, ja säilytti sarjapaikkansa.

– Ihan hyvin meni kausi. Pääsin pääsarjatasolla myös pelaamaan yhden ottelun Oulun Lipottarissa, summasi Rantonen.

 

Jo viime kauden aikana superpesisjoukkueet olivat kiinnittäneet huomiota Rantosen otteisiin, ja sopimustarjouksia nuori nainen sai useammastakin joukkueesta. Kauden 2019 joukkueeksi valikoitui perinteikäs Lappeenrannan Pesä Ysit. Eveliina kirjoitti syksyllä joukkueen kanssa 2+1-vuotisen sopimuksen.

– Lappeenrannasta soiteltiin jo heinäkuussa. Pesä Ysien tarjoama sopimus oli paras, perusteli Rantonen joukkuevalintaansa.

Jyväskylän yliopistossa varhaiskasvatusta pääaineenaan opiskelevan Eveliinan on tarkoitus liittyä lappeenrantalaisryhmään täysipainoisesti mukaan viimeistään toukokuussa.

– Siihen asti treenaan yksin Jyväskylässä. Lisäksi Jyväskylässä opiskelee ulkopaikkakuntalaisia pelaajia paljon. Meillä on kolme kertaa viikossa yhteinen lajiharjoitus. Viikonloppuisin harjoittelen Pesä Ysien mukana.

Kesällä Rantosen onkin tarkoitus muuttaa Lappeenrantaan. Pelaamisen ohella hän tulee vetämään seuran pesiskoulua.

– Olen valmentanut viimeiset viisi vuotta. Pyhäjärvellä olen valmentanut E- ja C-tyttöjä sekä pesiskoulua.

 

Peliuransa Eveliina Rantonen aloitti Pyhäjärvellä 10-vuotiaana.

– Suurin osa aloitti lajin pesiskoulussa, mutta minä vasta sen jälkeen. Harrastin ennen sitä tanssia. Sama kaveri, joka houkutteli minut tanssiin, houkutteli myös pesäpallon pariin. Juokseminen ja yleisurheilu ovat lähellä sydäntäni, ja olen enemmän joukkue- kuin yksilöurheilija, mietiskeli Rantonen pesäpallon valikoitumista omaksi lajikseen.

Vuonna 1997 Pyhäjärvellä syntynyt Eveliina edusti Pohtia usean vuoden ajan.

– Pelasin parhaimmillaan yhtenä kesänä neljässä eri joukkueessa – oman ikäisissä, vuotta vanhemmissa, poikien joukkueessa sekä Oulaisissa. Se oli jo vähän liikaa, naurahti Rantonen.

Yläasteen jälkeen tie vei Sotkamon urheilulukioon vuonna 2013.

Ensimmäisen lukiokesän 2014 Eveliina löi ja koppasi palloa Oulaisissa ja Oulunsalossa. Sitä seuraavat kaksi kesää hän vietti Kainuussa Kajaanin Pallokerhon organisaatiossa.

– Pelasin Kajaanissa yhden ottelun Superpesistä kaudella 2016. Tein superpesisdebyyttini vierasottelussa Raumalla.

Kajaanista mukaan tarttui myös B-tyttöjen SM-hopeamitali.

Ylioppilaslakin Eveliina painoi päähänsä kesäkuussa 2016. Sen jälkeen peliura jatkui Ylivieskassa, jossa hän vietti kaksi edellistä kautta.

 

Rantonen on innoissaan mahdollisuudesta päästä kaudella 2019 näyttämään kykynsä maan korkeimmalla sarjatasolla.

– Tavoitteeni on saada peliaikaa sekä roolia sisä- ja ulkopelissä – tavoitteena on myös, ettei kaudesta tule katkonaista, vaan pääsen koko ajan pelaamaan. Pitää myös pystyä pysymään terveenä, Eveliina kokosi.

Uuden joukkueen mukana hän on päässyt viettämään aikaa vasta kahden treeniviikonlopun merkeissä. Hyvä kuva joukkueesta on kuitenkin jo muodostunut.

– Olen tykännyt. Hyvin on otettu minut vastaan, tosi mukavia tyyppejä joukkueessa.

Pesä Ysien peliin sisällä etenijänä ja ulkona kopparina pelaava Rantonen sanoo tuovansa positiivista meininkiä.

– Vahvuuteni on nopeus, ja ulkopelissä liikkuminen joka suuntaan. Pelaan ulkopelissä kopparina kolmospuolella.

Uusi sarjataso tuo pelaamiseen kokonaisvaltaisesti uusia lisävaatimuksia.

– Tempo ja pelin tehokkuus kasvavat Superpesiksessä verrattuna Ykköspesikseen. Ei pitäisi tulla helppoja virheitä myöskään niin paljon. Lyöntiratkaisut pitää olla parempia ja pelaajat ovat kovempia. Myös taktinen pelaaminen muuttuu.

Pesä Ysien joukkue on uudistunut viime kaudesta melkoisesti. Rantosen ohella uusia pelaajia on tullut mukaan useita. Lisäksi nuoria on nostettu edustusjoukkueen rinkiin junioreista.

Eveliina haluaa, että joukkueesta muotoutuu saumaton kokonaisuus.

– Tykkään pelata joukkueessa, joka pystyy hyvään yhteistyöhön, ja kaikki ovat samanarvoisia. Pelataan joukkueena ja ollaan joukkue, eikä vain yhden pelaajan työn tulos.

Kaudella 2018 Lappeenrannan Pesä Ysit eteni puolivälieriin, mutta putosi jatkosta Jyväskylän Kirittärien käsittelyssä.

Tulevan kauden tavoite ei ole vielä selvillä.

– Olemme käyneet joukkueen kanssa arvokeskustelu, mutta mitään sijoitustavoitetta ei ole vielä laitettu, Rantonen pohti.

Eveliina pelaa ensimmäiset viralliset ottelunsa Pesä Ysien riveissä helmikuussa pesäpallon Halli-SM:ssä.

– Pelaamme kotona Imatran Aviasport Areenassa, jossa treenaamme talvella.

 

Joululoman Eveliina Rantonen viettää kotiseuduillaan Pyhäjärvellä. Ruotaselta alkujaan lähtöisin oleva Rantonen työskentelee loman ajan pari päivää viikossa uimahallilla.

– Toimin uimaopettajana ja uimavalvojana. Olen Pyhäjärvellä neljä viikkoa.

 

Ossi Savolainen