Pohdin talolla jäähyväisbingo

Ei puheensorinaa eikä hälinää, vaan suorastaan harras tunnelma vallitsi pyhäiltana Pohdin talolla, kun bingonpelaajat keskittyivät etsimään pelikirjoistaan numeroita, jotka bingokone arpoi ja bingoemäntä Leila Oksman kuulutti ääneen. Ei siinä ehdi sivulle vilkuilemaan tai vieruskaverin kanssa juttelemaan.

Pöydät täyttyivät jo paljon ennen pelin alkua ja silloin vaihdettiin päällimmäiset kuulumiset.

Ilmassa oli hieman haikeuttakin, sillä bingo oli Pohdin talon viimeinen ja samalla jätettiin jäähyväisiä 1950-luvulla rakennetulle urheilutalolle. Se on palvellut muun muassa urheiluharrastusten paikkana ja tanssitalona. Bingo sentään jatkuu Hiisituvalla.

Bingo on Pyhäjärven Pohdin päätulonlahteitä ja sanotaankin, että Pohti elää bingosta ja tangosta. Iltabingot ovat harvinaistuneet, mutta Pyhäjärvellä suosio on vankka ja kävijöitä tulee naapurikunnista myös. Innokkaat pelaajat käyvät Pyhäjärven lisäksi bingoamassa myös Haapajärvellä, Pihtiputaalla ja Iisalmessa.

– Bingo on eläkeläisille mukava harrastus, pyhäjärviset Raakel Liuska ja Esteri Ainasoja sanoivat.

He käyvät Pohdin bingossa melkein joka sunnuntai, aina kun kyyti järjestyy. Hiisituvalle muutto hieman huolestuttaa juuri kyydin takia.

Hiisituvalle järjestetään kokeilumielessä bingokyyti Pyhäsalmesta. Taksi on perillä hyvissä ajoin ennen bingon alkua.

Bingossa palkinnot eivät liene pääasia, vaan tuttujen tapaaminen ja juttelu. Voittoja rapsahtelee silloin tällöin, ostokortteja. Esteri Ainasoja voitti 80-vuotispäivänään kinkun, Raakel Liuska sai joku aika sitten 20 euron ostokortin. Bingolehtiin ja taukomakkaraan ja kahveihin kuluu illassa hieman enemmän.

– Alle satasen voittoja olen saanut, en isoja potteja, reisjärveläinen bingoaktiivi Asta Nyman kertoi.

– Onneksi bingo jatkuu Hiisituvalla. Meillä on sinne sama matka kuin tännekin.

Pohdin talo on määrätty käyttökieltoon sisäilmaongelmien takia. Bingon pito sallittiin vielä vuoden loppuun asti, mutta lasten harrastuspaikkana käyttö kiellettiin jo aiemmin. Taloa odottaa purku.

Hiisituvan ensimmäisenä bingoiltana on kahvitarjoilu.

Kirsi Haapea