Diabetesviikko: Mitä jaloillesi kuuluu?

Diabetesviikkoa vietetään 12–18.11. ja tänään on maailman diabetespäivä. Diabetesviikon teemana on: Mitä jaloillesi kuuluu?

Diabeetikoiden on tärkeää pitää jaloistaan hyvää huolta. Diabeetikoilla ilmaantuu erilaisia jalkavaivoja useammin kuin muilla. Jalkaongelmat johtuvat yleensä diabeteksen aiheuttamista muutoksista hermostossa ja verenkierrossa. Lisäksi korkea verensokeritaso lisää tulehdusriskiä.

Duodecimin verkkoartikkelissa kerrotaan, että diabetesta sairastavilla on 15 kertaa tavallista suurempi vaara joutua jalka-amputaatioon. 85 prosenttia amputaatioista johtuu vaikeahoitoisista jalkojen haavaumista.

Käypä hoito -suosituksen mukaan diabetesta sairastavan jalat tulisi tutkia vähintään vuosittain ja arvioida sen perustella riskiluokka. Riskiluokitus ennustaa, millainen riski on saada jalkoihin pitkäaikainen haava.

– Pyhäjärvellä diabeetikot ovat saaneet muistaakseni 90-luvulta asti kerran vuodessa jalkojen tutkimuksen ja hoidon. Se toimii samalla seulontana. Kun tutkitaan jalat, seulotaan ne, jotka tarvitsevat useampia hoitokertoja tai toimenpiteitä, jalkaterapeutti Pirkko Ruotsalainen kertoo.

Verenkiertoa ja tuntoa on vaikea itse arvioida, joten säännölliset tutkimukset ovat tärkeitä vakavampien ongelmien ennaltaehkäisyn kannalta.

– Jos esimerkiksi huomataan vakava verenkiertohäiriö, asiakas ohjataan verisuonikirurgille. Diabetes aiheuttaa joillekin ääreishermoston vajaatoimintaa ja tunnottomuutta. Olen joskus poistanut asiakkaan jalasta puolentoista senttimetrin mittaisen rautalangan pätkän, jota asiakas ei ole huomannut, koska jalka on niin tunnoton, Pirkko kertoo.

Jalkaterapeutti opastaa diabeetikkoa omilla toimillaan välttämään sitä ettei tulisi ihovaurioita ja niistä vakavampia komplikaatioita.

– Jos on tunnottomuutta, niin esimerkiksi kengät kannattaa aina kopistella ja kokeilla käsillä ennen jalkaan laittamista, Pirkko opastaa.

Jalkavaivat voivat olla myös signaali, joka varoittaa diabeteksen puhkeamisesta.

– Jos asiakkaalla on paljon lihaskramppeja, outoja kolotuksia ja kipua jaloissa, kannattaa poissulkea diabeteksen mahdollisuus. Tai jos jalkaan tulee haava joka ei meinaa millään parantua, taustalla voi olla diabetes, Pirkko vinkkaa.

 

Tutki jalkasi päivittäin (lähde: diabetesliitto)

Diabeteksen hyvään hoitoon kuuluu jalkojen omahoito.

  • Nosta jalka syliin tai ota peili avuksesi. Myös läheinen voi auttaa.
  • Ovatko jalkapohjat, varpaiden välit ja kynnet kunnossa?
  • Onko iho ehjä joka paikasta?
  • Onko paksuuntunutta tai halkeillutta ihoa?
  • Onko punoitusta, turvotusta, kuumotusta, kipua?
  • Jalkojen päivittäinen tutkiminen on erityisen tärkeää silloin, kun jaloissa on jo huomattu ongelmia, eli on kyse riskijaloista.

Jos oireita ilmenee, tehosta omahoitoa ja seuraa tilannetta. Jos vaiva ei parane tai se pahenee, ota yhteys terveydenhuoltoon.

 

Jaana Salo