Pyhäjärvi loisti Suomen Cupin laduilla ja katsomossa Vuokatissa

Pohti SkiTeamin fanimatka suuntautui sunnuntaina Suomen Cupin avaukseen. SkiTeamin ykkösjoukkue juhli miesten viestin hopeaa.

Pohtifanit saapuivat parin tunnin matkustuksen jälkeen Vuokattiin. Vastassa iloista kanustusjoukkoa oli Pohti SkiTeamin manageri Kauko Tikkanen (neljäs vas.).

Sunnuntaiaamuna kello seitsemältä fanibussi starttasi Pyhäsalmen asemalta kohti Kainuuta ja Vuokatin Suomen Cupin viestipäivää. Bussiin lähteneiden 13 fanin ohella, myös paikan päällä tunnustettiin sankoin joukoin Pohti SkiTeamin keltapunaista väriä.

– Fanien tuki on hiihtäjille todella tärkeää. Hiihtäjät kiittelevät kisojen jälkeen, kuinka fanit pitävät ääntä, iloitsi SkiTeamin manageri Kauko Tikkanen.

Bussin matkustajat tunnustautuivat pitkän linjan pohtifaneiksi.

– Koko elämän ajan on tullut Pohtia seurattua. SkiTeamia sen perustamisesta asti, muisteli bussimatkustajista Jouko Järvi.

Pohti järjestää faneilleen vähintään kaksi reissua vuodessa. Cupin avauksen lisäksi fanibussi suuntaa maalis-huhtikuun vaihteessa Äänekoskelle, Suomen Cupin päätöskisaan.

Järven mukaan kan-

nustuspaikan valinta tehdään kisastadionista riippuen.

– Yleensä maastossa tulee kisa seurattua. Olemme äänekkäin faniporukka kisa-alueella, kehaisi Reijo Malila.

Timo Mikkonen oli lähtenyt reissuun poikansa Jarkko Mikkosen kanssa.

– Ainakin viimeiset kolme vuotta on tullut käytyä reissuilla. Voisihan sen aikansa huonomminkin käyttää, Timo mietti.

Jarkkoa hiihdon seuraamisessa kiinnostaa hiihtäjien väsymätön raataminen.

– Miten kovaa hiihtäjät jaksavat mennä mäkiä ja heidän nopeutensa.

Myös bussin kyydissä paikan päälle Pohti SkiTeamiä kannustamaan saapunut Ari Rauha on seurannut joukkuetta jo pidemmän aikaa.

– Täällä Vuokatissa olen ollut kolme kertaa ja kerran Keuruun SM-kisoissa. Aina on tullut seurattua hiihtoa, kuten myös kaikkea urheilua.

Kaikki haastatellut fanibussin matkustajat veikkailivat pyhäjärvisiä Suomen Cup -avauksessa miesten viestin mitalikolmikkoon. Juhani Paavola kuitenkin muistutti kilpailun entisestään koventuneen.

– Tiukempaa on, kun muutkin seurat ovat perustaneet näitä joukkueita.

Martti Knuutin, Järven, Malilan ja Paavolan nelikko nosti matkalla keskusteltaessa esille vanhat maakuntaviestit ja kiistakumppanuudet Haapajärven, Halsuan, Himangan ja Vetelin seurojen kanssa. Vuokatin viestissä edellä mainituista kunnista ei kuitenkaan ollut lainkaan joukkueita mukana.

Pohti SkiTeam aloitti kauden Vuokatin Suomen Cupissa juhlavasti viestihopealla. Kuvassa SkiTeamin ykkösjoukkue eli Miikka Kinnunen, Joel Ikonen ja Heikki Korpela palkintojenjaossa. Heikki pääsi mitalisijoille myös lauantain sprintissä sjoittuen kolmanneksi.

Fanien veikkaukset osuivat oikeaan, sillä Pohti Ski Teamin ykkösjoukkue – Miikka Kinnunen, Joel Ikonen, Heikki Korpela – taisteli hopeasijalle.

Kinnunen toi joukkueen ensimmäiseltä, kuuden kilometrin, osuudelta kuudentena vaihtoon. Avausosuuden hiihtäjä ei ollut kuitenkaan täysin tyytyväinen omaan suoritukseensa.

– Ei ole kyllä hiihto vielä ihan valmista, vähän semmoisen jojon päässä olin. En ihan siihen ykkösporukkaan päässyt kiinni, mutta semmoinen perussuoritus. Tärkeää oli, ettei ihan hirveää eroa tullut pahimpiin vastustajiin. Perinteisen sukset olivat alla, mutta tuli silti työnnettyä aika paljon tasatyöntöä, vähän siinä ja tässä olisiko se kannattanut, Miikka toteaa.

Toisella osuudella Ilomantsin Urheilijoista vastikään Pohti Ski Teamiin siirtynyt Ikonen nosti joukkueen viimeiseen vaihtoon tultaessa kolmanneksi.

– Reippaasti lähdin liikkeelle. Siinä huomasin, että saan muutaman kiinni ja ohitin. Toisten peesiin jäin sitten hiihtämään. Aika kovaa ajoa siinä oli, ja yllättäen tasatyöntömiehet pystyivät kiristämään loppua kohden. Itsellä ei tuo kovavauhtinen hiihto vielä ihan täysin kulkenut koko matkaa, valitteli alaselän ongelmien kanssa paininut debyytin Ski Teamin asussa tehnyt Ikonen.

– Tavoitteena oli, että joukkue pärjää ja siinä onnistuttiin.

Pohtitähti Heikki Korpela pääsi viimeiselle osuudelle hyvistä asemista. Yhdessä Korpelan kanssa kolme kertaa kierretylle kahden kilometrin lenkille ampaisi kullankiilto silmissä raisiolaisen Skiteam 105:n Lauri Vuorinen, Ilmajoen Kisailijoiden Kari Varis sekä jämsäläisen Petoteamin Matias Tiiro.

Vahvasti ylämäissä edennyt Korpela nousi ensimmäisellä kierroksella kisan kärkipaikalle, ja johti vielä viimeisessä mutkassa vajaa 100 metriä ennen maaliviivaa. Vuorinen tuli lopulta väkisin maalisuoralla ohi, tuoden Skiteam 105:n puolentoista sekunnin erolla ennen Pohti SkiTeamia Suomen Cupin osakilpailuvoittoon. Kolmannelle sijalle ylsi Ilmajoen Kisailijat.

– Tiesin, että nousuissa on mentävä lujaa, ja yritin sitä alusta lähtien. Sitten, kun näkyi, että Lauri (Vuorinen) sai kiinni, niin yritin edelleen nousuissa. Yritin saada loppusuoralle riittävän eron, mutta ei se riittänyt. Lauri sai loppusuoralle vähän paremman luiston, mutta ne ovat niitä taktisia kysymyksiä. Suksi oli hyvä, kertasi Korpela.

Pohti SkiTeamin kakkosjoukkue – Iiro-Mikko Harju, Juho Halonen, Tero Pesonen – sijoittui viestin 19:ksi. Naisten viestin voiton pokkasi Hämeenlinnan Hiihtoseura. Oulun Hiihtoseuran ykkösjoukkue ja Vuokatti Ski Team Kainuu veivät himmeämmät mitalit.

Lauantaisessa Suomen Cupin sprinttiavauksessa Korpela nousi niin ikään palkintopallille, sijoittuen kolmanneksi. Finaalissa edelle ehtivät ainoastaan maajoukkuehiihtäjä Vuorinen sekä Hollolan Urheilijoiden Verneri Suhonen.

Pohti SkiTeamin muista hiihtäjistä  Ikonen läpäisi Korpelan ohella karsinnan, mutta putosi alkuerissä. Loppusijoitukseksi muodostui 18:s. Kinnunen oli karsinnan 33:s, Harju 39:s ja Pohdin nuorten ryhmän Pesonen 91:s.

Seuraava Suomen Cupin osakilpailu hiihdetään Rovaniemellä 10.-11. marraskuuta. Miesten ohjelmassa on perinteisen hiihtotavan sprintti sekä 15 kilometriä. Kilpailussa katsastetaan hiihtäjiä Rukalla kaksi viikkoa myöhemmin hiihdettäviin maailman cup -kilpailuihin. Pohti SkiTeam on jälleen isolla porukalla Rovaniemellä mukana, muun muassa Joni Mäki avaa  oman kilpailukautensa.

 

Ossi Savolainen