Wirtanen viilettää taivaalla

Komeetta Wirtanen on kohoamassa joulukuussa korkealle Suomen taivaalle ja se on kirkastumassa ennusteiden mukaan juuri ja juuri paljain silmin nähtäväksi. Wirtanen on joulukuun alusta eteenpäin taivaalla kutakuinkin koko pimeän ajan. Komeetta on korkeimmillaan etelätaivaalla noin klo 22, loppukuusta noin klo 23. Kirkkaimmillaan Wirtasen odotetaan olevan 17.12. jälkeen, mutta Kuu haittaa loistollaan komeetan näkymistä juuri pyrstötähden ollessa parhaimmillaan.

Wirtanen kiertää Auringon noin 5,4 vuodessa. Tällä kierroksellaan se ohittaa Maan poikkeuksellisen läheltä, vain noin 30 Maa-Kuu-etäisyyden päästä. Tästä syystä se näkyy meille nyt kirkkaampana kuin yleensä.

– Wirtanen näyttää paljain silmin himmeältä ja utuiselta, melko tasavaloiselta pallolta. Kovin kirkas komeetta ei ole.  Siksi kiikari kannattaa ottaa mukaan apuvälineeksi, Ursan asiantuntija Veikko Mäkelä kuvailee.

Vaikka komeettoja usein kutsutaan pyrstötähdiksi, Wirtanen ei ole kehittänyt itselleen kirkasta pyrstöä. Wirtasen etsimisessä voi käyttää hyväksi muun muassa Ursan verkkosivuilta löytyvää tähtikarttaa, johon Wirtasen sijainti taivaalla on merkitty.

Kuvituskuva: Pixabay